Zo betaal je niet onnodig veel belasting over 2021

Belasting betalen, het moet. Maar natuurlijk niet meer dan écht nodig is. Hoe voorkom je dat je onnodig veel belasting betaalt over 2021? Saskia geeft je een paar slimme tips.

Wist je dat snelle aangiftes de meeste fouten bevatten? En dat regels rondom belasting af en toe veranderen? Misschien betaal je daardoor onnodig meer belasting. Dat willen we natuurlijk niet. Voorkom dit en hou die extra centen in je zak!

1.      Neem de tijd

Tja, de belastingaangifte. Niemand heeft daar écht zin in. Daarom raas je er lekker snel doorheen. STOP! Want door die haast sluipt er toch snel een foutje in de aangifte. En dat is zonde! Je hebt best wat tijd om je aangifte te doen, dus gebruik die tijd goed.

Ik vul zelf de hele aangifte in en sla hem dan op. Dan kijk ik er even niet meer naar, en na een week lees ik alles nog een keer goed.

Ook doe ik vaak een paar ‘proefaangiftes’. Zo kun je een beetje schuiven en spelen. Net zolang totdat je onder aan de streep zo min mogelijk betaalt. Wel volgens de regels dan hè. Met belastingfraude schiet je sowieso niks op.

2.      Weet waar je recht op hebt

Veel mensen laten geld liggen, omdat ze niet weten waar ze recht op hebben. Zoals toeslagen of bepaalde aftrekposten. Met een aftrekpost verlaag je je inkomsten. En met een lager inkomen betaal je minder belasting.

Kijk dus goed welke aftrekposten er zijn. Lees goed wat het precies inhoudt. Misschien denk je: “Die aftrekpost geldt toch niet voor mij”. Toch kan het zomaar zijn dat je er wel recht op hebt. En zo bespaar je weer wat belasting.

onnodig veel belasting

3.      Kies de beste verdeling

Heb je een fiscaal partner? Dan mag je samen je belastingaangifte invullen. Dit houdt in dat je sommige inkomsten en aftrekposten onderling mag verdelen.

Zo is het soms handiger om iets bij de een op te geven. In plaats van bij de ander. Bijvoorbeeld bij degene met het laagste inkomen.

Een ingevulde belastingaangifte hoef je niet gelijk te versturen. Je mag ‘m even wegleggen. Zodat je er later nog eens naar kunt kijken. Neem dus de tijd om te kijken bij wie je sommige uitgaven en inkomsten aangeeft. Verdeel alles zo, dat het voor jullie het meest voordelig is. Dat is de optimale verdeling en zo betaal je niet onnodig veel belasting.

4.      Extra belastingvrije schenking

Elk jaar mag je een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Dit heet de schenkingsvrijstelling. In 2021 is dit bedrag met €1.000 verhoogd. Door de coronacrisis. Daarom mag je als ouder dit jaar nog €6.604 aan je kind schenken. Een schenking aan een ander, bijvoorbeeld een kleinkind of vriend, kan tot €3.244 belastingvrij.

Was je van plan om je kind of iemand anders blij te maken? Doe dat dan dit jaar nog. Want de extra vrijstelling geldt tot 31 december 2021. Vanaf 2022 gaat ‘ie weer omlaag en betaal je eerder schenkingsbelasting.

5.      Weet dat je mag middelen

163 miljoen. Zoveel geld laten we dit jaar liggen omdat we de middelingsregeling niet kennen. De wat?! Nee, het is niet gek dat je hier nog nooit van hebt gehoord. Bijna 50% van ons kent die regeling niet.

De middelingsregeling houdt in dat je belasting mag terugvragen als je inkomen in de laatste 5 jaar heen en weer schommelde. Waardoor je het ene jaar in een hogere belastingschijf viel dan het andere. Je mag je inkomen dan van 3 opeenvolgende jaren middelen. En dat kan behoorlijk wat schelen.

Niet iedereen heeft hier recht op, hoor. Maar valt jij wel in die groep? Dan kan het je zomaar een paar duizend euro besparen. Verdiep je hier dus zeker even in en vraag om advies.

6.      Beleggen? Doe het groen

Jouw vermogen (= spaargeld + beleggingen) valt in box 3. Hier rekent de Belastingdienst vermogensbelasting over. Maar niet over alles, want er geldt een vrijstelling. Voor iedereen is dit €50.000. Of €100.000 voor partners. Over dit deel betaal je nooit belasting.

Groen beleggen levert wat extra’s op. Niet alleen ben je goed bezig voor het klimaat, maar je krijgt ook een extra vrijstelling. Voor groene beleggingen geldt namelijk een maximale vrijstelling van €60.429. Voor partners is dit het dubbele, €120.858. Daarnaast heb je nog recht op een heffingskorting van 0,7% van het vrijgestelde bedrag in box 3. Mooi meegenomen, toch?

7.      Toets voor toeslagen

Soms heb je recht op een toeslag. En soms niet. Dat hangt af van hoeveel je verdient. Maar dat is niet het enige, ook je vermogen telt mee. Is je vermogen hoger dan een bepaald bedrag? Dan krijg je geen huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget. Voor de kinderopvangtoeslag geldt dit niet.

Dus verdien je weinig, maar heb je veel eigen vermogen? Dan heb je alsnog geen recht op de toeslag. Voor de zorgtoeslag en het kindgebonden budget mag je maximaal €118.479 hebben. Of €149.819 als je een partner hebt. Voor de huurtoeslag ligt de grens op €31.340. En €62.680 met een partner.

De Belastingdienst kijkt naar je vermogen op 1 januari. Dit is de vermogenstoets. Het kan dus voordeliger zijn om je vermogen in box 3 lager te maken voor het eind van het jaar. Om te voorkomen dat je onnodig veel belasting betaalt. Bijvoorbeeld door het extra aflossen van de hypotheek. Of een schenking, die je toch al van plan was.

Blijf altijd goed nadenken en ga niet zomaar iets doen voor het belastingvoordeel. Het moet wel bij je situatie passen. Kom je er zelf niet goed uit? Vraag dan om advies.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!