Zo goedkoop mogelijk leven? Ga in deze steden wonen

Lekker leven van veel minder geld. Het kan als je bereid bent om te verhuizen. We zetten de steden voor je op een rij, waar je het meeste uit elke euro haalt.

Ik sprak laatst iemand die na jarenlang Amsterdam had verlaten. Het leven was hem daar veel te duur geworden. Eerst verhuisde hij naar Drenthe, waar je natuurlijk qua wonen al twee keer zoveel krijgt voor dezelfde prijs. Toen hij eenmaal ontdekte hoeveel relaxter zijn leven daardoor werd – minder geldzorgen, minder uren werken, minder stress – besloot hij nog een stapje verder te gaan. Hij ruilde Drenthe in voor Hongarije. Een prachtig, groen land, waar je met een beperkte buidel kunt leven als een God in Frankrijk. Sinds een paar jaar woont hij daar. In een vrijstaand huisje. Een paar geitjes rond zijn huis. Af en toe komt hij familie opzoeken in Nederland en dan vertelt hij trots over zijn rijke leven. En dat zonder dat hij veel geld op de bank heeft staan.

De wereld wordt steeds kleiner

Door internet en thuiswerken wordt de wereld steeds kleiner. Waarom niet verhuizen naar een goedkopere plek om te wonen en werken? Maar waar moet je dan zijn? En waar vooral niet? We zetten de goedkoopste én de duurste steden om te wonen voor je op een rij. We baseren ons daarbij op een onderzoek van reisplatform Time-Out. Zij vroegen 27.000 stedelingen uit verschillende steden of zij het leven in hun stad duur vinden. Deze lijst is dus gebaseerd op de ervaringen van inwoners. 

In deze steden vinden de meeste mensen het leven duur:

 1. Zürich
 2. Tel Aviv
 3. Los Angeles
 4. Parijs
 5. Londen
 6. Milaan
 7. New York
 8. San Francisco
 9. Hongkong
 10. Boston

Ga er maar vanuit dat je daar van je salaris of pensioen een stuk minder boodschappen doet, dat je er minder vierkante meters woonoppervlak voor krijgt en dat vervoer er ook een duur geintje is. 

In deze steden vinden de meeste mensen het leven betaalbaar:

 1. Manchester
 2. Johannesburg
 3. Boedapest
 4. Montréal
 5. St. Petersburg
 6. Praag
 7. Porto
 8. Rome
 9. Mexico Stad
 10. Bangkok

Nu zal Bangkok (op nummer 10) voor buitenlanders een stuk goedkoper zijn dan Manchester. Maar voor inwoners – met lokale salarissen – wordt dat weer anders ervaren.

Goedkoop leven kan echt

Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, staat ook hoog op de lijst. Daar vlakbij woont dus mijn kennis die Nederland verliet om daar zijn leven verder te leven. Even voor een idee van de leefkosten aldaar. Naast de woning komen alle vaste lasten bij elkaar, van water tot elektriciteit, internet, telefoon, gemeentelijke belastingen en verzekeringen en al het andere echt benodigde, uit op zo’n €255 per maand. 

Bron: woningkopeninhongarije.nl

Daar komt een woonplek natuurlijk nog bij. Daarin kun je het zo gek maken als je zelf wilt, natuurlijk. Een bescheiden vrijstaand huisje koop je er al tussen de €30.000 en €50.000. Boodschappen zijn er wat goedkoper dan in Nederland. Reken maar uit wat je overhoudt ten opzichte van een leven in Nederland.

Of ik binnenkort zelf naar Hongarije vertrek? Nee, dat niet. Er is meer van belang dan alleen de kosten van het leven. Maar toch, mocht het financieel ooit misgaan in mijn leven, dan zit ik liever als een God in Hongarije, dan in Nederland iedere euro om te draaien.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop