Zo vraag je geld terug van je vrienden

Jij schiet geld voor aan je vrienden, maar ze betalen niet terug. Wat doe je dan? Renée geeft je tips om dat op een beetje een gezellige manier op te lossen.

Het blijft een beetje ongemakkelijk. Geld terug vragen aan vrienden. Zeker bij kleinere bedragen willen we toch niet als gierig of zeurderig overkomen. Ik ben team ‘gewoon doen.’ Ook met € 5 of € 10. Het is heel normaal om geld terug te vragen. Ik bepaal mijn tactiek meestal aan de hand van hoe goed ik de andere partij ken of aan de hand van de groepsgrootte. Ik leg het wel even uit.

Geld terugvragen aan je beste vrienden

Mijn twee beste vriendinnen weten precies hoe mijn financiële situatie in elkaar zit. Ik weet wat zij verdienen en zij weten wat ik verdien. Ik weet hoe hoog de rekeningen aan hun kant elke maand ongeveer zijn en zij weten dat ook van mij. Doordat wij zo open zijn over geld, is het een stuk makkelijker om geld terug te vragen. Soms is het niet eens nodig. Zo reed ik met een vriendin ruim 100 kilometer in mijn auto en nog voordat we op bestemming waren zei ze: “Ik wil wel meebetalen aan je benzine, hè!” Heerlijk vind ik dat. Een dag later ontvangt ze een Tikkie en ze bedankt me ook nog eens voor het rijden.

Stel nou dat jouw vrienden niet doorhebben dat je auto geld kost, kun je ze gewoon vragen of ze wat willen bijdragen. Het feit dat iemand het niet voorstelt, betekent niet dat iemand niet bereid is mee te betalen. Sommige mensen denken er gewoon niet bij na. Bijvoorbeeld omdat ze zelf geen auto hebben. Vraag het gewoon, het liefst al vooraf: ‘Jij kunt wel met mij meerijden en dan delen we de kosten voor benzine.’ Daarna is het kwestie van een Tikkie sturen, die je eigenlijk al aangekondigd had. Dezelfde tactiek werkt voor etentjes, uitjes, geld voorschieten, etc.

In een groep

Stel je voor, je hebt een cadeau van € 100 voorgeschoten. Je zit in een Whatsapp-groep met tien mensen en zij hebben allemaal afgesproken een tientje in te leggen. Je gooit een Tikkie in de groep en maar vier mensen betalen. Irritant. Je kunt het beste even een paar dagen wachten en een herinnering in de groep gooien. Je kunt direct vragen of iedereen nog wilt betalen, maar je kunt het ook wat subtieler doen. “Klaas was echt superblij met het cadeau, hij zal iedereen nog persoonlijk bedanken!” Zo herinner je de groep dat er een cadeau geregeld is en dat zal bij de meesten een lampje doen laten branden dat ze nog moeten betalen. Nog geen resultaat, dan is een privé-berichtje naar de mensen die nog niet betaald hebben, een beter idee. Een groepsapp wordt niet altijd even goed gelezen.

Op de man af

Dit is de minst fijne manier, maar soms moet het gewoon. Het kan voorkomen dat iemand het gewoon oprecht is vergeten. Je kunt de vraag suggestief houden: “Goh, ik zag dat je nog niets had overgemaakt? Is er iets fout gegaan?” Vaak zal de persoon in kwestie zich direct verontschuldigen dat hij het volledig is vergeten en het meteen zal overmaken. Het kan ook gebeuren dat iemand zich lekker nonchalant opstelt en iets zegt van: “Oh ja even vergeten, maak je niet zo druk.” Op dit moment mag je best direct zijn. Geef aan dat je het wel zo netjes zou vinden als het deze week nog op jouw rekening staat, aangezien je iets geregeld hebt voor die persoon. Hiermee is het gesprek dan ook klaar. Ga er niet verder over door, want de boodschap is nu duidelijk. Misschien een goed idee om de volgende keer hem of haar dat cadeau te laten regelen én voorschieten.

Ik probeer er altijd voor te zorgen dat ik niet die persoon ben die te laat betaalt. Het is gewoon een beetje asociaal. Dus wanneer je een Tikkie ontvangt, betaal hem direct. Zo voorkom je dat je het vergeet en iemand zich bezwaard voelt jou hieraan te herinneren.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop