Wintersport in Zwitserland vs Tsjechië: hoeveel geld scheelt het?

Wintersport is geen goedkope vakantie. Marit ging vroeger skiën in Zwitserland, tegenwoordig gaat ze naar Tsjechië. Ze deelt hoeveel geld dat haar scheelt.

Toen ik ongeveer drie jaar oud was, stond ik voor het eerst op de ski’s. Mijn opa en oma hadden een vakantiehuis in Zwitserland, dus elk jaar gingen we daar naartoe om te skiën. In de ochtend gingen mijn broertjes en ik naar een ski-klasje en ’s middags maakten we vaak een skitocht met mijn vader en moeder door de bossen. Prachtig! Regelmatig kregen we de skipassen en lessen van opa en oma cadeau, zij vonden het leuk om ons te trakteren. Skipassen zijn niet goedkoop, zeker niet in Zwitserland waar je nog met Zwitserse franken betaalt, die in de koersen vrij ongunstig staan tegenover de euro.

Wintersport naar Tsjechië

Sinds een paar jaar is het vakantiehuis van opa en oma er niet meer, dus moesten we zelf op zoek naar een andere wintersportbestemming. Sindsdien gaan we naar Tsjechië. Zwitserland is vrij chique, heeft grote skigebieden en luxe restaurants. Tsjechië is losser, heeft kleinere skigebieden en knusse lokale restaurants. Heel anders als je het vergelijkt met Zwitserland, maar zeker niet minder leuk en ook qua kosten scheelt het aanzienlijk.

Liftpassen en skiles

Wintersport in Zwitserland is een stuk duurder dan Tsjechië. Voor een liftpas betaal je gauw zo’n €85 per persoon per dag. Als je dan een weekje gaat skiën zit je per persoon al aan de €595. Om het niet al te duur te maken gingen wij meestal 3 of 4 dagen in de week skiën. De skilessen daar kosten zo’n €45 per persoon per dag. In Tsjechië betaal je voor een liftpas, omgerekend van Tsjechische Kronen naar euro, zo’n €35 per persoon per dag. Dat is dus €245 per week. Dat scheelt behoorlijk.

Wintersport uitrusting

Het voordeel voor ons in Zwitserland: we lieten onze ski’s, skischoenen, helm en skistokken gewoon staan in het vakantiehuis van opa en oma. We hoefden het in Nederland niet ergens op te bergen en het was ook niet nodig om spullen te huren. Dat scheelde een hoop kosten, want je betaalt daar al gauw €170 per week voor je gehele uitrusting.

In Tsjechië kunnen we onze ski’s niet laten staan, dus nemen we een deel van onze skispullen mee en een deel huren we. Als je de gehele uitrusting wilt huren betaal je zo’n €65 voor een week.

Als kind ging ik om de paar jaar met mijn vader naar de skibeurs van de Intersport. Naast dat er nieuwe spullen verkocht werden, brachten mensen daar hun niet meer gebruikte skispullen. Ik kon daar voor een prima prijsje tweedehands skischoenen of ski’s vinden. Leuk feitje, de ski’s die ik nu gebruik, heb ik zes jaar geleden voor €25 gekocht op de skibeurs. Zelf elk jaar even waxen, en ik kan weer prima een week skiën! Mijn skipak heb ik tweedehands op de kop getikt bij de vintage winkel Episode.

Reis en verblijf

De afstand van Nederland naar het huis in Zwitserland is in kilometers ongeveer gelijk aan de afstand van Nederland naar de B&B in Tsjechië. Zo’n 1.000 kilometer. Wij doen dit altijd met de auto en rijden het in een keer, meestal in 10 tot 12 uur, zonder overnachting. In Tsjechië verblijven we met z’n twaalven in een B&B inclusief ontbijt voor €25 per persoon per nacht. We kunnen daar zelf koken, maar de restaurants zijn amper duurder dan boodschappen doen. Je kunt daar drie gangen eten en daarbij drie drankjes doen voor zo’n €15 – €20 per persoon. Dat haal je in Zwitserland bij lange na niet. Daar kookten we daarom meestal zelf in het huis.

Al met al zijn we in Tsjechië een stuk goedkoper uit dan in Zwitserland. Al mis ik soms die luxe sfeer en grote pistes wel. Skiën is skiën en de familie maakt het gezellig, dus wij blijven lekker naar Tsjechië gaan.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!