Zo bepaal je de bedragen voor je budget

Budgetteren helpt om meer geld over te houden. Dat geloven we nu wel. Maar hoe bepaal je welke bedragen je in je budget opneemt? We delen 3 methoden.

Door Renée

Budgetteren, het klinkt zo saai, maar het is zo nuttig. Zonder een duidelijk budget kom je financieel nergens. Ik ben helemaal niet van twee cijfers achter de komma, de grote lijn is wat mij betreft goed genoeg. Toch zul je om een budget op te stellen zelf moeten betalen welke bedragen er bij categorieën horen. En daar lopen veel mensen vast. Ik ga je helpen.

Wat is nu precies een budget?

Een budget is een overzicht waarin je bepaalt hoeveel geld je aan welke uitgaven wilt spenderen. Het idee is dat je dat vooraf bepaalt. Dus niet meer achteraf je bonnetjes bij elkaar schrapen en optellen om te zien dat je weer veel te veel gespendeerd hebt. Maar vooraf bedenken: welk bedrag past bij deze kostenpost? Waar voel ik me goed bij en wat past bij mij situatie?

[mailerlite_form form_id=12]

Om het budgetteren makkelijker te maken, maakten we al speciale Excel-sheets voor je. Die tellen vanzelf op en trekken af en laten je heel duidelijk zien hoeveel geld je onder de streep overhoudt of juist tekort komt. Het enige wat je nog hoeft te doen is de bedragen invullen. En dat is juist wat veel mensen lastig vinden. Want hoe bepaal je welk bedrag bij een kostenpost hoort. Daar zijn verschillende manieren voor. Ik presenteer er drie en adviseer je om ze alle drie naast elkaar te gebruiken, om zo tot een goed passend bedrag te komen.

Methode 1: ga op zoek naar wat een gangbaar bedrag is

Dit kun je bijvoorbeeld heel goed doen voor posten als boodschappen. Het Nibud maakte een prachtig overzicht waarin je jouw persoonlijke situatie op kunt zoeken. Afhankelijk van hoe oud je bent en hoeveel kinderen je hebt, komt daar supersimpel een gepast budget uitrollen. Vraag ook eens rond bij anderen. Wat geef jij uit aan kleding? Wat betaal jij elke maand bij de drogisterij? Iedereen is uniek, ieder huishouden is uniek, iedere situatie ook, maar het geeft je een richtlijn.

Methode 2: kijk naar uitgaven uit het verleden

budget bepalen

Pak je bankierenapp erbij, je huishoudboekje, of de bonnen in je portemonnee en zoek uit wat je de afgelopen drie maanden gemiddeld uitgaf binnen die ene categorie. Daarmee weet je in ieder geval wat je tot dan toe uitgaf. Misschien is het schrikken en wil je – nu je toch gaat budgetteren – dat bedrag naar beneden brengen. Dat kan en dat snap ik. Wees niet te extreem. Schrik je omdat je €250 per maand blijkt uit te geven aan kleding? Breng het budget voor die kosten dan niet meteen naar 0. Je zult nu eenmaal af en toe wat nodig hebben. Verlaag het tot een reëel bedrag. Om te bepalen wat reëel is, kun je methode 1 weer gebruiken.

Methode 3: verdeel je geld over je budget

Je kunt bedragen voor je budget ook andersom vaststellen. Door te beginnen bij je inkomsten. Schrijf eerst eens op wat er iedere maand binnenkomt en schrijf je vaste lasten ook op. Denk bij vaste lasten aan kosten waar je echt niet onderuit kan. Huur of hypotheek, verzekeringen, water, gas en licht. Het geld dat daarna overblijft ga je verdelen over je kostenposten. Stel, je houdt €1000 over. Welk deel wil je uitgeven aan boodschappen? Wat moet er naar vervoer gaan? En hoeveel ben je bereid elke maand uit te geven aan kleding. Op deze manier kijk je niet alleen naar wat gangbaar is of naar je uitgaven uit het verleden, maar maak je je budget ook op gevoel. Je sluist meer geld naar dingen die belangrijk voor je zijn en minder naar wat dat niet is.

Door alledrie de methodes toe te passen, kom je uiteindelijk tot bedragen voor je budget die reëel zijn, passen bij je situatie en ook nog eens goed voelen. Let wel: budgetteren gaat nooit in een keer goed. Het is de eerste maanden echt even zoeken en schaven. Maar als je dan een budget hebt dat past, heb je er ook weinig werk meer aan. Dan brengt het rust, duidelijkheid en hopelijk een lekkere pot spaargeld.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop