Search
Close this search box.

🪙 Elke maand RIJKER worden

“Ze zeiden: ‘We zijn gewoon niet goed in geld’ en ik dacht: Wat een onzin!”

Renée zat afgelopen week bovenop de kast. Een podcast waarin vrouwen over geld praatten was de reden. De dames vonden het maar ingewikkeld en concludeerden dat ze gewoon niet goed met geld zijn. Daar besloot Renée een stokje voor te steken.

Ik liep door de supermarkt en werkte mijn boodschappenlijstje af. In de winkel ben ik niet het meest sociale persoon. Het liefst luister ik tijdens het boodschappen doen naar muziek of een podcast. Dit keer was mijn keuze gevallen op een podcast, gemaakt door mensen die ik nog ken van toen ik als freelance journalist werkte. Stoere vrouwen, wat ouder dan ik. Ik moest hardop lachen om hun verhalen over gezondheidskwaaltjes en laatste roddels, maar toen het gesprek over ging op geld, veranderde mijn mood.

Niet goed met geld want eng

De dames, allemaal ondernemers en/of ZZP’ers hadden het over pensioenopbouw. Waar de één een aardig potje bij elkaar spaarde en grapte dat ze niet ouder kon worden dan maximaal 80 jaar, want dan was het geld op, gaven de andere twee toe er maar weinig van te begrijpen. Beleggen was eng, geld ingewikkeld en eigenlijk wilden ze het liever gewoon nu uitgeven.

Na een gesprek van een paar minuten, kwamen de pensioenloze dames tot de conclusie dat ze gewoon niet zo goed met geld zijn.

Stoere dames

Ik pakte mijn telefoon en zocht hun telefoonnummers op. Die had ik nog wel ergens. Ik realiseerde me heel goed dat ik hier met stoere dames van doen had. Ze hebben hun leven goed op orde, weten precies wat ze wel en niet willen. Hoe kan het dan dat het onderwerp geld zo anders wordt beleefd?

Ze startten ooit samen een online platform, zonder er ook maar iets van te weten. Urenlang keken ze YouTube video’s om te techniek in de vingers te krijgen. Ze lulden zich binnen bij grote bedrijven en zorgden er wel even voor dat ze met de directeur aan tafel zouden zitten. Maar dit, geld, was te ingewikkeld voor ze.

Abacadabra

Een van de dames vertelde nog wel dat ze een poging had gedaan. Ze had een gesprek gehad met een financieel adviseur. Die kwam – zoals zoveel adviseurs dat doen – met een ingewikkeld verhaal over jaarruimte en fiscaal vriendelijk opbouwen. Ze knikte netjes maar snapte er niks van. Na afloop betaalde ze de factuur van de financieel adviseur, maar zette zijn adviezen niet om in daadwerkelijke actie.

Niet goed met geld? Dat kan echt anders

Ik vond hun telefoonnummers en stuurde een spraakbericht. Ik bood mezelf aan voor een korte gastles geld en pensioenen. Ik kon ze op zijn minst in begrijpelijke taal uitleggen hoe het werkte. Dan konden ze op basis van die kennis zelf beslissen welke manier van vermogensopbouw voor hun het beste was. En ook echt actie ondernemen.

Na het versturen van mijn bericht twijfelde ik even. Was ik hier een grens over gegaan? Was dit te veel bemoeienis? Al snel bleek van niet. Ze waren allebei enthousiast en binnenkort gaan we er een uurtje voor zitten met elkaar. Want zulke stoere vrouwen die voor hun pensioen afhankelijk zijn van manlief in loondienst. Dat is toch niet meer van deze tijd?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen