Zo leen je als student niet onnodig veel

Tuurlijk, het liefst heb je helemaal geen studieschuld. Maar voor veel studenten is dat niet realistisch. Wel is het belangrijk om je bewust te zijn wat je financieel doet. Saskia vertelt hoe je niet onnodig veel leent.

Als student leende ik € 800 per maand. Daarnaast had ik twee bijbaantjes, die me zo’n € 350 per maand opleverden. Daar kwam ik mee rond. Ik betaalde mijn huur, studieboeken, verzekeringen, boodschappen en ik hield wat over voor feestjes. Mijn ouders betaalden mijn collegegeld. En af en toe mocht ik de voorraadkast plunderen. Of ja, ik nam op zondagavond vaak een paar basic boodschappen mee die ik die week nodig had.

Onder aan de streep heb ik een studieschuld van bijna € 30.000. Heb ik daar spijt van? Nee. Had ik minder kunnen lenen? Misschien wel. Daarom geef ik je een paar tips hoe jij als student je schuld binnen de perken houdt.

Studieschuld, waar heb je recht op

Wel een studiebeurs, geen studiebeurs. Lenen, niet lenen. Recht op een aanvullende beurs, of niet. Wel of niet gratis reizen met het OV. Er zijn best wat regelingen voor studenten. Niet iedereen weet precies waar hij of zij recht op heeft. Misschien kun je wel een aanvullende beurs krijgen, zonder dat je ’t weet. Zoek dat dus vooral even op en pluis de site van DUO uit.

Check daarnaast de regelingen van je school of universiteit. Soms zijn er extra potjes. Bijvoorbeeld als je ouders een laag inkomen hebben. Vergeet ook niet om te kijken of je recht hebt op toeslagen van de overheid, zoals de zorgtoeslag en huurtoeslag.

Plan je boodschappen en maaltijden

Als student at ik regelmatig met vriendinnen, studiegenootjes of op de roeivereniging. Dat is een stuk goedkoper dan elke avond voor jezelf koken. Voor een paar euro kon ik meestal wel aanschuiven. Kijk of jij dat ook kan. Bijvoorbeeld door 2 of 3 vaste avonden per week met anderen te eten.

Eet je liever alleen? Maak aan het begin van de week een lijstje. Wat ga je die week eten? Plan je maaltijden rondom aanbiedingen. Kook in één keer voor 2 of 3 avonden, verdeel het in bakjes en stop ze in je vriezer. Zo ben je veel voordeliger uit dan elke dag naar de supermarkt gaan.

Best betaalde bijbaantjes

Eén ochtend in de week maakte ik het huis van een gezin schoon. En elke donderdagavond zat ik achter de receptie van de universiteit. Bij elkaar zo’n 8 uur per week. Wanneer je niet zoveel wilt lenen, maar je hebt wel geld nodig, dan zit er maar één ding op: meer geld verdienen.

Volgens RTL Nieuws zijn dit de best betaalde bijbanen van het moment. Maar ook met kleine side hustles kun je wat extra centen binnen harken. Bijvoorbeeld door kleding die je niet meer draagt te verkopen, een middagje in de week online bijles te geven of een blog te beginnen. Bedenk iets waar je goed in bent en kijk hoe je daar geld mee kunt verdienen.

Leen alleen wat je nodig hebt

Veel studenten lenen maximaal. Onder het mom van: “het maakt nu toch niet meer uit”. Maar het maakt wél uit. Als je elke maand zo’n € 100 minder leent, scheelt dat je bijna € 5.000 aan studieschuld. Zet daarom regelmatig – bijvoorbeeld eens per maand – je inkomsten en uitgaven op een rij. En kijk hoeveel je nu echt nodig hebt.

Zo kun je ook uitrekenen hoe groot je studieschuld uiteindelijk is. Leen je bijvoorbeeld elke maand € 750? Dan komt je studieschuld na 4 jaar uit op € 36.000. Bedenk of je dat ’t waard vindt. Of dat je je lening nog meer omlaag kunt krijgen. Bijvoorbeeld door te besparen op je vaste lasten, zoals je telefoonabonnement.

Check regelmatig je studieschuld

Tijdens mijn studie keek ik hooguit een paar keer per jaar hoeveel schuld ik al had. In mijn hoofd stond de teller altijd op min € 20.000. Dat bleek dus iets meer te zijn. Als je geen idee hebt hoe je ervoor staat, is het makkelijker om maar meer en meer te lenen.

Maar zie je de teller letterlijk elke maand oplopen, dan ben je er veel meer bewust van wat die ene maand extra lenen met je totale schuld doet. Plan daarom een vast moment waarop je inlogt bij DUO. Dat is niet leuk. En misschien om moedeloos van te worden. Toch helpt het je om niet onnodig veel te lenen.  

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!