Zo worden de uitjes met je gezin een stuk goedkoper

Renée houdt van uitjes met haar gezin. Maar de hoofdprijs betalen doet ze liever niet. Ze deelt haar tips om die uitjes betaalbaar te houden of te maken.

Een tijdje geleden bleek uit onderzoek dat de kosten van dagjes uit keihard zijn gestegen. Een dagje weg komt nu neer op ongeveer € 122 euro voor een gezin van vier. Wat een bedrag hè? Een gewone vakantie is bijna goedkoper dan thuisblijven en een paar uitstapjes maken. Dus deel ik de tips die mij al jaren helpen om die uitjes goedkoper te maken. Want een dagje Efteling of dierentuin is leuk, maar je hoeft er niet failliet aan te gaan.

Entree

Ik betaal bijna nooit de volledige entreeprijs. Er zijn zoveel manieren om daar korting op te scoren dat het ook niet nodig is. Uitjes kunnen altijd goedkoper dan je denkt. Kortingssites leveren veel op. Denk aan Groupon, Social Deal, Vakantieveiling, Tripper. Ik heb ook wel eens kortingscodes gekocht via Marktplaats. Dat is iets riskanter, want het zou kunnen dat je bij de neus wordt genomen. Goed lezen, de juiste vragen stellen en de kans is heel groot dat het goed uitpakt. Ik heb er zelf in ieder geval nooit negatieve ervaringen gehad.

Rentepunten maken uitjes goedkoper

ING Rentepunten gebruik ik ook. Al heet dat tegenwoordig officieel Punten. Ik denk omdat ze bijna geen rente meer geven. Bij ING bouw je als klant punten op. Die kun je inzetten om vouchers te kopen die flinke kortingen geven. Heb je zelf geen rentepunten? Toen wij eens naar de dierentuin in Amersfoort wilden, had ik ook geen punten (meer). Een oproepje op Facebook was de oplossing. Een kennis wilde het wel voor me regelen. Zij gebruikte de punten toch niet. Ik stuurde haar een kaart met foto van onze kids aldaar als bedankje. Zo helpen we elkaar.

Spaaracties

Er zijn ook goede spaaracties. Bij Albert Heijn bijvoorbeeld spaar je geregeld voor een tweede entreekaartje gratis. 50% korting vind ik een goede deal. Ook heb je af en toe een goede spaaractie voor Efteling kaartjes. Zeker doen! Let wel op de geldigheid van de actie. Zonde als je spaart en dan te laat bent met inleveren. Verder zijn online kaartjes sowieso al goedkoper dan kaartjes aan de kassa. Het scheelt meestal zo’n € 2 per persoon.

Museumjaarkaart

Mijn kinderen hebben onlangs van hun opa een Museumjaarkaart gekregen speciaal voor kinderen. Superleuk! Die is echt niet alleen geldig bij stoffige musea. Wij gingen er ooit het dinoskelet van Trix mee bekijken in Naturalis. En ook het Archeon bezoek je met de pas helemaal gratis.

Parkeren

Parkeren kost bij veel pretparken een hoop geld. Betaal je je al scheel aan entree, komt er nog een tientje bij om je auto te mogen parkeren. Dit is (vaak) zondegeld. Je kunt bij veel dierentuin en pretparken om de hoek gewoon gratis parkeren. Bij dierenpark Amersfoort bijvoorbeeld zijn op 4 minuten loopafstand gratis parkeerplekken. Scheelt toch weer een slok op een borrel. Even Googlen of Google Map checken en je hebt deze kosten zo bespaard.

Eten & Drinken

Wist je dat je in zo ongeveer alle parken je eigen eten en drinken mee mag nemen? Je mag het alleen niet nuttigen in hun restaurants. Logisch. In de Efteling zijn speciale picknickgedeeltes waar je mag zitten met je zelf meegebrachte eten en drinken. In andere parken zijn ook bankjes en zitjes te vinden. En anders is een kleedje in het gras toch ook geen straf?

Ik heb een haat-liefde-verhouding met je eigen eten meenemen. Het liefst zou ik gewoon lekker alles daar kopen. Maar man o man, met een gezin van 4 is dat niet te betalen. Broodjes kosten zo € 5 per stuk. Flesje water € 3. Een patatje idem dito. Laat staan als je er nog mayonaise op wilt hebben. Ik neem nu meestal eigen broodjes mee, plus twee flessen water of pakjes drinken. Dan krijgen ze daar nog een ijsje. Dat hoort er toch een beetje bij. Dan heb ik in totaal toch zo’n € 40 bespaard. Dat geld steek ik liever in iets anders dan in een slap patatje.

Vervoer

Tot slot: vervoer. Wij gaan meestal met de auto. Niet zo goed voor het milieu, maar wel het meest voordelig met zijn vieren. Wil je graag met de trein? Dan kun je in de zomer heel fijne kortingskaartjes kopen. De hele dag treinen voor maar € 12,50 bijvoorbeeld. Ik zag die aanbieding laatst weer voorbij komen. Scheelt een hoop, zeker bij een verre treinreis. Ook een optie dus. En je bespaart er ook nog eens parkeerkosten mee. Wij kochten hiervoor (en voor het strand) onlangs een opvouwbare bolderkar. Kan gewoon achterin de auto mee en je kunt je spullen erin zetten. 

Uitjes de helft goedkoper

Als je alle korting pakt die er is en een beetje nadenkt over vervoer en eten en drinken, kun je zo de helft minder kwijt zijn dan wanneer je dat niet zou doen. Best de moeite waard, denk ik. Dan ga ik nu zoeken naar korting voor ons eigen volgende uitje.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop