“We hebben een half miljoen op de bank, en kunnen daarvan 40 jaar rondreizen”

Francien (28) en Marc (35) hebben ruim een half miljoen op de bank. Eigenhandig bij elkaar gespaard. En nu doen ze wat ze het allerliefste doen: reizen.

“Een paar jaar geleden hadden we allebei een goedbetaalde fulltime baan. En ernaast verdienden we nog bij. Dat begon in de tijd dat Marktplaats populair werd. We verkochten veel van onze spullen en begonnen een handeltje. Zo kochten we in de zomer 20 snowboards op Ebay, die we in de winter weer doorverkochten. En in de winter kochten we tenten die in de zomer weer winst opleverden. Dat handelen hebben we verder uitgebouwd. We kochten boten, waterscooters en motoren en verkochten deze weer door.

We hebben zelfs meerdere huizen gekocht, zelf verbouwd en weer verkocht. Ook klusten we tegen betaling in de huizen van vrienden en familie en we verhuurden voor een vriendin haar huis via Airbnb. Doordat we verder heel zuinig leefden, spaarden we in korte tijd veel geld. Drie jaar geleden zegden we ons baan op, stapten uit de ratrace, kochten een camper en vertrokken voor negen maanden naar Spanje.”

Leefden jullie van jullie spaargeld?
“Door onze handel hadden we een flink bedrag gespaard. En Marc had van zijn vader toen hij 18 werd een mooi bedrag gekregen. We gebruikten een deel daarvan om het een halfjaar uit te zingen. Na negen maanden door Europa trekken met onze hond, kwamen we in november 2017 terug om in Nederland wat op te bouwen. Allebei vonden we weer een baan en een nieuwbouwwoning. In februari 2019 betrokken we de woning, maar na twee maanden wisten we al dat we het huis weer zouden verkopen.”

O, echt? Waarom?
“Inmiddels waren we beiden weer fulltime aan het werk. Dat was erg wennen na zo lang in vrijheid reizen. Voordat we het wisten, hadden we weer een hectisch leven. Dat wilden we niet. Marc zegde zijn baan op en maakte ons huis af. We deden bijna alles zelf, behalve het aanleggen van de meterkast. Na vier maanden fulltime klussen was het huis af en zetten we het te koop. Binnen een week was het verkocht met een overwaarde van € 125.000. Bizar, natuurlijk. En toen hadden we opeens een half miljoen op onze rekening. Een bedrag waarmee we bijna 40 jaar kunnen reizen, met ons uitgavenpatroon. Niet veel later zaten we weer in de camper.”

Waar ging de reis toen heen?
“Naar Spanje. Tijdens onze vorige trip waren we erachter gekomen dat we meer sociale contacten wilden opdoen. We ontdekten Workaway. Via dit platform kun je in contact komen met hotels, campings, horecagelegenheden en noem maar op, die je in ruil voor een aantal uur werk per dag een slaapplek en soms ook eten aanbieden. Marc is bijvoorbeeld ontzettend handig en ik ben een echte regeltante en heb horeca-ervaring. We ontmoeten op deze manier mensen van onze leeftijd en draaien echt mee in de organisatie. Als we bijvoorbeeld op een camping werken, zijn we ook echt onderdeel van een team. Dat voelt toch anders dan wanneer je er als gast bent. En omdat we allebei ons eigen ding doen, hebben we ’s avonds ook genoeg om over te praten.”

Kunnen jullie 40 jaar voor ongeveer € 1.000 per maand rondtrekken dan?
“De laatste trip zag er door corona anders uit dan we hadden verwacht. We zaten op een mooie camping in de bergen, maar het werd als snel duidelijk dat er geen gasten zouden komen. Gelukkig mochten wij blijven. We deden klusjes op de camping en konden mooie wandelingen maken in de natuur. We gaven alleen geld uit in de supermarkt. In totaal hebben we in een half jaar tijd € 2.500 uitgegeven. Als we luxe doen en meerdere landen aandoen redden we het met € 1.000 per maand. In veel landen kun je vrij kamperen en door Workaway betalen we geen stageld als we wel op een camping staan. We hebben veel tijd waardoor we naar lokale markten kunnen om goedkoop eten te halen.”

Is zo lang reizen jullie droom?
“We hebben geen einddatum. We zitten nu tijdelijk op een camping in Nederland waar we allerlei kleine werkzaamheden doen. Van reparaties en tuinonderhoud tot meehelpen in de horeca. Op een camping is altijd wel iets te doen. In ruil daarvoor mogen we hier de hele zomer gratis staan. We gaan binnenkort weer rondreizen. Of we nog tientallen jaren blijven reizen, weten we nog niet. Misschien willen we over een aantal jaar wel kinderen. Dan zullen we ons toch ergens moeten settelen. Misschien dat we dan een huisje kopen in Friesland met een bootje. Dat verhuren we dan een aantal weken in het jaar. Daar willen we tijdens onze volgende reis eens goed over nadenken. We hebben namelijk een luxeprobleem: we weten niet zo goed wat we het beste met het geld kunnen doen.”

Is beleggen of investeren een idee?
“We kunnen ons spaargeld natuurlijk investeren, maar we hebben niet de luxe om de helft te verliezen. Het is een flink bedrag natuurlijk, maar als we een verkeerde keuze maken, kunnen we het deels ook zomaar kwijtraken. Dan voelt ons vrije leven toch wat minder fijn. We willen dus niet te veel risico lopen. We hebben niet veel vertrouwen in de huizenmarkt en beleggen geeft ons ook geen garanties. Daarom denken we dat we beter kunnen investeren in een plek waar we later ook zelf kunnen gaan leven.”

Wat levert deze manier van leven jullie op?
“Een gevoel van rust en de mogelijkheid jezelf verder te ontwikkelen. We ontmoeten veel mensen die ook vrij in het leven staan die ons weer inspireren. En we zijn heel bewust bezig zijn met onze gezondheid. Toen we in loondienst waren en in de ratrace zaten, merkten we dat je er een ongezondere leefstijl op nahoudt. Door de drukte eet je minder gezond en je bent vaak gestrest. Op reis leven we veel gezonder. Reizen is geen vakantie hoor. Natuurlijk pakken we weleens een terrasje, maar het is niet zo dat we iedere dag met een fles wijn en borrelhapjes voor de camper zitten. Reizen is een manier van leven waarvan we houden. En waarom zou je wachten met een vrij leven tot je pensioenleeftijd? Wij zeggen weleens gekscherend dat we nu met pre-pensioen zijn.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’