Zo bespaar je op je boodschappen door ze online te doen

Online boodschappen doen kan je helpen besparen. Sasja legt uit waarom zij overstapte naar online boodschappen en vertelt hoe en hoeveel geld haar dat bespaart.

 Tot een half jaar terug deed ik op vrijdagochtend braaf mijn weekboodschappen. Gewapend met tassen en boodschappenlijstje racete ik door de gangpaden van de drukke supermarkt. Racete ja, want ik had altijd wel haast. Er lag namelijk nog een deadline voor een tekst te wachten en ik wilde naar yogales én koffie drinken met een vriendin én het huis stofzuigen was ook geen overbodige luxe. Kortom: boodschappen doen was voor mij geen ontspannen uitje. ‘Waarom laat je de boodschappen niet gewoon bezorgen?’, vroeg een vriendin toen ik verhit bij onze koffiedate kwam aanrennen. Online? Nee joh, zonde van die bezorgkosten.’ 

Enorme luxe

Inmiddels ben ik overstag. Ik klik mijn boodschappen bij elkaar in de app. Relaxed thuis op de bank met een kop koffie. En iedere vrijdag staan mijn boodschappen voor de deur. Een enorme luxe. Een luxe die me niet alleen tijd én stress, maar ook nog eens geld bespaart.  

Bezorgkosten

Die bezorgkosten waren voor mij eigenlijk de voornaamste reden om mijn boodschappen niet online te doen. Maar eigenlijk vallen die kosten reuze mee. Op internet zijn regelmatig actiecodes te vinden waarmee je je boodschappen gratis kan laten bezorgen. Bij online supermarkt Picnic betaal je geen bezorgkosten boven de € 35. Maar goed, die hebben geen landelijke dekking en bezorgen niet bij mij in de regio. Budgetsupers Lidl en Aldi hebben helaas (nog) geen bezorgdienst. Ik koos uiteindelijk voor een bezorg abonnement bij Albert Heijn. Daar betaal ik € 10 per maand voor. Niet weinig, maar die € 2,50 per week verdien ik met gemak terug. Ik ben namelijk geen geld meer kwijt aan parkeren (dat moet bij mijn supermarkt), ik verbruik geen benzine én – het belangrijkste: impulsaankopen zijn verleden tijd.

Impulsaankopen

Want in de winkel belandden er toch vaak producten in mijn karretje die niet op mijn lijstje stonden. Dat pak koekjes voor € 1 bijvoorbeeld. Dat zag er heel aantrekkelijk uit. Net als die nieuwe smaak thee en ach, die roze schoonmaakemmer is eigenlijk veel leuker dan de blauwe die ik al jaren heb. Aan het eind van de rit schrok ik toch altijd weer van het eindbedrag. Door online te winkelen kom ik niet meer in de verleiding. Ik klik namelijk alleen de producten aan die op mijn lijstje staan. Niets meer, niets minder. 

Overzicht

Ook fijn dat ik tijdens het winkelen precies de financiële stand van zaken weet. Ik heb namelijk een strak boodschappenbudget. Zit ik boven dat budget? Dan loop ik mijn lijstje nog eens kritisch na en kijk waar ik kan besparen. Met zelfscanners in de winkel kan dat natuurlijk ook, maar ik vind het toch meer gedoe om een zak aardappels terug te leggen als ik al bij de eieren sta. 

Ik vergeet niets meer. Had ik nog rijst? En kruiden? En hoeveel pakken crackers had ik nog? In de winkel twijfelde ik vaak en nam ik het voor de zekerheid toch maar mee. Gevolg: een overvolle voorraadkast met veel producten over de datum. Ik heb nu een favorietenlijst aangemaakt in de app. Alle producten die een plek in mijn voorraadkast hebben, staan in deze lijst. Ik loop de voorraadkast even langs en weet binnen een paar minuten wat er wel en niet bijgevuld moet worden. Zo heb ik nooit een overschot van mijn favorieten en gooi ik ook niets meer weg. Dat scheelt geld.

De boodschappenapp geeft me een duidelijk overzicht van aanbiedingen per categorie. Net als de folder eigenlijk. Voordat ik mijn weekmenu maak, kijk ik bijvoorbeeld even welke groenten er in de aanbieding zijn. Is dat deze week prei? Dan eet ik dus geen andijvie. En heb ik kwark nodig? Dan krijg ik een overzicht van alle kwarksoorten en zie ik meteen of er een interessante aanbieding is. 

Een nadeel

Eigenlijk zit er voor mij maar één nadeel aan online boodschappen doen. Dat is vers fruit en verse groenten. Online kan je vaak geen fruit per stuk kopen of groente per zoveel gram. En dat wil ik wel. En wil ik ook graag die avocado op rijpheid controleren, zien of er geen schimmels in het bakje aardbeien zitten en van overrijpe bananen gruwel ik, dus die laat ik liggen. Dus fruit en groenten haal ik tussendoor. Maar dat is niet zo erg. Vanaf de groente- en fruitafdeling ga ik linea recta door naar de kassa. Dus de kans dat ik alsnog een impulsaankoop doe is klein. 

Besparing per week

Sinds ik online boodschappen doe ben ik gemiddeld € 10 per week goedkoper uit. Ik doe geen impulsaankopen meer en zie tussentijds op welk bedrag de teller staat. Ik sta dus niet voor verrassingen als ik afreken. En dan reken ik de tijdwinst nog niet eens mee. Want tijd is voor mij als freelancer geld. Als ik dat uurtje dat ik voorheen in de Albert Heijn ronddoolde aan werk besteed, dan is de winst van online boodschappen doen nog wat hoger. Maar ik laat mijn boodschappen vooral bezorgen, omdat het voor mij de manier is om me aan mijn boodschappenbudget te houden. En het geeft rust. Als ik dit artikel schrijf is het vrijdagochtend, 10.30 uur. Het artikel is klaar, de boodschappen zijn binnen en de was hangt te drogen. Ik ga naar yogales en daarna even gezellig koffiedrinken met een vriendin. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop