zo betaal je nooit te veel in de supermarkt

Als je weet hoe de prijzen in een supermarkt werken, kun je makkelijker binnen budget blijven. Hoe je dat doet? Met deze tips word jij een ster in prijzen vergelijken in de supermarkt.

Door Minke

We houden van besparen, dat is zeker. Daarom is prijzen vergelijken belangrijk. Niet alleen tussen A-merken en huismerken, maar ook tussen supermarkten onderling. Lijkt gedoe, maar valt mee. Ik geef je tips.

Kijk niet naar de prijs van de verpakking

Niet elke verpakking heeft dezelfde inhoud. De prijs van een verpakking of aanbieding kan scherp lijken, maar dat hoeft niet. Kijk liever naar de prijs per liter, gram of stuk. Zo kun je beter vergelijken. Als je omrekent verschilt de prijs soms niet eens. Vooral voordeelverpakkingen zijn niet altijd voordeliger. Het kan zijn dat je een voordeelverpakkking links laat liggen, omdat je gewoon een kleinere hoeveelheid nodig hebt. Toch is het goed om je bewust te zijn van het prijsverschil.

Gebruik de supermarkt-apps 

Wil je weten welke supermarkt het voordeligst is? Gebruik de supermarkt-app. Zo kun je kijken of een winkel alles heeft wat je zoekt, maar ook checken waar je het goedkoopst uit bent. Je kunt veelal in een oogopslag zien wat de aanbiedingsprijs per kilo of liter is. Op deze manier bepaal ik dus naar welke supermarkt ik ga.

Prijs en kwaliteit

Soms zijn prijzen van vergelijkbare producten niet een-op-een te vergelijken. Bijvoorbeeld omdat de kwaliteit verschilt of omdat een product hetzelfde lijkt, maar het niet is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pindakaas, waar de prijs bijvoorbeeld afhankelijk kan zijn van de toevoeging van suiker. Bij wc-papier kan het aantal lagen of het aantal velletjes op een rol verschillen. En bij vaatwastabletten is een tablet misschien goedkoop, omdat het geen all-in-one is, maar bedenk dan dat je zelf nog zout en glansspoelmiddel moet toevoegen. Let daar dus altijd goed op voordat je iets in je mandje gooit. 

Kortingen en prijzen

Vooral bij stuntprijzen kan het soms verleidelijk zijn om gewoon maar te geloven dat het een goede deal is. Let op: dit zijn juist de momenten om extra goed op te letten en prijzen in de supermarkt te vergelijken. Grote kortingen worden namelijk vaak gegeven op kleinere verpakkingen, soms zelfs verpakkingen die niet normaal in het assortiment van de aanbieder zitten. En dan kan het zo zijn dat een grote verpakking ineens toch veel voordeliger is. Of andersom: dat een normale kleinere verpakking juist net zo duur of goedkoper is dan de grote speciale aanbieding. Ga daarom ook niet uit van de door de folder/winkel vernoemde normale prijs, maar doe je onderzoek.

Kijk eens op onverwachte plekken

Sommige producten zijn op meerdere plekken in een winkel te vinden. Denk bijvoorbeeld aan popcorn-mais. Dit kan staan bij de gedroogde peulvruchten, maar ook bij de Amerikaanse producten. Niet elke winkel gebruikt deze tactiek en het is natuurlijk niet op alle producten van toepassing. Het kan helpen als je een budgetvariant verwacht om even extra rond te kijken. Mij heeft het in elk geval al heel wat euro’s bespaard!

Conclusie

Prijzen vergelijken in de supermarkt is best een kunstje. Maar oefening baart kunst. Een lijstje in je telefoon kan helpen om in één oogopslag te zien wat de beste prijs van alles is. Zie het als een geheugensteuntje. Schrijf de prijzen ook alvast op als je je boodschappenlijstje maakt. Op een gegeven moment heb je je geheugensteuntje niet meer nodig. Richt je vooral op de meest gebruikte én de duurste aankopen, want niemand heeft tijd om telkens álle prijzen in de supermarkt te vergelijken. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop