Zo krijg je je partner enthousiast over je spaarvoornemens

Sparen gaat sneller en beter als je het samen doet. Wat nu als jij vol spaarvoornemens zit, maar bij je partner de knop (nog) niet om is? Gooi dan onze tips in de strijd!

Samen sparen, dat is een stuk leuker dan in je eentje. Toch hebben veel mensen het gevoel er alleen voor te staan. Jij doet een klein vreugdedansje als je weer € 100 op de spaarrekening stort. Terwijl je partner niet weet hoe snel hij of zij het geld moet uitgeven. Dat kan best frustrerend zijn. Hoe krijg je alle neuzen dezelfde kant op?

Tip 1: Spaarvoornemens? Laat zien hoe jij ‘t doet

Enthousiasme werkt aanstekelijk. Zit jij regelmatig aan de keukentafel plannetjes uit te stippelen. Vol overgave met rode konen aan toe. Dan komt je partner vast af en toe wel even over je schouder koekeloeren wat je allemaal aan het doen bent. Wijs hem of haar dan niet af. Zeg niet dat hij of zij je niet moet storen. Maar betrek je partner bij je plannen. Laat zien wat je aan het doen bent. En vertel waarom dit voor jou belangrijk is.

Tip 2: Stel samen financiële doelen

Als je samen wilt sparen, is het fijn om hetzelfde doel te hebben. Ga rond de tafel zitten. Of bespreek het tijdens een wandeling. Waar wil je voor sparen? Wat wil je bereiken? Wanneer wil je met pensioen? Gooi al je dromen op tafel. En maak daar met z’n tweeën een concreet doel van. Bijvoorbeeld rondreizen met een camper. Eerder met pensioen. Of jullie hypotheek zo snel mogelijk aflossen.

Wanneer je dezelfde doelen hebt, is het veel makkelijker om de weg ernaartoe samen te bewandelen.

Tip 3: Plan een gezellig momentje

Over geld praten is stom, saai of vervelend. Wrong! Merk je dat je partner vaak negatief denkt over geld? Draai die gedachten om. Dat doe je door er iets gezelligs van te maken. Stel voor om op zondagmiddag een uurtje over jullie financiën te kletsen. Onder het genot van een borrelplank of tijdens een wandelingetje door het bos. Zo creëer je een vast moment voor jullie samen én je spreekt af om tijdens dat moment samen plannetjes te maken. Gewoon gezellig, zonder al te veel druk of ‘moeten’.

Tip 4: Maak jullie spaarvoornemens tastbaar

Hebben jullie een gezamenlijk doel bedacht? Zet jullie plannen dan om in iets wat je ziet. Bijvoorbeeld een groot vel papier, dat je in de slaapkamer hangt. Daar schrijf je jullie spaardoel op en hoe jullie dat gaan bereiken. Het kan ook minder in your face door een Google Drive of Excel bestandje te maken.

Zorg ervoor dat jullie allebei toegang hebben tot jullie spaardocument. Zo kunnen jij en je partner zien wat de stand van zaken is en het bestand bijwerken.

Tip 5: Vorm een team met je lief

Samen sta je sterker. Cliché maar waar. Hetzelfde doel hebben. Dezelfde spaarvoornemens. Dezelfde toekomst voor je zien. Dat is hoe je samen sparen leuk maakt. Praat daar regelmatig over. Hoe lekker zal het zijn om hypotheekvrij te zijn? Zie je ons al zitten met een cocktail in de hand en de billen in ’t zand? Hoe gaat sparen onze toekomst veranderen? Dat soort gesprekken. Heb het niet alleen over hoeveel geld jullie tekort komen of wat er allemaal beter moet. Maar praat juist over wat wél kan. Houd jullie doelen levendig. Denk in mogelijkheden en niet in beperkingen. Hoe kunnen jullie samen nieuwe gewoontes aanleren, zodat je meer geld overhoudt om te sparen?

Wanneer je samen spaart, bereik je je doelen sneller. Want je legt allebei geld in. Maar ook mentaal gaat het beter. Je kunt elkaar oppeppen. En af en toe is een reality check nodig. Wil je echt je halve salaris over de balk smijten? Of zet je het apart voor dat wat wij op de lange termijn het liefste willen?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!