Zonnepanelen op je dak: wat kost dat eigenlijk?

Zonnepanelen leggen op het dak van je woonhuis. Een slimme investering. Maar wat kost dat nou eigenlijk? Wij zijn bezig met de aanschaf en doken erin.

Een rente van 4% op je geld. Klinkt goed, toch? Op je spaarrekening krijg je het tegenwoordig niet meer. Dat percentage is wel rendement waar vaak mee wordt gerekend bij zonnepanelen. Dat is natuurlijk niet letterlijk rente. Je krijgt die rente niet bijgeschreven op je spaarrekening. Bij zonnepanelen werkt dat net even anders. 

Door zonnepanelen te leggen wek je stroom op waarmee je je elektrarekening naar beneden brengt. Wij betalen bijvoorbeeld zo’n 60 euro per maand voor stroom voor ons gezin. Als we zonnepanelen leggen, kunnen we dat bedrag zo goed als wegstrepen. Dat is onze besparing. De eerste paar jaar ben je je investering nog terug aan het verdienen, maar daarna is het pure winst. Gemiddeld maak je dan op de kosten van het leggen van je zonnepanelen zo’n 4% rendement per jaar. 

Maar wat kosten zonnepanelen nu precies? Hoe groot is de investering die je gaat doen? Daar is geen antwoord op dat voor iedereen geldt. Er zijn verschillende soorten panelen, er zijn verschillende daken. En ieder huis vraagt weer om andere dingen. Zo zullen er bij ons waarschijnlijk wat kosten bijkomen voor de aansluiting naar de meterkast. Er moet een gat in het dak worden gemaakt, dan wel een andere route bedacht worden, die wat kosten met zich mee brengt. Dat deel – dus echt de installatiekosten – zijn heel persoonlijk. Wel kunnen we je een richtlijn geven voor wat de panelen zelf ongeveer kosten. Dit is ook weer een gemiddelde. Er zijn goedkopere en duurdere panelen.

wat kost zonnepanelen

Aantal panelen?

Hoeveel panelen je laat leggen hangt van een paar dingen af:

  1. Hoeveel geld heb je te besteden? Je kunt wel 10 panelen willen maar als je het niet kunt betalen en er ook niet voor wilt lenen, dan houdt het misschien op bij 6. 
  2. Hoeveel energie gebruik je? Op basis van je verbruik ga je kijken hoeveel panelen passend zou zijn. Let wel: denk ook na over de toekomst. Je stroomverbruik kan nog toenemen (hallo pubers in huis!) of juist afnemen (dag pubers!) Neem dat mee in je beslissing.
  3. Hoeveel panelen kun je kwijt? Wij maximaal 10 op ons eigen dak. Misschien dat we er ooit nog wat bij kunnen plaatsen wanneer we bijvoorbeeld een carport of een pergola of iets dergelijks plaatsen. Lijkt me te gek om daarmee nog meer stroom op te wekken, bijvoorbeeld voor een elektrische auto. Maar voor nu is het max voor ons 10 panelen.

De meeste mensen leggen 12 panelen. Daarmee kun je het stroomverbruik van een gemiddeld gezin wel afdekken. Wij zullen waarschijnlijk maximaal 10 panelen kwijt kunnen. Dat is genoeg om ons complete stroomgebruik (zoals dat nu is) van de energierekening weg te kunnen strepen. Hoera! 

Kosten

Ruwweg zijn dit de kosten voor 6, 10 of 18 panelen voor de aankoop en het installeren. Dit is de prijs exclusief btw, omdat je die terugkrijgt. 

6 panelen : € 2.800

10 panelen: € 4.200

18 panelen: € 6.600

Als er extra kosten nodig zijn voor installatie, bijvoorbeeld omdat het in jouw geval niet zo makkelijk is om de aansluiting op de meterkast te maken, komen er misschien nog wat kosten bij. 

Ik moet zeggen dat de prijzen mij persoonlijk meevielen. Het is nog altijd een klap geld maar je verdient het ook weer vrij snel terug. Hier lees je hoe snel. Wij hebben daarom ook besloten om 10 panelen te laten leggen op ons dak. Nu we zeker weten dat we voorlopig in ons fijne huisje blijven, is dit het moment. Elk jaar dat voorbij gaat waarin we geen panelen hebben, betalen we een onnodig hoge energierekening. Het geld hiervoor hebben we liggen en met 0% rente op je spaarrekening lijkt dit me een hartstikke verstandige en slimme keuze.

Ik ben super-enthousiast over het idee dat we straks onze eigen energie gaan opwekken. En dat een zonnige dag straks niet alleen lekker buiten eten betekent, maar ook geld verdienen via onze zonnepanelen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop