Zo weersta ook jij verleidingen in de supermarkt

Je hebt netjes een lijstje gemaakt en komt toch weer met allerlei andere dingen thuis. Balen! We geven je tips om verleidingen in de supermarkt voortaan te weerstaan.

Supermarkten zijn zo ingericht dat je zo lang mogelijk binnen blijft en met zoveel mogelijk producten naar buiten gaat. Alles is daarop gericht: van de indeling van de winkel tot de muziek en zelfs het feit dat er geen klok te vinden is in de supermarkt. Je hoeft je dus helemaal niet te schamen dat je verleid wordt om meer te kopen dan op je lijstje staat. Wel kan het helpen om de trucjes te kennen en goed voorbereid te zijn op alle verleidingen, zodat je er minder snel voor valt.

Tip: ga niet met trek naar de supermarkt

Niet met trek naar de supermarkt gaan, staat op elk lijstje met bespaartips en dat is niet voor niks; het is een heel goede tip. Als je honger hebt ben je sneller geneigd om allerlei lekkers in je mandje te gooien. Dingen die niet op je lijstje staan en die je niet nodig hebt. Dan ben je zo door je budget heen. Het helpt dus ook om een eetplanning te maken en vooruit boodschappen te doen, in plaats van elke avond na je werk, bijvoorbeeld. Dat bespaart niet alleen in geld trouwens. Sinds ik me actief bezig houd met besparen heb ik mijn tijd in de supermarkt met bijna driekwart verminderd, van (ongeveer) een half uur per dag naar (maximaal) een uur per week.

verleidingen supermarkt

Tip: gebruik je rekenmachine, ook in de winkel

Nog een verleiding; aanbiedingen. Zeker van die hoekjes met 35% extra korting of de schappen waar alle weekacties staan. Je ziet een actie die je in de folder over het hoofd had gezien en gooit het maar in je mandje. Niet erg, als het een goede aanbieding is. Daarom moet je altijd even uitrekenen of het wel echt een goede deal is én of het iets is wat normaal ook (regelmatig) op je lijstje staat. Alleen dán is het een veroorloofde verleiding.

Tip: zorg voor een lijstje en een route

Ga met een lijstje de winkel in zodat je zo min mogelijk tijd doorbrengt in de winkel. Je gaat je lijstje af en slaat de andere schappen en paden over, zo sla je ook je grootste verleidingen over. Je weet waarschijnlijk zelf het beste welke schappen dit voor jou zijn. Hou daar rekening mee tijdens het maken van je lijstje en als je besluit op een bepaalde manier door de winkel te lopen.

Tip: neem een draagbaar mandje in plaats van een kar

Als je ‘even vlug’ naar de winkel gaat voor een paar boodschappen kun je beter met een mandje, dan een karretje de winkel in gaan. Door te voet of met de fiets te gaan heb je ook minder ruimte om alles mee te nemen dan met de auto. En je hebt weer een beetje extra lichaamsbeweging gehad.

LEES OOK: Een goede aanbieding voldoet aan deze 2 eisen

Tip: trainen tegen FOMO

Je moet jezelf ook een beetje trainen, winkelen geeft je ook een beetje FOMO. Dat is een term die staat voor ‘de angst om iets mis te lopen’. Dat is heel normaal. Ik heb mezelf daar ook in getraind. Door heel bewust een product of aanbieding te laten staan en me later af te vragen of ik spijt had. Negen van de tien keer was het antwoord ‘nee’. Dat heeft mij wel geholpen, maar ik zeg ook heel eerlijk dat het discipline vraagt. Als laatste; wees niet te streng voor jezelf als je wel in de fout gaat. Zoals ik zei is het een proces en daarvoor moet je leren. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop