Zero waste: waar begin ik?

Een huishouden dat bijna geen afval voortbrengt. Zero Waste. Het kán. Ik verdiepte me erin en geef je 7 stappen richting een zero waste huishouden (wat je uiteindelijk nog geld bespaart ook!).

Ik voel me elke keer zo rot wanneer ik een kliko vol met plastic aan de weg zet. Echt waar. En nog meer wanneer ik weer eens een zak restafval in de bak naast ons huis gooi. Ik ben er vanaf wanneer ik het in een prullenbak gooi, maar daarna is het natuurlijk niet opeens weg. Foetsie. Restafval wordt verbrand en we snappen allemaal dat dat niet echt goed voor het milieu is. Plastic wordt hergebruikt, maar een deel belandt alsnog op de vuilnisbelt. Ik wil daar met mijn gezin minder aan gaan bijdragen.

De Zero waste-movement

Ik volg al een tijdje heel enthousiast de zero waste-movement. Mensen die zo bewust kopen en gebruiken, dat ze amper nog afval hebben. Prachtig, toch? Ik geef toe: het is een grote stap nog voor mij. Dus ging ik op onderzoek uit. Hoe start ik hiermee? Hoe werk ik naar een less waste huishouden toe, om misschien ooit (bijna) zero waste te worden. En – om toch nog even een bruggetje naar geld te maken – dit kan je ook flink geld besparen. Zo betaal je minder voor restafval en doe je langer met duurzamere producten.

Stap 1: Weg met wegwerkplastic

Ik durf trots te zeggen dat ik hier al een flinke stap in heb gemaakt, afgelopen jaar. Ik heb eigenlijk altijd een eigen tas mee, zodat ik geen plastic tas hoef te kopen of hoef te accepteren. Plastic rietjes neem ik niet meer aan. Ik kocht een herbruikbare drinkfles, zodat er geen wegwerpflesjes meer inkomen hier. We gingen over op een Soda Stream voor de Spa Rood-verslaving van mijn man. We kozen voor safety razors (dat zijn scheermesjes waar je gewoon een nieuw mesje in kunt doen). En zo nog wat zaken. Maar dat kan natuurlijk nog veel beter.

Stap 2: Kijk om je heen

Ik heb mijn ogen afgelopen jaar echt geopend. Voor al het afval om me heen. Op straat, in mijn eigen huis. Ik zet niet meer achteloos een bak vol plastic aan de weg voor de vuilnismannen, maar sta er even bij stil: zoveel hebben wij dus bijgedragen aan die enorme vuilnisbelt. En als iedereen ongeveer zoveel doet als wij, hoeveel moet het dan bij elkaar wel niet zijn? Ik zie vuilnis op de grond op straat en voel echt: dit kan toch niet zo doorgaan.

Stap 3: Leren!

Ik moet echt nog veel leren voordat ik ooit no waste ben. Daarom ben ik allerlei groene bloggers en vloggers kan volgen. Bijvoorbeeld het Zero Waste Project op Instagram. Ook kreeg mijn schoonzus het boek Zero Waste van Sinterklaas. Tof cadeau. Dat hoop ik na haar te mogen lezen.

Stap 4: Nadenken in de winkel

Dit vind ik echt lastig, hoor. De winkels voelen soms als een plastic walhalla. Het is overal. Toch valt er ook in de supermarkt steeds meer te kiezen. Zo kocht ik afgelopen week rijst in een volledig papieren verpakking. Nog altijd afval, maar in ieder geval geen plastic. Ik ging met wat eigen zakjes over de markt en werd blij van het verpakkingsmateriaal dat ik daar bespaarde. Al is het soms kiezen tussen twee kwaden, hoor. Ik las ergens het voorbeeld van lippenbalsem. Je kunt zo’n stick kopen, van plastic. Je kunt ook een grote pot vaseline kopen, waar je langer mee doet en waarbij je de oude verpakking wellicht nog kunt gebruiken om kleine dingetjes in op te bergen.

LEES OOK: Deze 5 goede voornemens zijn goed voor de lijn, voor je portemonnee én voor het milieu

Stap 5: Clean eten

Als je zero waste wilt winkelen in een supermarkt, kan dat op veel plekken best wel. Je hebt dan waarschijnlijk wel alleen maar gezonde producten in je karretje liggen. Ik zeg: win-win-situatie. Clean eten – dus zo min mogelijk voorgeproduceerde producten – betekent automatisch ook weinig verpakkingsmaterialen.

zero waste

Stap 6: Investeren

Zero Waste lukt pas als je investeert in dat doel. Van herbruikbare wattenschijfjes tot goede bakjes om etensrestjes in op te bergen. Van een wasei op basis van mineralen tot shampoobars. Je zult wat spulletjes moeten kopen om dit optimaal te kunnen doen. Dat kost in eerste instantie geld, maar bespaart uiteindelijk afval én geld omdat je er langer mee doet.

Stap 7: Composteren (of neem kippen)

Wij hebben sinds een paar maanden kippen. Die eten veel van onze etensresten op, al zijn ze wel wat kieskeurig. Schillen hoeven ze niet, net als veel groenten en zo nog wat zaken. Ik denk erover een compostbak te kopen, om deze voedselresten in te gooien. Zo wordt het compost, wat ik weer voor mijn tuin kan gebruiken. Groen afval vind ik het meest onnodige afval. Gewoon lekker opeten wat je koopt – dat sowieso – en voor de rest zijn genoeg andere opties. Zo hoorde ik ook laatst over een wormenhotel. Staat ook nog op mijn in-verdiepen-lijstje.

Dit zijn de 7 stappen die ik komend jaar wil gaan maken om minder afval voort te brengen. Ik zal je onderweg op de hoogte houden van mijn voortgang.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop