Wist je dat je geld niet altijd veilig is bij een bank?

Gaat je bank failliet? Pats-boem, weg spaargeld! Of toch niet? We leggen het je uit.

Sparen doen we bij de bank. In goed vertrouwen. Want je gaat ervan uit dat jouw geld daar veilig is. En dat is ook zo. Zolang jouw bank onder het depositogarantiestelsel valt, is je banktegoed tot € 100.000 beschermd. Daarboven dus niet meer. Tenzij je het handig aanpakt. Hoe zit dat precies?

Wat is het depositogarantiestelsel?

Net als een bedrijf, kan een bank failliet gaan. Dat hebben we al eens meegemaakt. Denk maar aan de DSB bank tijdens de financiële crisis. Als een bank failliet gaat, betekent dat gelukkig niet dat je al je geld kwijt bent. Dankzij het Nederlandse depositogarantiestelsel is jouw banktegoed beschermd. Dit is een soort vangnet van De Nederlandsche Bank (DNB). Bij een faillissement krijg je je geld terug van De Nederlandsche Bank.

Maar er is een grens…

Alle banken met een Nederlandse bankvergunning vallen onder dit depositogarantiestelsel. En bij elke bank geldt er een maximale vergoeding. Namelijk van € 100.000 per persoon, per bank. Dat houdt in dat je geld tot € 100.000 is beschermd. Daarboven dus niet.

Heb je samen met je partner een en/of rekening? Dan is jullie geld tot € 200.000 veilig. De vergoeding geldt per persoon: jij krijgt tot € 100.000 terug en je partner ook. Samen is dat dus € 200.000.

Andere naam, zelfde garantie

Per persoon, per bank is dus € 100.000 veilig. Heb je meerdere bankrekeningen bij dezelfde bank? Dan worden alle saldi bij elkaar opgeteld.  

Let op! De meeste banken zijn actief onder één handelsnaam, maar hebben verschillende merknamen.  

Neem bijvoorbeeld de Volksbank. Dit is ‘de moederbank’ van ASN Bank, SNS, Regiobank en BLG Wonen. De maximale vergoeding van € 100.000 geldt per persoon, per bank. Heb je meerdere rekeningen bij verschillende merknamen van één bank? Dan telt dit als één bank, en worden alle tegoeden elkaar opgeteld.

Zo zijn Knab en Aegon bank bijvoorbeeld ook samen.

Wil je controleren of jouw bank onder het depositogarantiestelsel valt? Dat kan hier. Je kan hier ook checken onder welke handelsnaam jouw bank valt.

Hoe zit het met buitenlandse banken?

Staat een bank niet in het register van De Nederlandsche Bank? Dan valt deze bank niet onder de Nederlandse depositogarantie. Dat betekent niet automatisch dat dit een onveilige bank is.

Dat zit zo: sommige buitenlandse banken zijn actief in Nederland. Bijvoorbeeld via een bijkantoor. Het hoofdkantoor staat dan ergens anders. Als Nederlander kun je hier gewoon een bankrekening openen. En dan heb je dezelfde bescherming.

Alle landen in de EU plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen hebben namelijk een eigen depositogarantiestelsel. Die lijken op die van Nederland. Banktegoeden zijn ook tot € 100.000 veilig.

Toch moet je opletten als je een rekening opent. Niet alle buitenlandse banken vallen onder het garantiestelsel van hun eigen land. Bij sommige online banken is je geld bijvoorbeeld niet beschermd. Check dat goed voordat je een rekening opent.

Niet alles is gedekt

Het depositogarantiestelsel beschermt jouw spaargeld dus tot € 100.000. Inderdaad, het gaat om geld op een spaarrekening of betaalrekening. Een bank beschermt geen cryptomunten of beleggingen. Voor beleggingen is er het beleggerscompensatiestelsel. Bij je bank kun je checken wat wel en niet is beschermd.

Koop of verkoop je een huis? Dan staat er tijdelijk een groot bedrag bij de bank. In dat geval krijg je tijdelijk extra bescherming. Je bent dan 3 maanden beschermd tot € 500.000. Deze extra dekking komt bovenop die € 100.000.

Rekenvoorbeeldje

Je geld bij de bank is dus van 1 cent tot € 100.000 beschermd. Per persoon, per bank.

Je hebt meerdere rekeningen

Stel, je hebt een spaarrekening met € 90.000. En een betaalrekening bij dezelfde bank met € 20.000 erop. Samen is dit € 110.000. Gaat je bank failliet? Dan krijg je slechts € 100.000. Niet al je geld is dus veilig. Je bent niet volledig beschermd.

Jullie hebben een en/of rekening

Stel, jij en je partner hebben een en/of rekening waar € 150.000 op staat. Per persoon krijg je € 100.000 vergoed. Het gezamenlijke saldo wordt gehalveerd. Jij krijgt dus € 75.000 en je partner ook.

Maar heb je nog een eigen rekening bij dezelfde bank en staat daar € 50.000 op? Dan is je totale saldo € 50.000 plus € 75.000 (= de helft van het gezamenlijke saldo). Van deze € 125.000 krijg je € 100.000 vergoed. Jij krijgt dan €100.000 en je partner nog steeds die €75.000. Terwijl alles bij elkaar €200.000 is. €25.000 is niet veilig. Jullie zijn niet volledig beschermd.

Heb je meer dan een ton aan spaargeld staan? Dan kun je je geld beter spreiden over meerdere banken. Check dan goed of de banken los van elkaar staan. En niet onder dezelfde handelsnaam vallen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop