10 tips om je eerste €100.000 te sparen

Ik spreek uit ervaring: de eerste €100.000 sparen is het moeilijkst. Als je dat eenmaal hebt, treden mechanisme in werking waardoor je geld vanzelf harder gaat groeien. Maar hoe krijg je die eerste ton bij elkaar? Ik deel 10 tips waarmee het ons is gelukt. 

Ook al is het al even geleden, ik kan het me nog herinneren alsof het gister was. Die magische eerste €100.000. Halleluja! Het klinkt misschien overdreven, maar het was nogal wat! Jarenlang hadden we dat doel voor ogen gehad: €100.000 op onze spaarrekening. Een ton. Een bedrag dat de rest van ons leven zou veranderen en waarvan ik stiekem dacht dat het nooit haalbaar zou zijn. Maar toen we gingen rekenen, bleek het heus wel te kunnen. Twee inkomens, niet al te hoge vaste lasten. En vergeet vooral de eindeloze motivatie die we hadden om dat doel te bereiken niet. We wilden allebei dat het zou slagen en zagen de impact die het op ons leven kon hebben.

Uiteindelijk hebben we er ongeveer vier jaar over gedaan. Vanaf het moment dat we besloten: hier gaan we voor, tot het punt dat het op onze rekening stond. De eerste €100.000 bij elkaar krijgen, is het moeilijkst, zeggen ze. Daarna gaat het geld voor je werken, zoals ze dat noemen. Zeker wanneer je er een beetje rendement over krijgt. Op een spaarrekening is dat rendement nu niet zo best, maar je kunt er bijvoorbeeld ook mee beleggen. Note to self: alleen wanneer je het geld nu en in de nabije toekomst niet nodig hebt, natuurlijk. Niet alleen behaal je dan over het algemeen over de lange termijn een toffer rendement, maar door je opbrengst niet op te nemen maar weer te investeren, gaat de opbrengst steeds harder groeien. Ze noemen dat het ook wel het achtste wereldwonder. Rendement op rendement. Snap je?

Voor nu: eerst maar eens die eerste €100.000 bij elkaar krijgen.

10 tips die ons enorm hebben geholpen

1. Maak een moodboard.

Ja, heren onder ons, je hoort het goed. En nee, een moodboard is iet suf. Dit is echt stap één op weg naar die €100.000. In het midden van het papier schrijf je met een dikke stift dat doelbedrag, daar omheen schrijf je woorden en plak je plaatjes die je associeert met het behalen van dit doel. Wat het ook is. Visualiseer het. Ga het letterlijk voor je zien. En hang het resultaat van jullie knutselen op in huis. Op een plek waar je het in ieder geval elke dag ziet. Doe dit samen, als je een partner hebt. Ook als je een moodboard maken suf vindt. Ik beloof dat het je gaat helpen.

2. Stop met geld ingewikkeld vinden.

Veel mensen vinden alles wat met geld te maken heeft lastig en ingewikkeld. Dus haken ze af. Geld hoort nu eenmaal bij het leven. Het is gewoon een kwestie van optellen en aftrekken. Oké, en soms een beetje delen. Veel lastiger wordt het niet. Blijf het vooral zo zien. Als je € 100.000 wilt sparen, zul je minder moeten uitgeven dan je verdient. Klaar. Moeilijker is het niet.

3. Spaar automatisch.

Als ik zou sparen wat er aan het einde van de maand overbleef, zou ik nog altijd een lege spaarrekening hebben. Ja, ook bij mij, is die rekening aan het einde van de maand bijna altijd leeg. Als je weet wat je kosten zijn in een maand, weet je ook hoeveel je ongeveer kunt sparen. Dus zodra je geld binnen is, zet je dat geld op een spaarrekening. Sparen first, spenden second. Je kunt tegenwoordig automatisch sparen, waardoor je bank het op een bepaalde datum vanzelf overschrijft naar je spaarrekening.

4. Neem de tijd.

Haastige spoed is zelden goed. Bah, wat een cliché, maar het is waar. Natuurlijk wil je liever vandaag dan morgen je doel bereiken, maar € 100.000 hebben de meeste mensen nu eenmaal niet overnight bij elkaar. Stel realistische doelen en tussendoelen. Sparen is geen sprint, het is een duurloop. Als je te hard van start gaat, hou je het niet vol.

5. Vind jezelf niet zo snel zielig.

Bezuinigen op je uitgaven hoort nu eenmaal bij sparen. En dat betekent heus niet dat je op zaterdagavond vanaf nu met een dikke trui bij de open haard hoeft te zitten naast een pak goedkope wijn. Het betekent wel dat je die onzinnige impulsaankopen achterwege laat. Je mist er niks aan, want uit onderzoek blijkt al jaren dat ze je niet gelukkiger gaan maken. Hou voor ogen dat je dit voor jezelf doet. Niet voor een ander, niet onder dwang. Je kiest er zelf voor en het brengt je uiteindelijk meer geluk dan die impulsaankopen nu doen.

6. Duik in je financiën.

Ja, sorry, deze hoort er gewoon bij. Maak een overzicht van inkomsten en uitgaven. Niet meer tijd aan besteden dan nodig is, want de meeste mensen vinden dit vervelend om te doen. Het is noodzakelijk kwaad op weg naar je eerste vermogen. En als je er echt voor gaat, ik durf het bijna niet te zeggen, gaat een kasboekje je ook helpen. Wij maakten een heel mooie, vrolijke, die je echt motiveert. Shop ‘m hier.

7. Ga iets bijverdienen.

Ik snap dat niet iedereen een dik inkomen heeft. Echt waar. Ik geloof wel dat iedereen die gezond van lijf en leden is, kan proberen iets bij te verdienen. Oppassen op buurkinderen, een handeltje online, spullen verkopen op Marktplaats. Ik schreef eerder een stuk over passief inkomen. Dat is inkomen waar je één keer in investeert met je tijd (en soms geld) en wat daarna vanzelf inkomen blijft opleveren. Laat je erdoor inspireren.

8. Alleen jouw mening telt.

Als je van plan bent € 100.000 te sparen, vindt iedereen daar iets van. Mijn 6-jarige zoon zegt altijd: ‘Wat je vindt, moet je bij de politie brengen.’ Dat lijkt me een goede reactie, ook onder grote mensen. Laat iedereen er maar lekker van alles van vinden. Wie het laatst lacht, lacht het best.

9. Verander je money mindset.

Veel mensen hebben een negatief gevoel bij geld. Lozen! Wat in het verleden gebeurd is, is gebeurd. Je gaat nu vooruit kijken en je toekomst kan er hartstikke rooskleurig uitzien. Ga geld zien als een middel om je doelen te bereiken. Iets fijns, positiefs, wat mogelijkheden biedt. Gun het jezelf om geld te hebben en te sparen. Het is geen straf maar een cadeau aan jezelf.

10. Gelukt?

Yes! Je hoort nu bij de 100k-club (dit heb ik net bedacht, hoor. We zijn nog nooit samen gekomen of zo). Mijn laatste tip: blijf dankbaar. Dit doel bereiken is niet voor iedereen haalbaar, daar ben ik me heel bewust van. Met een redelijk inkomen, zeker met twee inkomens, kom je een heel eind. Maar niet iedereen zit in zo’n situatie. Dus: lukt het, realiseer dan dat je lucky bent. Ik ben nog iedere dag dankbaar en probeer ook te delen met mensen die het minder goed hebben. Een mooi cadeau, een spontane bijdrage, geld doneren aan een sinterklaasactie voor gezinnen die minder te besteden hebben. Soms krijg je van delen niet per se minder, maar (op een niet financiële manier) juist meer.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop