Yvonne: “Ik heb de studieschuld van mijn vriend deels afgelost”

Samen hadden Yvonne (36) en Hans (35) een flinke studieschuld. Toen er nog € 50.000 open stond, besloten ze alles op alles te zetten om dat in anderhalf jaar tijd af te lossen. Niet ieder voor zich, maar samen.

Je vriend had een hogere studieschuld dan jij, waarom besloot je toch om alles op een hoop te gooien?
“Klopt! Op het moment dat we er samen voor gingen, had ik nog een studieschuld van € 20.000 en Hans € 30.000. We hadden allebei maximaal geleend, omdat we geen geld van onze ouders kregen en niet rondkwamen van onze bijbaantjes. En Hans heeft zijn studie niet afgemaakt, waardoor hij alles moest terugbetalen, ook bijvoorbeeld de waarde van zijn ov-kaart.”

Was dat een verrassing voor jou?
“Nee. We kennen elkaar al heel lang, we zijn al samen sinds onze studietijd, dus we wisten van elkaar dat we een schuld hadden. Maar destijds was het geen onderwerp waar we veel over spraken. We leenden, dat was nou eenmaal zo. Over de consequenties dachten we niet echt na, tot een paar jaar geleden. We ontdekten dat als we een huis wilden kopen, we anderhalf keer onze oorspronkelijke studieschuld minder zouden kunnen lenen. Wat al snel neerkwam op anderhalve ton. Gelukkig lukte het alsnog om een huis te kopen, maar toen ging wel de knop om. We besloten samen alles af te lossen, omdat het op die manier een stuk sneller zou gaan dan alleen.”

Hoezo gaat het samen sneller dan alleen?
“Dat is wat ik heb geleerd van Dave Ramsey, een Amerikaanse geldgoeroe. Destijds luisterde ik zijn podcasts. Hij zei dat als je iets wilt bereiken, je één doel moet kiezen en al je geld daarop moet inzetten. Dus je moet niet allerlei potjes hebben. En dat je het dus samen moet doen. Als je het samen doet, móet je er namelijk wel over praten. Daardoor worden bepaalde keuzes makkelijker, omdat je op één lijn zit.”

Vond je vriend het meteen een goed idee?
“Ik weet nog heel goed dat ik op een avond aan het rekenen sloeg. Ik wilde kijken hoe snel we het zouden kunnen aflossen. Al snel ontdekte ik dat als we 50% van ons inkomen zouden wegzetten, we in anderhalf jaar van onze studieschuld af zouden zijn. Het gaf me meteen een grote drive. Ik dacht: dit kan gewoon! Tuurlijk zouden we zuinig moeten leven, maar ik zag het vooral als uitdaging.”

En je vriend?
“Mijn vriend niet. Hij had er helemaal geen zin in. Maar hij had nog minder zin om jarenlang elke maand die studieschuld af te betalen, dus hij deed schoorvoetend mee. Eigenlijk werd hij de laatste twee maanden pas echt enthousiast, haha. Ging hij ineens heel fanatiek spullen via Marktplaats verkopen.”

Wat was jullie eerste stap?
“Het eerste wat Dave Ramsey zegt, is dat je al je geld op een hoop moet gooien. We hadden nog wat beleggingen en mijn vriend had crypto, dat hebben we samen met ons spaargeld op één rekening gezet. Toen hadden we al zo’n € 8.000. Daarna ben ik aan het budgetteren geslagen, overal potjes voor gemaakt en bepaald hoeveel we nog mochten uitgeven aan verschillende dingen. Ik heb abonnementen opgezegd. Ik deed alles om meer over te houden.”

Was je altijd al zo slim met geld?
“Nee! Ik deed altijd maar wat. Ik stond niet rood, maar ik hield ook niks over. Ik had geen plan. Nu ga ik er veel bewuster mee om.”

Jullie hebben dus anderhalf jaar geleefd van de helft van jullie inkomen?
“Klopt, we verdienden ongeveer hetzelfde en hebben van één salaris geleefd. Gelukkig verdienen we prima, rond de € 2.500 netto per maand. Al betekende dat wel dat we bijvoorbeeld niet uit eten gingen. Niet naar de bios, op vakantie en we deden minder uitjes met vrienden.”

Dat klinkt sober. Verloor je nooit je motivatie?
“Nou, we gaven onszelf ook wat zakgeld. In het begin € 50 per week en later hebben we dat verhoogd naar € 75. Dat hielp wel, al was het niet veel, want daarvan betaalde ik ook mijn sportabonnement en telefoonrekening. Ik dacht over elke euro na. Als ik dit nagellakje koop, kan ik geen kop koffie meer halen. Nou ja, dat valt natuurlijk alsnog reuze mee, ik bedoel, we hadden geen honger hoor, we konden prima leven. Je wordt er ook wel creatiever van, dat was ook juist leuk. We ontdekten bijvoorbeeld dat er op Marktplaats allemaal gratis spullen staan en thuis spelletjes spelen is net zo leuk als een avond uit. We wisten van tevoren dat het tijdelijk zou zijn, daardoor hielden we het ook makkelijker vol.”

En je hebt dus deels zijn schuld afgelost.
“In het begin was dat wel een dingetje. Ik ben opgevoed met het idee dat ik als vrouw zelfstandig moet zijn. Toch vond ik het ook echt tof om dit sámen te doen. En in het begin van onze relatie verdiende hij meer dan ik en betaalde hij ook meer. Ik vind het prima om alles op één hoop te gooien. We hebben eerst mijn schuld afgelost en toen die van mijn vriend. Hij grapte nog toen we mijn schuld hadden afgelost: ‘Nu moet je er niet vandoor gaan hè’.”

Hoe was het moment dat jullie het geld overmaakten en jullie dus geen schulden meer hadden?
“Nou we wilden er echt een moment van maken. We zaten er klaar voor, wilden het filmen. En toen lukte het niet, omdat we niet zoveel geld in één keer mochten overmaken van de bank. We hadden al een etentje gepland, dat zijn we toen alsnog gaan doen. Toen het later écht was gelukt, voelden we ons heel opgelucht. Vooral Hans is heel blij dat hij geen schuld meer heeft. Dat alles wat we sparen nu gewoon van onszelf is. Echt een lekker gevoel.”

Zijn jullie inmiddels weer gaan spenden?
“Haha, nee dat valt reuze mee. We sparen nog wel, maar niet meer zoveel als eerst. We zitten ook wel weer op een terrasje. Ons doel is nu om € 10.000 apart te zetten, dat is ook een tip van Ramsey. Hij zegt dat je drie tot zes maanden van je uitgaven als buffer moet hebben. Als we dat bij elkaar hebben, gaan we sparen om versneld de hypotheek af te lossen en voor ons pensioen.”

Wil je ook je studieschuld aflossen of een flinke buffer opbouwen? Maar wil het sparen nog niet helemaal lukken? In de video* hieronder deelt Renée heel wat tips om je te helpen met sparen. Enne, wil je meer van zulke tips? Kom ons dan volgen op Instagram, daar delen we wekelijks heel veel geldinspiratie en -motivatie.

* Vorm van de video is natuurlijk met een knipoog. En met alle respect!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop