Zo kun je ondernemers helpen (en dit is waarom je dat vooral moet doen)

Ondernemers hebben het écht heel zwaar door Corona. Ze kunnen alle hulp gebruiken. Ik geef je 6 manieren om ondernemers te helpen. Soms moet je daarvoor je portemonnee trekken, soms ook helemaal niet.

Ik ken wat mensen die het nu écht heel zwaar hebben. Een gesloten winkel. Een restaurant dat voorlopig niet open mag. Veel mensen denken dat het allemaal wel losloopt. Ze krijgen toch steun van de overheid? Ja, dat krijgen sommigen inderdaad. Al zijn er veel uitzonderingen op de regels. Zo hebben wij vrienden met een strandtent die geen euro krijgen en hebben gekregen. Ze verkocht namelijk net hun andere zaak, namen met dat geld een strandtent over en draaiden hun eerste seizoen toen corona om de hoek kwam kijken. Daarmee vallen ze onder de uitzonderingen. De regering ziet ze als een starter. Dat zijn ze als ondernemers natuurlijk niet, alleen in dit bedrijf. Ze krijgen daardoor niks. Nada. Noppes. Geen euro. En dat al bijna een jaar lang. Maar zelfs als ondernemers wel een vergoeding krijgen. Dan nog is dat vaak voor personeel, een beetje om voorraad te bekostigen en voor de huur. Het dekt bij lange na de kosten niet en een ondernemer heeft ook privé gewoon kosten. Denk eens na over hoe lang jij het vol zou houden zonder inkomsten. Nou, dan weet je een beetje hoe de vlag er voor die mensen bijstaat.

We kunnen ze niet allemaal redden en die verantwoordelijkheid hoef je ook niet te voelen. We kunnen wel helpen. Op heel simpele manieren. Ik geef je er 5, die niet eens allemaal geld kosten.

ondernemers helpen

Bestel/koop lokaal

Ja, je wordt doodgegooid met deze tip maar hier hebben ondernemers natuurlijk het beste aan. Heeft dat restaurant waar je zo graag kwam nu alleen nog take away. Nou, take dan af en toe wat away. Geniet er thuis van. Het eten is nog net zo lekker en je zorgt er hiermee voor dat ze toch nog iets aan inkomen hebben. Ik kan best zuinig zijn op sommige dingen, maar bestel de laatste maanden geregeld bij restaurants in ons dorp. Niet lullig over doen, als je gewoon nog je inkomen hebt. Flesje wijn erbij, alles. Het is echt voor een goed doel.

Spread the word

Vertel andere mensen over de dienst van de lokale bloemist, die tegenwoordig boeketten bezorgt. Deel met vrienden en familie dat je heerlijk eten hebt afgehaald bij dat ene restaurant. Post op social media ook deze dingen. Mond-tot-mond-reclame is iets waar elke onderneming enorm veel aan heeft.

Volg ze op socials

Volg je favoriete bedrijven op socials. Normaal gesproken zeg ik: pas op, want je laat je erdoor verleiden. Natuurlijk. Maar ik heb het nu vooral over lokale bedrijven, bij jou in de buurt. Elke ondernemer is koortsachtig op zoek naar een alternatieve, covid-proof manier om nog wat omzet te draaien. Er worden op socials afhaalmenu’s gepost, alternatieve diensten en andere tips. Volg die bedrijven nu vooral online en deel ook.

Een lief berichtje

Stuur eens een lief berichtje naar iemand met een eigen bedrijf die het nu moeilijk heeft. Gooi een briefje door de brievenbus bij je lievelingskledingwinkel, die nu gesloten is. Het levert niet direct geld op, maar wel warmte. En dat kunnen ondernemers nu ook wel gebruiken.

LEES OOK: Wat is jouw crisisbudget?

Vraag je geld niet terug

Sommige bedrijven die nu dicht zijn, moeten jou officieel je geld terug geven. Bijvoorbeeld de zwemschool waar je kinderen zwemmen. Het is een mooi gebaar om te zeggen: laat het maar zitten. Houd die contributie maar. Dat scheelt ze een hoop administratie en geld. Als iedereen zijn of haar geld terug vraagt, zijn de inkomsten echt 0.

Zeg niet af, maar verplaats

Had je een afspraak staan bij de schoonheidsspecialist? Had je een massage geboekt of een knipbeurt bij de kapper? Zeg het niet af maar verplaats die afspraak. Zo heeft die ondernemer toch wat afspraken in de agenda staan voor als dit hopelijk ooit allemaal voorbij is.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek