Zelfscannen: de manier om te besparen op je boodschappen

Veel supermarkten bieden tegenwoordig de mogelijkheid om zelf je boodschappen te scannen. Hoe kun je dat in je voordeel gebruiken? Scan vooral ons overzicht.

Door Minke

Toen de zelfscanners net nieuw waren bij de supermarkten voelde ik me als een kind in een snoepwinkel. Inmiddels is de nieuwigheid er wel vanaf en is de scanner vooral praktisch. Anno 2021 bieden sommige supermarkten niet meer (alleen) handscanners aan in de winkels, maar ook apps waarmee je je boodschappen kunt scannen. Een stuk hygiënischer en makkelijker met persoonlijke acties (lees: voordeel).

Je ziet direct de goede prijs

Op de prijskaartjes staan de bedragen vermeld, maar vaak genoeg kloppen die niet. Met de handscanner zie je direct de goede prijs. Ook als er een actie is, komt dat erbij te staan. Dat kan in je voordeel werken, zodat je bijvoorbeeld twee items neemt bij de 1+1 gratis-aanbieding. Weet je het niet zeker? Check het met de scanner en grijp je korting.

Binnen budget blijven

Doordat je nadat je een product hebt gescand, steeds ziet wat het totaal is, kun je daar je aankopen op aanpassen. Je komt dus bij de kassa niet voor verrassingen te staan, omdat je je mandje met €40 aan spullen hebt gevuld in plaats van de geplande €20. Nu kun je zien dat je die ene extra aankoop beter niet kunt doen als je binnen je budget wil blijven.

Kortingsstickers

Bij supermarkten waar de ten minste houdbaar tot-kortingen (t.h.t) met een percentage worden aangegeven, is het handig dat je die sticker kunt scannen om vervolgens de kortingsprijs te zien. Vaak sta ik in de winkel te sukkelen met mijn rekenmachine om uit te rekenen wat dan de prijs van een item is met korting en of dat een beetje een goede aanbieding is. Even scannen en direct zien wat je betaalt (en of er nog budget is voor deze aankoop) is superhandig. Tel uit je winst. Letterlijk.

Controle

Een veel gehoord nadeel van zelfscannen is dat je kunt worden gecontroleerd. Er worden geregeld steekproeven gedaan waarbij een medewerker een aantal items scant om te controleren of je niks bent vergeten. Ik kan me voorstellen dat als dat het geval is, je je dan een beetje opgelaten kunt voelen. Maar zolang het geen honderden euro’s aan boodschappen zijn, zullen ze heus wel snappen dat fouten maken menselijk is. 

LEES OOK: Dit zijn de 10 beste bespaartips voor de boodschappen

Zelfs heb ik helaas geen winkels met zelfscan in de buurt en vergeet altijd mijn telefoon te gebruiken. Maar we hebben wél kassa’s waar je zelf kunt afrekenen zonder caissière. Dat vind ik fijn. Vooral als ik meerdere transacties wil doen in verband met cashback-acties. Het gaat lekker snel en ik krijg geen rare blikken, omdat ik twee dezelfde items afreken. 

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop