Wat is voor jou voordeliger? Doorlopende of kortlopende reisverzekering?

Een reisverzekering is zo’n verzekering die we toch wel fijn vinden. Maar wat is voordeliger? Een doorlopende reisverzekering of een kortlopende reisverzekering? Janke zocht het voor je uit en vertelt je hoe ze 50% op haar doorlopende reisverzekering bespaarde.

Afgelopen zomer ging ik naar Frankrijk op vakantie. Twee weken genieten van La Douce France, inclusief wijntjes en croissantjes. Vlak voor de vakantie bedacht ik me opeens dat een kortlopende verzekering misschien wel goedkoper zou zijn dan mijn huidige doorlopende verzekering. Hoewel ik, voor mijn gevoel, al niet heel veel betaalde voor een doorlopende reisverzekering. Ik betaalde op dat moment € 9,99 per maand. Dit was voor mij en mijn zoon. Met een eigen risico van € 50 en we waren over de hele wereld gedekt. Oh en, niet geheel onbelangrijk, tot € 1500 per persoon per reis konden we ook annuleren. Binnen de voorwaarden natuurlijk.

Uiteindelijk is dit toch ruim € 120 per jaar. Best pittig voor een eenoudergezin die maar één keer per jaar op vakantie gaat. Binnen Europa. Weekendjes weg doen we eigenlijk nooit. Stel, ik zou bij dezelfde verzekeraar een kortlopende reisverzekering afsluiten. Puur en alleen voor die ene vakantie naar Frankrijk. Wel met de mogelijkheid om te kunnen annuleren. Wat zou dat dan kosten? Via mijn verzekeraar vul ik een formulier in, en ik blijk mijn vakantie te kunnen verzekeren voor € 37,10. Een annuleringsverzekering moet ik dan apart afsluiten. Dit kost me eenmalig € 50. In totaal kost mijn verzekering voor mijn vakantie naar Frankrijk me dan € 87,10  Dat is aanzienlijk minder dan de € 120 die ik nu per jaar betaal.

Maar wanneer is het dan zinvoller om een doorlopende reisverzekering af te sluiten? Waar ligt dat omslagpunt? In mijn geval gaan we één keer per jaar op vakantie. Als we nog een weekendje weg zouden gaan, dan komen we in de buurt van mijn jaarlijkse kosten van de doorlopende reisverzekering. De Consumentenbond zegt hierover het volgende:

gezinnen die per jaar drie weken of langer op vakantie gaan, zijn goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering. Voor alleenstaanden ligt het omslagpunt bij vier weken.

Bron: Consumentenbond

Zij gaan dus uit van de duur van je vakantie. En dat is logisch, want elke dag dat je langer op vakantie bent, kost natuurlijk extra. Het uitgangspunt van de Consumentenbond is wat mij betreft een goed startpunt om voor jezelf te bepalen wat het beste bij jou past. Hou er wel rekening mee dat de prijzen van verzekeringen (zowel doorlopend als kortlopend) enorm verschillen per verzekeraar. Misschien zijn er ook wel aanbieders die je een korting aanbieden als je zowel een reis- als een annuleringsverzekering afneemt.

Daarnaast wordt de prijs natuurlijk ook bepaald door jouw eigen wensen. Ben jij bereid om een hoger eigen risico te nemen, dan is je premie lager. Probeer eens een vergelijking te maken via vergelijkingswebsite PriceWise. Via hen kun je al je wensen aangeven en weet je binnen twee minuten wat voor jou de voordeligste aanbieder is.

Ik kies uiteindelijk toch voor een doorlopende reisverzekering. Ik kom uit bij een aanbieder met een maandpremie van € 5,93. Hiervoor krijg ik Europadekking, een annuleringsverzekering tot € 1500 per persoon per reis en mag ik maximaal 90 dagen achter elkaar op reis. Mijn eigen risico is € 500. En vooral die laatste is bepalend voor mijn premie. Nu betaal ik per jaar iets meer dan € 70. Wat in mijn geval minder is dan een kortlopende verzekering.

Het afsluiten van een reisverzekering is dus superpersoonlijk. Ga je minder dan drie weken per jaar op vakantie met je gezin, dan loont het om uit te rekenen of je goedkoper uit bent met een kortlopende reisverzekering. Mocht je een buffer hebben en dus een hoger eigen risico willen nemen, dan ben je zeer waarschijnlijk goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering. Hoe dan ook, vergelijken bijvoorbeeld bij PriceWise loont zeker de moeite, want ik heb mijn maandlasten voor mijn reisverzekering kunnen halveren. En dat vind ik toch wel heel lekker klinken.

Wat is voor jou de reden om voor een doorlopende of kortlopende reisverzekering te kiezen? Ga je het veranderen? Stond je er nooit bij stil? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!