Zonnepanelen: zoveel bespaart het ons en zo reken jij dit voor jezelf uit

2020 was een lucratief jaar voor mensen met zonnepanelen. Ik wil ze ook op ons dak. Dus zocht ik uit uit hoeveel het ons (en jou) kan besparen.

Een zonnig voorjaar

Dat was de voornaamste reden dat zonnepanelen het in 2020 zo goed deden. Dagen met veel zonuren en weinig bewolking leverden het meeste op. Die extreem hete dagen afgelopen zomer waren niet eens zo goed voor de opbrengst. Des te hoger de temperatuur, des te lager de opbrengst, las ik zelfs op de website van een bedrijf dat zonnepanelen maakt. Hitte gaat vaak gepaard met stof en dat is juist weer slecht.

Het is een wereld an sich, die zonnepanelen. Ik lees er zeker al 1,5 jaar over en weet nog lang niet alles. Ik leerde wel genoeg om te weten dat wij ze willen. Het idee van je eigen energie opwekken vind ik geweldig. Die onafhankelijkheid. Dat de cirkel rond is, vind ik geweldig interessant. Nog los van het financiële voordeel. Zo is het toch bedoeld? Dat de mens zijn eigen middelen opwekt en niet de aarde daarvoor uitput. Dat dat nu kan vind ik super.

Maar… het financiële plaatje moet natuurlijk wel kloppen. Dus dook ik in de cijfers.

Zo’n 800.000 huishoudens in Nederland hebben zonnepanelen op het dak liggen. Een set van 10 panelen levert jaarlijks zo’n 2600 kWh stroom op. Dat is genoeg om het verbruik van ons gezin volledig mee af te dekken. Wek je die energie zelf op? Dan kost het je niks. Bij een energiebedrijf zou je hiervoor gemiddeld zo’n € 600 voor betalen (prijsniveau 2020). Voor het leggen van 10 panelen betaal je gemiddeld zo’n € 4.700 inclusief installatie. Je kunt de BTW die in die prijs zit terug vragen. Dat is 21%, dus dan kom je netto uit op kosten van € 3885,-. 

Deel de kosten (€ 3885) door de jaarlijkse opbrengst (€ 600) en je ziet dat je deze investering binnen zo’n 6,5 jaar terug verdiend hebt. 

Natuurlijk is dit een algemene som. Wanneer je zonnepanelen wilt leggen, spelen allerlei dingen mee. Zoals hoe je dak eruit ziet, hoe je huis staat ten opzichte van de zon, maar ook hoeveel je gebruikt aan stroom etc en de actuele prijs daarvan. Ook veranderingen vanuit de overheid spelen mee. Zo wordt de salderingsregeling – best een beetje ingewikkelde regeling – langzaam afgebouwd, waardoor de terugverdientijd langer wordt. Meer daarover lees je in het kader hieronder.

De salderingsregeling betekent dat overtollige zonne-energie terug geleverd mag worden aan het elektriciteitsnet. Dit wordt weggestreept tegen stroom die je afneemt op een ander moment. Bijvoorbeeld je wekt in het voorjaar meer op dan je gebruikt. Dan wordt dit op een moment dat je meer gebruikt dan je levert (bijvoorbeeld in de winter) verrekend. De regering wil dit gaan veranderen vanaf 2023. Elk jaar mag je wat minder stroom tegen elkaar wegstrepen, tot dat voordeel in 2031 helemaal van tafel is.  

Wij gaan in ieder geval verder in ons plan om zonnepanelen te leggen. En natuurlijk houd ik je daarvan op de hoogte.

zonnepanelen

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop