Will Smith: “Ik was zo blut dat ik geld leende van een drugsdealer”

Acteur en rapper Will Smith heeft een vermogen van 277 miljoen. Maar ooit had hij juist miljoenen schuld: “Ik moest alles verkopen en begon opnieuw.”

Jonge mensen kennen hem vooral als acteur. Niet eens meer van die enorme hit The Fresh Prince of Bel-Air, maar misschien van Men in Black of Bad Boys. Of van die heerlijke inspirerende video’s die geknipt zijn uit interviews die hij de laatste jaren deed. Maar Will begon zijn carrière als muzikant. Het eerste album dat hij als The Fresh Prince uitbracht, samen met DJ Jazzy Jeff werd eind jaren 80 een dikke hit: “We verdienden in die tijd zoveel geld. Daar kon ik niet helemaal mee omgaan,” aldus Will Smith.

Shoppen bij Gucci

Hij kocht dikke auto’s, gaf geld uit aan feesten en dure hotels: “Ik belde op een dag de Gucci winkel in Atlanta en zei: Ik ben The Fresh Prince. Sluiten jullie de winkel voor het publiek als ik samen met mijn vrienden langskom.” Ik lach er nu om, maar eigenlijk is het natuurlijk gewoon heel stom.” 

De enorme bedragen die de jonge Will Smith verdiende, gaf hij net zo snel weer uit. Daarbij vergat hij even dat de Belastingdienst ook zijn deel wilde zien: “Het was niet dat ik belasting probeerde te ontduiken, ik had het gewoon niet betaald.” Het album dat hij daarna uitbracht met DJ Jazzy Jeff werd een gigantische flop: “Niet twee keer platina, maar twee keer plastic, zeg maar,” aldus een lachende Will. Destijds kon hij er minder hard om lachen. 

Will Smith moest opnieuw beginnen

Bijna zonder inkomsten, moest Will Smith alles wat hij bezat verkopen om de belastingdienst te kunnen betalen. Auto’s en motoren, sieraden en designerkleding. Daarmee had hij nog lang niet de 2,8 miljoen schuld afgelost die hij bij ze had. “Ik leende daarna 10.000 dollar van een vriend die de buurt van farmaceutica voorzag, als je snapt wat ik bedoel. Daarmee vertrok ik naar Los Angeles. Ik had geen idee wat er van mij en mijn leven moest worden, maar ik voelde wel dat ik daar moest zijn.” 

Een slimme move, want niet veel later had hij de hoofdrol te pakken in The Fresh Prince of Bel-Air. De eerste drie seizoenen moest hij 70% van zijn inkomsten afstaan aan de Belastingdienst. Daarna was hij eindelijk van zijn schulden af. Na deze ervaring ging hij iets handiger met zijn geld om. Hij betaalde keurig zijn belasting en kocht, als investering voor zijn gezin, voor zeker 100 miljoen dollar aan vastgoed wereldwijd. Zijn beste geldadvies: “Jaag niet achter geld aan. Ontdek liever wat je echt leuk vindt, zorg dat je daar heel goed in wordt en zorg dat je daarmee geld verdient.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek