Bonnetje: “Zo eet ik biologisch met een klein budget”

Maureen (57) eet zoveel mogelijk veganistisch en blijft met biologische boodschappen binnen een budget van zo’n 50 à 75 euro per week. Kijk mee naar haar boodschappenbonnetje. 

“Drie keer per maand ga ik op de fiets naar Ekoplaza. Ik doe boodschappen voor ruim een week. Het is elke keer spannend of het allemaal in mijn twee fietstassen en op mijn bagagehouder past. Een tas aan het stuur, dat durf ik niet. Het is acht kilometer fietsen naar mijn huis, straks ga ik onderuit. En dat hele eind lopen met de fiets aan mijn hand, daar heb ik geen zin in. Het is dus wel eens proppen geblazen.”

Wat is je budget?

“Mijn budget is €50 tot €75 per week aan boodschappen. Ik kijk goed naar de aanbiedingen. In mijn telefoon heb ik een lijstje met de reguliere prijzen van producten die ik veel gebruik, zodat ik even kan vergelijken: is een aanbieding wel echt goedkoper? Is het antwoord ja en is het een houdbaar product? Dan neem ik extra mee als voorraadje.”

Hoe is je huishouden samengesteld?

“Ik woon alleen en kook dus meestal voor één persoon. Met een vriendin heb ik een tweewekelijkse eetafspraak. De ene keer ga ik naar haar, de andere keer komt zij bij mij. Dus elke maand doe ik ook een keer boodschappen voor ons samen. Ook neem ik wel eens iets mee voor een andere vriendin, die soms een specifiek biologisch product wil hebben, maar dan niet speciaal naar Ekoplaza hoeft. En ik heb nog een poes, haar dieetvoer haal ik in de dierenwinkel, want dat hebben ze niet bij mijn supermarkt.”

Je eet zoveel mogelijk veganistisch. Vertel eens.

“Ik heb principieel gekozen voor sowieso biologisch en vegetarisch. Daarnaast eet en drink ik zoveel mogelijk veganistisch. Maar ik ben ook maar een mens en sta mezelf af en toe een stukje biologische kaas toe. Dus 100% veganistisch eet ik niet.”

Ben je duurder uit door jouw manier van eten? 

“Vegetarisch eten is juist goedkoper, denk ik. Biologische producten zijn natuurlijk wel duurder. Daarin maak ik bewuste keuzes waardoor ik binnen mijn budget blijf. Ik koop zoveel mogelijk fruit en groenten uit het seizoen en het liefst lokaal. Zodat het niet met een vliegtuig wordt ingevlogen. Het liefst zou ik vaker producten kopen zonder verpakking. Dat lukt op de markt goed, maar in de biologische winkel nog niet zo, helaas.”

Vertel eens wat over de boodschappenbon die je hebt geüpload?

“Deze keer kocht ik wat extra dingen omdat ze in de aanbieding waren, bijvoorbeeld twee flessen cranberry sap. Daar kan ik weer weken mee vooruit. Afwasmiddel was voor een vriendin. Ik heb mijn koekvoorraad lekker aangevuld. Het brood gaat de vriezer in en is genoeg voor twee weken. Ik heb mezelf deze keer een extraatje gegund: cavalo nero. Dat is palmkool. Niet goedkoop, maar voor de afwisseling wel eens lekker. Ook de granaatappel is een delicatesse voor mij. Met een exemplaar heb ik voor twee ochtenden iets heel lekkers en gezonds voor bij het ontbijt.”


Hoe bespaar jij op je (biologische) boodschappen voor één persoon?

“Ik heb een kortingspas van Ekoplaza, waarbij ik meer korting krijg naarmate het af te rekenen bedrag hoger is. Volgens mij is het maximum 3%, en dat is toch mooi meegenomen. Ik bekijk vooraf de aanbiedingen en maak daar zoveel mogelijk gebruik van. Omdat ik vaak alleen eet, probeer ik afgeprijsde producten meerdere keren te gebruiken. Ik kook bijvoorbeeld ‘s avonds met groenten uit de aanbieding en doe daar linzen als vleesvervanger bij, plus een beetje rijst of quinoa. Een deel van de ingrediënten bewaar ik voor de volgende dag, bijvoorbeeld om er een salade van te maken. Zo blijf ik met de boodschappen goed binnen mijn budget.” 

En groenten en fruit uit eigen tuin? Dat is wel in jouw straatje, lijkt me.

“Zeker. Ik heb van alles groeien in mijn eigen tuintje. Bijvoorbeeld cherrytomaatjes, snijbiet, rucola en knoflook. Daarnaast nog bramen, druiven en appels en komende tijd oogst ik aardpeer. Het scheelt wat geld en is ook leuk om te delen met mensen in je omgeving.”

Je doet heel weloverwogen boodschappen. Goed voor mens en milieu. Heb je ook nog zo’n foute, guilty pleasure?

“Nou, de biologische kaas van de kaasboer dus. En chocola. Daar ben ik aan verslaafd. Dat koop ik dan wel biologisch, maar vijf repen per week is nog altijd niet goed voor mijn lijf. Dus heb ik met mezelf afgesproken dat ik geen vijf, maar twee repen mag elke week. Als het op is, is het op.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop