Zo leerde ik (weer) geld aan mezelf uitgeven

Renée is het aan het leren: geld uitgeven aan zichzelf. De laatste weken heeft ze helemaal de smaak te pakken.

Mijn jas is stuk. Niet net gebeurd, maar al vorig seizoen. De zakken zijn uitgescheurd en er zitten gaten in de voering. Daardoor zakken mijn huissleutels steeds naar beneden. Als je me heel onhandig ergens ziet graaien in de voering van mijn jas, weet je waarom. Klinkt vrij kansloos, he? Je zou zeggen: breng die jas naar de kleermaker. Maar ik heb maar één winterjas, dus dat is lastig. Je hoort het al: ik ben een beetje gierig. Niet in het algemeen, maar wel als het op mezelf aankomt.

Mensen die mij van vroeger kennen, zullen verbaasd zijn. Toen hing mijn kledingkast stampvol. Ik had voor elke dag een ander paar schoenen en maar één winterjas had ik iets om te huilen gevonden. Maar toen kwamen de schulden. Ik leerde met minder doen. Dat leverde me niet alleen een schuldenvrij leven op, maar ook een flink vermogen. Ik wende eraan. En ergens onderweg begon ik het opeens moeilijk te vinden om geld aan mezelf uit te geven.

De valkuil van werken aan een rijker leven

Het is ook de valkuil van werken aan een rijker leven. Wanneer je eenmaal ziet dat geld kan groeien, bijvoorbeeld door het te beleggen of te investeren, is die ene euro in je hand niet meer zomaar één euro. Het heeft de potentie om twee, drie, vier of tien euro te worden. Iedere euro krijgt waarde. Dat is goed, maar je kunt er ook een beetje in doorslaan. Dat gebeurde bij mij de laatste jaren.

De eerste stap om daar vanaf te komen was bewustwording. Zoals dat geldt voor bijna alle veranderingen. Ik realiseerde me dat ik mezelf tekort deed met zo weinig kleding en al jaren die ene zelfde winterjas met gaten. Het was niet alleen dat. Ook mijn wensen schoof ik steeds voor me uit. Ik zou wel eens een paar dagen alleen weg willen. Dat roep ik al maanden. Ik werk hard, heb twee kleine kinderen en voel die behoefte gewoon. Het is niet dat ik het niet kan betalen. Het is financieel geen probleem. Toch deed ik het niet.

Mezelf iets fijns gunnen

Mijn man is mijn geweten in dit alles. Hij is degene die me meesleept naar de opticien wanneer mijn bril echt op is. Of naar een kledingwinkel wanneer ik elke ochtend sta te vloeken voor mijn kast omdat ik zo weinig fijne kleding heb. Onlangs zette hij me gedwongen achter mijn laptop en zei: ‘En nu ga je die paar nachtjes weg boeken.’ En dat heb ik dus gedaan. Ik heb een fijne hotelkamer geboekt met een huurfiets én toegang tot de wellness (niet eens op bespaard!) Blij dat ik met het vooruitzicht alleen al ben, joh.

Nu is het aan mij om mezelf weer toe te staan geld aan mezelf uit te geven. Dus maakte ik drie afspraken met mezelf, die ik iedereen die zich in deze kwestie herkent, ook adviseer te maken.

  1. Als iets kapot is wat ik veel gebruik, laat ik het dezelfde week nog maken. Dus niet meer 1,5 jaar doorlopen met een kapotte jas. Die tijden zijn voorbij. Ik ben het waard om dit soort dingen snel op te lossen.
  2. Wil ik iets écht graag, dan schrijf ik het op in mijn telefoon. Dat kan een uitje zijn of iets materieels. Ben ik er na een maand nog net zo enthousiast over, dan doe ik het. Natuurlijk, voor sommige dingen moet je sparen. Dit gaat meer over de kleinere en minder dure dingen.
  3. Jezelf iets gunnen gaat niet alleen over dingen die geld kosten. Vaak genoeg verlang ik ook naar dingen die kosteloos zijn. Even wat tijd alleen. Een goed boek lezen in alle rust. Die wensen uit ik meteen zodra ze opkomen en vervolgens probeer ik het te regelen. Ook als het bijvoorbeeld nodig is om betaalde oppas te regelen.

Geld uitgeven? De balans vinden

Vermogen opbouwen is leuk. Ik ben er enthousiast over en kan er helemaal in opgaan. Maar mijn eigen kwaliteit van leven mag er niet onder lijden. Juist niet! Die moet altijd op 1 staan. Ik weet inmiddels dat alles kopen wat los en vast zit, je niet gelukkiger maakt. Die tijden heb ik gehad. Toch, geld uitgeven aan wat je heel graag wilt of nodig hebt, draagt wel bij aan je geluk. Dus doe ik dat vanaf nu. Niet alleen voor anderen, zeker ook voor mezelf.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!