De herhalingen van het tv-programma Extreme Couponing zijn nog altijd populair. Oké, we kunnen in Nederland niet op deze manier boodschappen doen, maar Minke leerde haar kortingstactieken wel van het programma. Ze deelt ze met jou.
Het TLC-programma Extreme Couponing is inmiddels alweer een decennium oud, maar de herhalingen blijven enorm populair. Je kunt het programma nog altijd kijken op Discovery+. Zeker nu de boodschappen steeds duurder worden, zou je willen dat je kon betalen met kortingsbonnen in plaats van geld. Helaas is het in Nederland allang niet meer mogelijk om op deze manier boodschappen te doen. Waarom ik Extreme Couponing zo leuk vind? Simpel! Ik heb veel van mijn kortingstactieken van het tv-programma geleerd.
Kijken naar de prijs per inhoud
Korting is leuk, maar niet altijd heilig. Zo kan het zijn dat je 60% korting krijgt op bijvoorbeeld vaatwastabletten en je nóg € 0,05 per tablet te veel betaalt. Gelukkig is het voor de meeste producten heel makkelijk om in de winkel te zien wat je per liter of kilo betaalt. Dat staat meestal gewoon op het prijskaartje. Dat is handig. Zeker bij producten die nogal kunnen verschillen van inhoud. Denk aan voedsel in pot of blik. Het is dan slim om naar de prijs per inhoud te kijken in plaats van naar de prijs van het product.
Extreme couponing tactiek: spaaracties
Ik weet niet of je zo blij wordt van spaaracties waarbij je messen of glazen kunt sparen. Er zijn ook genoeg winkels met langlopende spaarsystemen, waarbij je kunt sparen voor korting of gratis producten. Dat is wel lucratief. Behandel extra punten die je krijgt op bepaalde aankopen ook als korting. Hoewel het soms niet heel veel is, kan het net een actie bij de ene winkel beter maken dan bij een ander. Op Marktplaats is een levendige handel in zegels en afhankelijk van de populariteit kun je een leuk zakcentje verdienen door ze door te verkopen.
Je bespaart het meest op houdbare producten
Verse producten zijn relatief duur. Je kunt veel besparen door vooral producten te eten die in het seizoen zijn en lokaal worden verbouwd. Een groot nadeel is dat je er geen voorraad van kan aanleggen. Dus je kunt er niet meer in december van profiteren dat de courgettes in juni maar € 0,33 waren. Met houdbare producten kan dat wel, dus zorg je dat je in december nog kunt profiteren van die goede deal in januari. Er zijn ook verschillende seizoenen voor verschillende aanbiedingen. In januari, februari en maart kun je veel besparen op huishoudproducten. In de zomer zijn het meer sauzen en pasta’s waar je flinke korting op krijgt. Met Black Friday heb je weer veel voordeel op persoonlijke verzorging. Zo bouw je aan je eigen voorraad en profiteer je het hele jaar van alle toffe aanbiedingen.
Een goede planning is het halve werk
Een Couponer zal nooit zonder lijstje naar de winkel gaan. Sterker nog, waarschijnlijk hebben ze al hun uitgaven tot op de cent gepland en komt er niemand tussen met een impulsaankoop. Nou plan ik altijd een beetje ruimte in voor impulsaankopen. Vooral omdat ik graag gebruikmaak van korting op producten die op de datum zijn, waardoor korting soms lekker kan oplopen. Het is echter goed om van tevoren goed na te denken wat je gaat kopen, waarvoor je het gaat gebruiken en wat het kost. Zo sta je bij de kassa niet voor verrassingen en kan je ook goed inspelen op eventuele fouten. Soms worden kortingen niet of verkeerd verrekend en is het goed om daar alert op te zijn. Check dus altijd je bon.
Wat je moet doen als een actie op is
Stel je bent speciaal voor een aanbieding naar de winkel gegaan, maar het product dat je wil kopen is op. Dan kun je om een briefje vragen dat je recht geeft op de actie als de producten weer op voorraad zijn. Je moet daarvoor even naar de klantenservice. Als het om een op=op-actie gaat, lukt dit natuurlijk niet. Maar vaak genoeg zijn ze blij dat je de volgende keer weer terugkomt.
Extreme couponing conclusie
Voordat ik begon met besparen, heb ik veel naar Extreme Couponing gekeken. Veel van mijn tactieken komen dus uit dit programma. Bovenstaande tips zijn door iedereen te gebruiken. Helaas betekent het niet dat we gratis boodschappen kunnen doen, maar het helpt wel om je uitgaven zo laag mogelijk te houden.