Zo worden verzekeraars rijk van ons (+ gouden bespaartip)

We betalen ons scheel aan verzekeringen, terwijl uit onderzoek blijkt dat we amper iets claimen. Renée dook in de cijfers (schokkend!) en vertelt hoe zij – sinds ze dit weet – enorm bespaart op haar verzekeringskosten.

We zijn in Nederland koningen en koninginnen in verzekeren geworden. In de kasboek-rubriek die we elke week schrijven voor PorteRenee.nl, zie ik enorme kostenposten voorbijkomen. Honderden euro’s per maand worden er naar verzekeraars overgemaakt. Ik was dat ook gewend, tot ik onderzoek onder ogen kreeg waardoor ik begreep hoe verzekeraars in zulke grote, glimmende panden kunnen huizen.

De cijfers

We betalen in Nederland flink, maar claimen doen we een stuk minder. Het Verbond voor Verzekeraars publiceert cijfers met hoeveel claims er zijn gedaan op verschillende soorten verzekeringen, en voor welk bedrag gemiddeld. Ik kijk in dit artikel naar cijfers uit 2016, omdat de corona-jaren vertekenen en er nog geen actuelere cijfers zijn.

Uit deze cijfers blijkt dat we:

Gemiddeld één keer per 12,5 jaar een schade claimen via onze inboedelverzekering. Voor een gemiddeld bedrag van € 895.

Gemiddeld één keer per 10 jaar een schade claimen via onze opstalverzekering. Voor een gemiddeld bedrag van € 1.420.

Gemiddeld één keer per 25 jaar een schade claimen via onze wa-autoverzekering. Voor een gemiddeld bedrag van € 3.219.

Bron: Verbond van Verzekeraars. Cijfers 2016

Betalen, maar amper wat krijgen

Wat ik opmaak uit die cijfers is dat we dus zelden claimen en als we dat doen, voor vrij behapbare bedragen. En het onderstreept wat ik altijd zeg wanneer het over verzekeringen gaat. Die sluit je af voor schades die je zelf niet kunt dragen. Niet voor een verloren zonnebril, maar voor een afgebrand huis. Met de hoop dat dat nooit gebeurt, natuurlijk.

Ik stapte over

Nadat ik deze cijfers zag, ben ik overgestapt naar Deck. Een verzekeraar die werkt met een verhoogd eigen risico, waardoor de premies lager zijn. Je kunt kiezen voor een eigen risico van € 500, € 750 of € 1.000. Ik koos voor dat laatste, want heb genoeg spaargeld. Ik bespaar sinds mijn overstap naar Deck zo’n € 60 euro per maand aan premie. En dat al 2,5 jaar lang. Dat is een besparing van € 1.800 tot nu toe. Ik heb nog geen schade gehad en dus niks geclaimd.

7.200 euro besparen

Stel dat ik na 10 jaar een schade claim op mijn opstalverzekering, van € 1.420. Lekker gemiddeld. Dan heb ik tegen die tijd al € 7.200 aan premie bespaard. Ik krijg met mijn eigen risico van € 1.000 alsnog € 420 vergoed. En houd – wanneer ik die € 1.000 zelf betaal – nog duizenden euro’s aan bespaarde premie over. En als ik echt grote schade heb, ben ik daar gewoon goed voor verzekerd. En dan is die € 1.000 eigen risico natuurlijk een schijntje.

Het zou natuurlijk ook kunnen dat ik op alle verzekeringen die ik heb – in mijn geval vijf – allemaal schade heb, waarvan ik de eerste € 1.000 uit eigen zak betaal. Kleine kans natuurlijk, maar je moet ook rekening houden met het slechtste scenario. Dan betaal ik € 5.000 zelf en hou ik in dit geval nog altijd een beetje geld over, door de besparing op de premie.

Een alternatief

Zeg ik nu: kies allemaal voor een verhoogd eigen risico op je verzekeringen? Nee, hoor. Ik wil simpelweg laten zien hoe velen van ons te veel betalen voor verzekeringen. En dat er een alternatief is, dat voor een lagere premie doet wat verzekeringen moeten doen: je dekken bij grote schades. Als je een gevulde spaarrekening hebt voor de rest, is het best interessant om te kijken hoeveel jij zou kunnen besparen. Dat bereken je hier.

Dit artikel is een samenwerking met Deck. De inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’