Zo regel ik gratis vakantie

Je maakt Renée niet gelukkiger dan met een weekendje weg. Maar die tripjes kosten een hoop geld. Dus ging ze op zoek naar een manier om gratis op vakantie te gaan en die vond ze.

Twee tassen achterin de auto. Een paar Donald Duckies achterin en wij gaan on route. Ik ben gek op mijn eigen huis, maar vind het ook heerlijk om de deur achter me dicht te trekken om nieuwe plekken te ontdekken. Onze kinderen gaan van kleins af aan al mee. Een nachtje in een hotel vinden ze te gek. Een city trip? Let’s go. We zetten een cd’tje op en rijden naar waar we naartoe willen.

Kriebels

Een paar weken geleden voelde ik een kriebel in mijn buik. Ik wilde weer eens wat geks doen en zocht wat online naar goedkope weekendjes weg. Ik kon van alles vinden voor weinig geld, alleen kreeg je er dan gratis schimmel in je badkamer bij. Nee, dank je. Op Airbnb kreeg ik spontaan een rolberoerte van de prijzen en in de zomer zit alles bovendien al vol. Na een paar keer doorklikken belandde ik op de site van Huizenruil.com. Er ging een wereld voor me open. 65.000 leden met hun huis in de aanbieding. Gezinnen, stellen en singles die gratis willen reizen om zo de wereld te ontdekken. Net als wij. Te gek!

Oké. Lid worden. Normaal gesproken kostte dat € 165 voor een jaar. Ai, best een hoop geld. Heb ik even geluk. Korting! Ik ben gek op goede korting. Voor een jaar kostte lidmaatschap nog maar € 85. En als je in het eerste jaar geen ruil bewerkstelligt, krijg je het tweede jaar gratis. Ik dacht even terug aan de kosten die ik net had gezien online. Voor een gezin van 4, zoals dat van ons, is € 85 niet eens één nachtje hotel. Dus, hoppa. Hier twijfel ik niet over. Gegevens ingevuld, foto’s van ons huis online, plus een verleidelijke titel en verhaaltje. Geen stil dorp, maar een suburb 45 minutes from Amsterdam. Zo zien Amerikanen dat, tenminste.

Gratis vakantie 

Met Amerika wil ik nog wel eens ruilen. San Francisco. New York. Washington. Voor nu wilde ik een paar dagen Antwerpen. Dus schreef ik een stuk of 10 toffe Antwerpse stekjes aan. Binnen een uur hadden ze bijna allemaal gereageerd. De eerste paar van mijn ruilverzoeken werden geweigerd. Ik probeerde het me niet persoonlijk aan te trekken. (Wat is er mis met mijn huis!?) Maar de vijfde reactie was positief. Het was ook nog eens mijn favoriete huis. Een prachtige 19e -eeuwse woning aan de rand van het centrum. Drie slaapkamers plus een heuse speelkamer.

Mijn kids begonnen te stuiteren toen ik het ze liet zien. Doe er een grote tuin bij en een wereldstad op loopafstand en wij zijn gelukkig. Via een chatsysteem kon ik met de eigenaar van dat heerlijke huis praten. Ze vonden ons huis ook te gek en het was zo geregeld. Een week in Antwerpen. Kosten: nada. Noppes. Nul. Nou ja, behalve de prijzige benzine natuurlijk. Maar ter plekke stonden er zelfs leenfietsen voor ons klaar. En zij mogen in ruil daarvoor onze fietsen en onze auto lenen. Iedereen blij.

Voor alle kritische lezers

Even alle nadelen uit de weg.

  • Wat als ze je huis slopen?
    Dat kan altijd, natuurlijk. Maar ja, jij zit ook in hun huis, dus dat zou wel een beetje onhandig van ze zijn. Uit onderzoek van Huizenruil blijkt dat 98% van de ruilers tevreden is over hoe er om is gegaan met hun huis.
  • Hoe zit het dan met verzekeringen?
    Dat kun je even checken bij je verzekeraar. Als je je auto uitleent bijvoorbeeld. Hoe zit het dan als er brokken mee worden gemaakt? Check ook even de inboedel- en opstalverzekering. Vraag vooral even na hoe jouw verzekeraar ermee omgaat als er iets gebeurt terwijl je ruilgenoten problemen veroorzaken. Expres of per ongeluk.
  • Moet je geen borg vragen?
    Nee. Je ruilt van huis op basis van vertrouwen. Daar past een borg niet bij. Je kunt, als je dat graag wilt, wel een onderling contractje sluiten. Gewoon even met erin dat je schade die ontstaat vergoedt, bijvoorbeeld. En misschien moet je je Ming-vaas maar even veilig opbergen.

Ons weekend Antwerpen was heerlijk. Er stonden zelfs Belgische biertjes en chocola voor ons klaar bij aankomst. Ik ben fan van huizenruil. In deze tijd waarin alles duurder wordt, is het ook fijn dat er dingen goedkoper kunnen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop