Zo haal je het maximale uit folder aanbiedingen

Fijn al die aanbiedingen, maar hoe haal je er het maximale uit? Veel korting en weinig impulsaankopen, dus. Wij geven tips.

Door Minke

Ken je bodemprijs

Laat ik maar meteen beginnen bij het begin; ken je bodemprijzen. Een bodemprijs is de beste prijs die je ooit hebt betaald voor een product. Als een product normaal €1,00 kost en je betaalde ooit in de aanbieding €0,50, dan weet je dat je van een actie waarbij het product €0,75 kost niet enthousiast hoeft te worden. Kost iets ineens €0,40? Dan is daar hét moment om een aantal extra items in te slaan. Afhankelijk van de ruimte die je hebt, de houdbaarheid van het product en de frequentie waarmee je het gebruikt beslis je hoeveel je moet kopen. Maar op zijn minst koop je er één voor nu en twee voor later, tenzij de houdbaarheid maar heel kort is uiteraard. 

Reken de eenheidsprijs uit

Zeker voor items als wc-papier, wasmiddel en vaatwastabletten moet je niet (alleen) naar de korting kijken, maar vooral naar de eenheidsprijs. Dus naar de prijs per rol, wasbeurt of tablet. Ook als je minder wasmiddel gebruikt per wasbeurt of je tabletten doorknipt is dit de beste manier om te beslissen of iets een goede aanbieding is. Hoge kortingen zoals 1+2 gratis of 60% korting worden namelijk vaak gegeven op zeer onvoordelige kleine verpakkingen. Waardoor de prijs niet per se veel beter is dan bijvoorbeeld de normale prijs van een grote verpakking. 

Ronde prijzen

Folder-aanbiedingen

Mijn favoriete acties zijn die waarbij ronde prijzen worden gerekend in plaats van kortingen. Bijvoorbeeld de actie ‘haarverzorging 4 voor €10,00’. Deze kan erg voordelig zijn voor haarverzorging die normaal meer dan €5,00 per stuk kost. Voor alles onder de €5,00 is 1+1 gratis doorgaans voordeliger. Maar bij een item wat normaal €6,00 kost bespaar je al €0,50 per item meer dan met 1+1 gratis. Ook als een item gewoon €1,00 per stuk is, wat vaak bij supermarkten gebeurt, moet je goed opletten en kijken naar de gewone prijs. Voor sommige items is dit de beste aanbieding die wordt geboden, maar over het algemeen is €1,00 pas een interessante aanbiedingsprijs als iets normaal €2,00 kost. 

Koop acties bij de winkel waar het hoort

De beste acties op alles wat eetbaar is vind je over het algemeen bij de supermarkt. De beste acties voor verzorgings- en huishoudelijke producten vind je over het algemeen bij de drogisterij. Door dit in je achterhoofd te houden prik je makkelijk door bepaalde acties heen. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, bijvoorbeeld als de voordeeldrogist 1+1 gratis heeft op ál het snoep. Dan gaat deze korting af van de aanbiedingsprijs, waardoor je dubbele korting krijgt en je dus wel stukken voordeliger uit bent. Ik doe daarom een actie van een favoriet product nooit zomaar af, ik reken altijd even uit of mijn gevoel bij de aanbieding klopt. 

Ga niet naar zes verschillende winkels

Gewone supermarktaanbiedingen komen eigenlijk één voor één bij alle ketens voorbij, om vervolgens weer bij de eerste winkel terug te komen. Om als voorbeeld maar even de maaltijdpakketten voor wereldgerechten te gebruiken. Deze zijn inmiddels zelfs 1+1 gratis bij de budget supermarkten en winkels waar eigenlijk nooit een 1+1 gratis actie wordt gehouden. Je hoeft dus echt niet elke week langs alle supermarkten. Het is wel handig om voor je favoriete producten in de gaten te houden waar er echt mee gestunt wordt, want stuntaanbiedingen (met meer dan 50% korting) komen meestal niet de week erop naar een andere supermarkt. Maar dan is het wel weer handig om je bodemprijzen te kennen.

Groente en fruit aanbiedingen

Als er korting is op groente en fruit betekent dat meestal dat die producten in het seizoen zijn. Door hier veel gebruik van te maken kun je heel veel besparen op gezond voedsel. Best wat om goed op te letten dus. 

LEES OOK: “Wat is een goede aanbieding?”

Moet je wel voor het A-merk gaan?

Veel aanbiedingen gaan over A-merken, in plaats van zomaar een aanbieding te kopen kun je ook afvragen of je misschien beter een huismerk kan kiezen. In veel gevallen zal je echt geen verschil proeven bij een blinde smaaktest. Reken wel even uit of je huismerk echt goedkoper is, want soms is de A-merk aanbieding alsnog goedkoper. Naast switchen naar een goedkoop item kun je je ook eens afvragen of de aankoop van een aanbieding überhaupt wel nodig is. Koop je iets omdat het sowieso regelmatig in je karretje ligt of alleen omdat het nu in de aanbieding is? 

Korting is niet heilig, de beste prijs wel. Hou dat vooral in je achterhoofd als je weer eens gaat koopjesjagen.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’