Zo hard stijgt de gemiddelde energierekening in Nederland

De energierekening blijft maar stijgen. Maar hoeveel is de gemiddelde energierekening in Nederland eigenlijk precies omhoog gegaan? We zochten het voor je uit.

De berichten over stijgende energieprijzen zijn soms wat tegenstijdig. De een zegt dat de kosten voor energie dramatisch omhoog gingen. Op een andere site lees je weer dat het allemaal wel meevalt. Eén ding is zeker: doordat de inkoop van gas en elektra duurder werd, betalen we allemaal meer voor onze energierekening. Valt die stijging nog mee of ga je er als huishouden toch honderden euro’s per jaar op achteruit?

Wat is waarheid? 

Wat moet je nu geloven als de verhalen zo tegenstrijdig zijn? We doken daarom de cijfers en rapporten in en kwamen uit bij een analyse over de energieprijzen van de Rabobank. Wat viel ons op?

In mei 2022 waren de totale uitgaven ruim zeven procent hoger, dan in augustus vorig jaar. Vanaf dat moment stegen de prijzen namelijk flink. Rabobank geeft aan dat het een duidelijke toename is, maar ook niet heel dramatisch. 

Als we verder kijken in het rapport mag de stijging van de energienota voor de meeste huishoudens toch niet lichtzinnig worden opgevat. Voor 51 procent van de huishoudens viel de energierekening in mei 2022 hoger uit vergeleken met augustus 2021. Bij 23 procent van de huishoudens bleef het bedrag van de rekening gelijk en 19 procent betaalde zelfs minder dan vorig jaar. 

Het aantal huishoudens dat meer aan energie betaalt, nam de afgelopen maanden harder toe dan de mensen die hetzelfde of minder betalen. Van die gestegen 51 procent, betaalde 19 procent meer dan € 50 extra en 8 procent meer dan € 100 euro. 

Addertje onder het gras   

Bij het onderzoek van Rabobank zit wel een addertje onder het gras. En dan vooral bij de huishoudens waarvan de energienota daalde of hetzelfde bleef. De onderzoekers hielden geen rekening met de maatregelen die huishoudens doorvoerden om minder energie te verbruiken. Mensen kunnen bijvoorbeeld hun thermostaat lager zetten of een besparende douchekop gebruiken. Ook is er geen rekening gehouden met de verduurzaming van woningen, zoals zonnepanelen en betere isolatie van dak en muren. 

Verder lezen we tussen de regels door dat alleen maar is gekeken naar het afschrijvingsbedrag en niet het werkelijke verbruiksgedrag. Dat zou kunnen betekenen dat mensen hun maandbedrag omlaag zetten, omdat de werkelijke kosten nu écht niet te betalen zijn. Het overschot op hun energienota kan dan hopelijk betaald worden met een dertiende maand of kerstbonus. Het is pas dramatisch als veel mensen het nu op die manier moeten regelen. 

Besparen op je energierekening

Behoor jij tot de groep waarvan de kosten ineens flink opliepen? Verdiep je dan eens in wat jij kan doen om het bedrag weer omlaag te schroeven. Je kunt de schade echt zelf beperken. Renée kreeg zelfs € 1000 terug aan energiekosten. Dit zijn een aantal dingen die zij en Kasper deden om dit voor elkaar te krijgen:

 1. Zonnepanelen laten plaatsen
  Het is een investering van een paar duizend euro, maar door de hoge energieprijzen heb je die in recordtempo terugverdiend.
 2. Radiatorfolie 
  Het kost je een paar euro en een paar minuten en dan is dit gebeurd. Je verliest zo minder warmte via je buitenmuur naar buiten.
 3. Besparende douchekop
  Voor twee tientjes heb je er één en je kunt er zo’n 30% mee besparen op het gas dat je verbruikt om te douchen.
 4. Vloerverwarming 
  Ja, dit is een wat grotere stap met ook hogere kosten. Vloerverwarming is laagtemperatuur-verwarming. Verwarmen hoeft maar tot zo’n 55 graden, tegenover zo’n 80 graden bij het gebruik van radiatoren.
 5. Minder in bad 
  Tja, we moeten allemaal wat inleveren. Maak van in bad gaan een feestje, geen dagelijkse bedoeling.
 6. Huis laten luchten 
  Frisse lucht verwarmt sneller dan lucht die al langer in huis rondhangt. Elke ochtend even een kwartiertje luchten, dus.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!