Renée krijgt steeds meer berichten van mensen die moeite hebben de boodschappen te betalen. Of nog een gezonde maaltijd samen te stellen. Ze geeft tips om nog wat meer uit je euro te halen bij de supermarkt. Voor iedereen die merkt: het wordt lastig(er).
Ik werd een tijdje geleden op Instagram getagd onder een interview met een vrouw genaamd Roberta. Ze leefde van een uitkering en vertelde dat het haar met de stijgende prijzen niet meer lukt om gezond te eten. Een stukje vis? Dat kon ze allang niet meer betalen. Maar ook groenten en fruit werden nu wel echt een probleem.
De gevolgen
Om geld te besparen at ze soms een hele dag pap. Er stond veel reacties onder het stuk. Allemaal in de trant van: dit moet toch niet kunnen in Nederland. Mensen die inflatie tot nu toe onderschatten, beginnen langzaamaan de gevolgen in te zien. Voor wie eerder al moeite had om gezond te eten en te drinken, maakt de inflatie het nu onmogelijk. Die zorgt ervoor dat boodschappen gemiddeld zo n 7% duurder zijn dan vorig jaar. Terwijl het inkomen niet met hetzelfde percentage is gestegen.
Tips gevraagd
Iemand tagde me dus onder het bericht en vroeg om tips. De dame in kwestie deed het al zo goed als kon. Ze hield een kasboekje bij, had bespaard op vaste lasten, maakte een planning voor maaltijden. Wat moet je dan nog zeggen? Wat ik ook zou adviseren, het lost haar probleem echt niet op magische wijze op. Maar er zijn natuurlijk manieren om nog dat laatste beetje extra uit je euro te knijpen. Om net wat meer uit je euro te halen en er zo net wat meer voor te krijgen.
Een procentje meer uit je euro halen
Dit zijn tips die misschien een procentje kunnen schelen. Iets wat soms toch nog verschil kan maken. De grote besparingen zitten natuurlijk in: je maaltijden plannen, in goed gebruik maken van aanbiedingen, in zorgen dat je nooit iets weg hoeft te gooien en alles opmaakt. Doe je dat allemaal al? Dan kunnen de volgende 5 tips misschien net nog een beetje helpen.
Tip 1: Maak een lijst met gezonde en goedkope ingrediënten en verzin daar betaalbare maaltijden omheen. Recepten met rijst en bonen kunnen heerlijk smaken en zijn hartstikke budget. Zeker aan het einde van de maand kan dit je helpen om die eindstreep te halen.
Tip 2: Ken je de app Too Good To Go? Daarmee kun je bij winkels, restaurants en hotels voor een vergoeding van meestal tussen de € 3 en € 5, een pakket eten ophalen dat over is. Brood dat de bakker de volgende dag niet meer wil verkopen. Wat er allemaal over is gebleven bij het ontbijt in dat hotel om de hoek. Gooi wat nog kan in je vriezer voor later en maak op wat direct gebruikt moet worden. De app is bedoeld om voedselverspilling te voorkomen, maar kan ook mensen met een kleine beurs helpen.
Tip 3: Woon je vlakbij de grens met Duitsland of België? Misschien is het interessant om je boodschappen daar te doen. Verzorgingsproducten zijn daar sowieso veel goedkoper, net als benzine. Maar ook boodschappen doen kan over de grens minder geld kosten. Alleen doen wanneer de afstand niet te groot is. Want je moet de kosten voor vervoer er natuurlijk wel uithalen.
Tip 4: Probeer gedurende de week maaltijden te maken die je aan het einde van de maand kunt opeten. Die laatste paar dagen van de maand zijn voor iedereen het lastigst. Dan is het wel heel fijn om te weten dat je nog een gezonde pastasaus of groentesoep in de vriezer hebt liggen. Door groter te koken ben je relatief goedkoper uit. Doe die investering vooral aan het begin van de maand, zodat je weet dat je het tot het einde van de maand gaat redden.
Tip 5: Ga aan het einde van de dag naar de (super)markt. Dan worden veel producten afgeprijsd en kun je ze goedkoper meekrijgen. Supermarkten met een versafdeling delen soms zelfs gratis producten uit, omdat ze de volgende dag niet meer verkocht kunnen worden.
Red je het met al deze inspanning nog steeds niet? Klop aan bij de gemeente waar je woont en vraag om hulp. Daar zijn mensen die je verder kunnen helpen. En als het goed voelt: vertel je omgeving over jouw situatie. Misschien zijn er mensen die willen bijspringen, al is het maar met één gezonde maaltijd per week.