Zo wen je aan minder geld

Hoe kun je wennen aan minder geld, als je altijd goed verdiende? Steeds meer huishoudens met een hoog inkomen worstelen hiermee en komen zo in de financiële problemen. Ik weet hoe dat voelt.

Door Chantal

Tijdens de eerste pandemie vorig jaar kwam ik zonder werk te zitten. Ik was net begonnen aan een vaste baan toen corona om het hoekje kwam kijken. Ik ben niet zielig, zo veel mensen hebben het slechter. En ik ben keihard gaan knokken voor mijn bedrijfje, waardoor ik nu aardig ben opgekrabbeld. Mijn situatie zag er zo uit. Ik ging van bovenmodaal naar minimum. Mijn inkomen nam met bijna tweederde af. Van maart tot september vorig jaar heb ik van €1000 per maand geleefd. Ik ben alleenstaande moeder (van een kleuter) en heb een koophuis. Toch is het me gelukt. Inmiddels weet ik hoe ik met minder kan rondkomen, en toch een leuk leven kan hebben.

Stop met spenden

Geld wat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven. Dat was mijn mantra. Ik had het niet. Dus stopte ik met geld over de balk smijten. Want man o man, wat kocht ik eerder veel kleren. Daarnaast ging ik bijna elk weekend uit. Naar festivals, concerten, noem maar op. En weekendjes weg: vakantie was een megapost. Ik ging elke twee maanden een lang weekend naar Berlijn, naar mijn beste vriend (die geen plek had voor een logee). Ik zat dan in een luxe hotel van €130 per nacht, want hé, ik werkte zo hard, ik had het verdiend. Twee keer per jaar vloog ik naar een exotische bestemming. Ik kon dat financieel aan, en geloof me, ik werkte ook minimaal 50 uur per week.

Doe het lekker zelf

Goed. Geen inkomsten. Ik zei mijn lieve schoonmaker gedag (deed zeer). Ik bestelde geen eten meer, maar dook zelf de keuken in. Geen kinderopvang, ik was toch thuis. Eigenlijk deed ik zoveel mogelijk zelf. Ik ging puzzelen in plaats van naar de kroeg. Sportschool werd opgezegd, ik ging hardlopen. Ik zegde al mijn shop-accounts op en deed heel bewust boodschappen. Je zou kunnen zeggen dat ik alles wat van luxe schrapte. Zo kwam ik door die moeilijke stressvolle tijd heen. Gelukkig duurde die financiële crisis bij mij niet langer dan een halfjaar. En ik heb ervan geleerd. Ik deel 5 tips om om te wennen aan minder geld.

1. Besef dat het financieel minder gaat

Veel mensen steken hun kop in het zand. Niet doen. Ze schamen zich, of doen alsof er niks aan de hand is. Niet de oplossing. De schulden stapelen zich alleen maar op. Trek aan de bel. Kom in actie. Nu.

2. Maak een plan

Het is simpel: je moet weten wat er binnenkomt, zodat je je uitgaven daarop kunt aanpassen. Houd dus een kasboekje bij.

3. Kijk waar je kunt besparen

Ik zegde van alles op. Kobo-boekenabonnement, tientje per maand, De betaalde Headspace-app, ik bleek een dubbele woonverzekering hebben (ik kreeg al mijn geld terug!), ik zegde mijn uitgebreide reisverzekering op, verkocht mijn nieuwe luxe auto (domste keuze ever trouwens, zeg ik nu, maar toen noodzakelijk). Ook wisselde ik van telefoonprovider en energieleverancier. En dan waren er nog de kleine dingetjes als koffie, snacks, verzorgingsproducten. Ook gaf ik veel geld uit aan kapper, wenkbrauwen verven, pedicures, massages. Dat viel door corona allemaal weg. Alle luxe viel weg. En dat maakte het voor mij een stuk makkelijker.

4. Blijf sparen

Ook al spaar je m aar een tientje per maand. Doe het. Je hebt een buffertje nodig voor financiële tegenslagen. Je moet toch al wennen aan minder geld, en dus minder uitgeven. Kun je net zo goed ook wat (blijven) wegzetten om te sparen. Red je het echt niet, dan schrap je je maandelijkse spaarbedrag.

5. Denk aan de lange termijn

Onthoud: het is niet verkeerd om minder te kunnen uitgeven. Sterker nog: het kan best een goede les zijn. Ik bedoel dit niet lullig. In de financiële shit is niet niks, maar je bewuster worden van de waarde van geld en je uitgavenpatroon doet niemand kwaad. Het helpt je om het in de toekomst anders te doen. Je leert ervan, en dat is vooruitgang. Als ik nu terugdenk begrijp ik niet waarom ik elke zes weken ruim honderdvijftig euro uitgaf aan de kapper.

Bedenk ook: wat is nou echt rijkdom? Wellicht vond je het belangrijk om jezelf vaak te trakteren op nieuwe spullen. Ik krijg nu een kick van hardlopen in de natuur. Gratis en voor niks. Met puzzelen ben ik trouwens gestopt. Ik draai nu weer werkoveruren.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop