Zorg dat je een welkomstbonus krijgt bij overstappen van energie

Wist je dat je bij de meeste energieleveranciers een welkomstbonus krijgt als je bij hen een contract afsluit? Of als je naar hen overstapt. Soms is het een cadeau, vaak ook een fikse korting. Hoe werkt dat? Wij zochten het voor je uit.

Overstappen van energie kun je doen met een flinke bonus. Die energie bonus is er in allerlei verschillende soorten en kan flink verschil maken. Ik leg je uit welke soorten bonussen er aangeboden worden én hoe je zorgt dat je die ook echt krijgt.

De korting

Tsja. Voor mij één van de meest aantrekkelijke bonussen. Je ziet het namelijk meteen terug in je jaarbedrag en maandtermijn. Let wel even op wanneer de leverancier deze korting verrekent. Bij mij gebeurt dit bij mijn jaarafrekening. Maar er zijn ook leveranciers die je elke maand een beetje korting geven. Of na 3 maanden. Het kan, en mag, allemaal. En die bedragen zijn niet misselijk. Ze lopen ongeveer van €120 tot soms wel dik in de €200. Dat is toch minimaal één tot voor sommige mensen wel drie maand gratis energie. En het fijne is: vaak kun je een jaar later weer overstappen en ergens die korting claimen. Wil je dat, let wel dan wel op dat je kiest voor een eenjarig abonnement. Anders zit je er natuurlijk langer aan vast. Je moet ook je jaar uitdienen bij de partij waar je die korting kreeg, anders kunnen ze ‘m weer van je afpakken en dat is zonde.

Lees ook: 5 bespaartips uit grootmoederstijd

De gadget

Deze bonus kom ik ook veel tegen. De gadget is meestal een tablet. Bij de ene leverancier een wat duurdere dan de andere. Persoonlijk heb ik hier niet zoveel mee. Als ik een tablet wil, dan ga ik deze zelf wel aanschaffen. En denk erom: uiteindelijk heeft de leverancier deze gadget ook moet kopen. Deze kosten moeten ze ergens verhalen. Het zou best kunnen dat je dit cadeautje indirect weer terugbetaalt aan de klant door een hoger maandbedrag. Dit blijkt ook uit onderzoek van de Vaste Lasten Bond. Even goed rekenen en goed vergelijken, dus.

Een fiets

Deze bonus heb ik één keer gezien. Nou heb ik een fiets, dus voor mij niet nodig. Maar wat me triggerde was dat deze leverancier mij als consument aansprak op mijn CO2-uitstoot. En me aanmoedigde om vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Ik vind dit wel een sympathiek cadeau. En als je die nieuwe fiets toch nodig hebt, waarom niet? Uiteindelijk geldt hetzelfde: je kunt daar geen boodschappen van doen.

energie bonus

Boete overname

Als je binnen je contract overstapt, dan krijg je een boete. Een overstapboete. De overheid heeft bepaald dat deze niet hoger mag zijn dan € 50,- per product. Stap je over voor zowel je gas als je elektra dan kost dit je dus € 100,-. Dit zijn tarieven voor particulieren klanten. Neem je zakelijk energie af, dat kan ook als zzp’er, dan mogen de bedragen hoger zijn. Even dubbelchecken, dus. Anyway, veel leveranciers nemen deze boete over tot een maximum bedrag. Dit is dus een indirecte bonus. Je hoeft het boetebedrag niet zelf te betalen. Als je contract bij je oude energieleverancier afloopt, mag je zonder boete overstappen. Dan geldt dit dus niet.

Combinatiebonus

Ondertussen zijn er zoveel aanbieders voor energie, dat er echt een strijd om de consument gaande is. Veel aanbieders combineren dus verschillende deals. Bij mijn nieuwe aanbieder kreeg ik al korting en heb ik heel brutaal gevraagd of ze mijn boete ook wilde overnemen. Uiteindelijk lukte het niet, maar kreeg ik wel meer korting. Kijk. En dat alleen maar door een vraag te stellen.

energie bonus

Uiteindelijk kan jij dus veel voordeel hebben van de strijd om de consument. Laat je niet meteen lokken met een stappenteller, maar ga op zoek naar het grootste voordeel voor jou. Wat past bij jouw situatie? En onthoud: volgende week zijn er weer andere bonussen. Laat je dus niet gek maken door aanbiedingen die tijdelijk geldig zijn. Check het beste aanbod voor jou op PriceWise. Kun je besparen? Overweeg die stap dan. Je komt heus niet zonder elektra te zitten. Nog even tot slot: besparen is fijn, maar groene energie wat mij betreft nog net iets belangrijker. Gelukkig sluit het één het ander niet perse uit. Misschien ook iets om mee te nemen tijdens je zoektocht naar betaalbare energie.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop