Zo leerde ik (weer) geld aan mezelf uitgeven

Renée is het aan het leren: geld uitgeven aan zichzelf. De laatste weken heeft ze helemaal de smaak te pakken.

Mijn jas is stuk. Niet net gebeurd, maar al vorig seizoen. De zakken zijn uitgescheurd en er zitten gaten in de voering. Daardoor zakken mijn huissleutels steeds naar beneden. Als je me heel onhandig ergens ziet graaien in de voering van mijn jas, weet je waarom. Klinkt vrij kansloos, hè? Je zou zeggen: breng die jas naar de kleermaker. Maar ik heb maar één winterjas, dus dat is lastig. Je hoort het al: ik ben een beetje gierig. Niet in het algemeen, maar wel als het op mezelf aankomt.

Mensen die mij van vroeger kennen, zullen verbaasd zijn. Toen hing mijn kledingkast stampvol. Ik had voor elke dag een ander paar schoenen. En maar één winterjas had ik iets om te huilen gevonden. Maar toen kwamen de schulden. Ik leerde met minder te doen. Dat leverde me niet alleen een schuldenvrij leven op, maar ook een flink vermogen. Ik wende eraan. En ergens onderweg begon ik het opeens moeilijk te vinden om geld aan mezelf uit te geven.

De valkuil van werken aan een rijker leven

Het is ook de valkuil van werken aan een rijker leven. Wanneer je eenmaal ziet dat geld kan groeien, bijvoorbeeld door het te beleggen of te investeren, is die ene euro in je hand niet meer zomaar één euro. Het heeft de potentie om twee, drie, vier of tien euro te worden. Iedere euro krijgt waarde. Dat is goed, maar je kunt er ook een beetje in doorslaan. Dat gebeurde bij mij de laatste jaren.

De eerste stap om daar vanaf te komen was bewustwording. Zoals dat geldt voor bijna alle veranderingen. Ik realiseerde me dat ik mezelf tekort deed met zo weinig kleding en al jaren die ene zelfde winterjas met gaten. Het was niet alleen dat. Ook mijn wensen schoof ik steeds voor me uit. Ik zou wel eens een paar dagen alleen weg willen. Dat roep ik al maanden. Ik werk hard, heb twee kinderen en voel die behoefte gewoon. Het is niet dat ik het niet kan betalen. Het is financieel geen probleem. Toch deed ik het niet.

Mezelf iets fijns gunnen

Mijn man is mijn geweten in dit alles. Hij is degene die me meesleept naar de opticien wanneer mijn bril echt op is. Of naar een kledingwinkel wanneer ik elke ochtend sta te vloeken voor mijn kast, omdat ik zo weinig fijne kleding heb. Onlangs zette hij me gedwongen achter mijn laptop en zei: “En nu ga je die paar nachtjes weg boeken”. En dat heb ik dus gedaan. Ik heb een fijne hotelkamer geboekt met een huurfiets én toegang tot de wellness (niet eens op bespaard!). Blij dat ik met het vooruitzicht alleen al ben, joh.

Nu is het aan mij om mezelf weer toe te staan geld aan mezelf uit te geven. Dus maakte ik drie afspraken met mezelf, die ik iedereen die zich in deze kwestie herkent, ook adviseer te maken.

  1. Als iets kapot is wat ik veel gebruik, laat ik het dezelfde week nog maken. Dus niet meer anderhalf jaar doorlopen met een kapotte jas. Die tijden zijn voorbij. Ik ben het waard om dit soort dingen snel op te lossen.
  2. Wil ik iets écht graag, dan noteer ik het in mijn telefoon. Dat kan een uitje zijn of iets materieels. Ben ik er na een maand nog net zo enthousiast over, dan doe ik het. Natuurlijk, voor sommige dingen moet je sparen. Dit gaat meer over de kleinere en minder dure dingen.
  3. Jezelf iets gunnen gaat niet alleen over dingen die geld kosten. Vaak genoeg verlang ik ook naar dingen die kosteloos zijn. Even wat tijd voor mezelf. Een goed boek lezen in alle rust. Die wensen uit ik meteen zodra ze opkomen en vervolgens probeer ik het te regelen. Ook als ik daarvoor betaalde oppas moet regelen.

Geld uitgeven? Vind de balans

Vermogen opbouwen is leuk. Ik ben er enthousiast over en kan er helemaal in opgaan. Maar mijn eigen kwaliteit van leven mag er niet onder lijden. Juist niet! Die moet altijd op de eerste plek staan. Ik weet inmiddels dat alles kopen wat los en vast zit, je niet gelukkiger maakt. Die tijden heb ik gehad. Toch draagt geld uitgeven aan wat je heel graag wilt of nodig hebt, wel bij aan je geluk. Dus doe ik dat vanaf nu. Niet altijd alleen maar voor anderen, maar zeker ook voor mezelf.

Laatst maakte ik deze video. Heel toepasselijk, vind je niet? En voor velen denk ik ook herkenbaar. Wil je nou slimmer met je geld omgaan en óók meer geld overhouden om bijvoorbeeld aan jezelf uit te geven? Volg ons op Instagram en TikTok om geen enkele geldtips meer te missen.

@porterenee

Hoe ik shop voor mijn kinderen versus hoe ik shop voor mezelf. Of hoe ik eigenlijk niet shop voor mezelf. Herkenbaar? Laat het weten in de comments!

♬ origineel geluid – PorteRenee

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek