Zo hoog moet jouw boodschappenbudget zijn

Boodschappenexpert Minke beantwoordt iedere week een vraag van een lezer. Deze keer gaat de vraag over het bepalen van je boodschappenbudget.

Vraag van deze week: “Wat is jouw boodschappenbudget? En hoe bepaal ik dat voor mezelf?”

Antwoord van Minke: “Een budget stellen aan je boodschappen kan erg helpen om je uitgaven te verminderen. Het kan je een goed kader geven van wat je allemaal kan kopen. Maar als je jezelf meteen een te streng budget geeft is het gedoemd te mislukken. 

Mijn eigen boodschappenbudget

Mijn boodschappenbudget is ongeveer €50,00 per week, dat is voor mij en mijn partner. Geen kinderen, geen huisdieren. Nu moet ik heel eerlijk zijn dat het geen statisch bedrag is. Ik kan door een goede deal ineens €80,00 in de week uitgeven, maar ook een week enkel uit de voorraad/ vriezer eten en maximaal €20,00 uitgeven. Zo wordt het toch recht getrokken. Al adviseer ik niet om dit meteen zo te doen als je begint met een boodschappenbudget. 

Steeds een beetje minder

Wij geven dus €50,00 per week uit aan boodschappen. Dat is geen budget waar we zo vanaf €150,00 tot €200,00 ineens toe zijn gekomen. Want eerlijk gezegd: tot 4 / 5 jaar geleden hoorde ik ook tot de mensen die (bijna) elke dag naar de winkel ging en elke keer €20,00, €30,00 of zelfs meer uitgaf. Mijn advies is daarom ook om niet ineens heel heftig te gaan besparen. Begin eens met 25% van het minimum wat je nu uitgeeft, mijn geval zou dat dus ongeveer €110,00 zijn. Probeer dat een week of 2 weken uit en kijk hoe dat gaat. Wellicht kun je dan nog eens zakken en na een tijdje nog eens. 

Wil je ook leren hoe je je boodschappen kunt budgetteren?
Check dan de PorteRenee Budget Boodschappen Cursus

Wat is een goed budget?

Naar mijn mening kun je voor €25,00 per persoon per week al prima boodschappen doen. Onder boodschappen versta ik dan alles wat je bij de supermarkt en drogisterij zou kopen en gebruikt wordt door een gezin. Wasmiddel, shampoo en deodorant valt er dus wel onder, make-up en parfum dan weer niet. Heeft iemand of meerdere personen in je gezin een speciaal dieet dan zul je wat meer budget moeten inplannen. Wellicht is het een idee om apart te budgetteren voor de producten passend in het dieet, want wellicht zijn ook daar besparingen te halen. 

Lees ook: Je huis inrichten on a budget

Vallen en opstaan

Als je voor het eerst begint met besparen en een budget aanhouden zal het best wel eens niet lukken om er binnen te blijven. Dat is helemaal niet erg en iets wat ons allemaal is overkomen. Zorg vooral dat je goed evalueert wat er mis is gegaan. Ben je heel erg gevoelig voor impulsaankopen? Koop je stiekem meer dan je uiteindelijk opgebruikt? Ook als je wel binnen budget blijft is het toch handig om te weten wat je valkuilen zijn. Zo kun je voorkomen dat je er in de toekomst weer in valt óf dat als dat toch gebeurt je je daarna weer vlug kan herpakken.”

Lees hier alle vragen aan Minke

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’