“Wij sparen keihard omdat we eerder willen stoppen met werken”

Marlene (32) hoopt op haar 45e al met pensioen te gaan. Een flink financieel doel. Ze vertelt hoe ze dat denkt te gaan bereiken.

Vanwaar de droom om vroeg met pensioen te gaan?

“Ooit werkte ik op de salarisadministratie. Als salarisadministrateur zag ik veel nare dingen voorbijkomen. Denk aan ontslagen, loonbeslag of als kostwinner van een gezin met vier kinderen ineens zonder werk komen te zitten. Ik besefte: ik wil nooit in zo’n situatie terechtkomen. Toen ik begreep dat mijn eigen baan uiteindelijk zou verdwijnen omdat er veel werd geautomatiseerd, besloot ik me om te laten scholen. Net als mijn vriend wilde ik de IT in. In deze sector liggen de banen voor het oprapen en het verdient goed. Doordat we allebei goed verdienen, kunnen we ook lekker geld wegzetten om eerder met pensioen te kunnen gaan. Niet schrikken: we leggen €3.000 per maand in samen. Dat lukt omdat we heel strikt op onze uitgaven zitten en werken aan een goed inkomen.”

Wow! Krijg je een kick van sparen?

“Ha, ik kijk wel iets vaker dan gezond is naar het saldo van onze spaarrekening. Voor mij is het een soort sport. Sinds mijn zeventiende spaar ik erop los. Het hoort bij mij. Mijn familie moet lachen omdat ik altijd koopjes weet te scoren.“

Je verdient nu goed, ga je dan niet vanzelf ook meer uitgeven?

“Dat we nu lekker kunnen sparen voor ons vervroegd pensioen komt omdat we een goed inkomen hebben, maar zeker ook omdat we niet veel kopen. We geven niet om kleding. Als ik iets koop, is dat tweedehands. We hebben geen auto, dat is een bewuste keuze. Voor het milieu – we leven het liefst zo groen mogelijk – maar ook omdat autorijden niet goedkoop is. Onze boodschappenpost is het hoogst: €500 per maand. Dat komt omdat we proberen zo min mogelijk afval te produceren. En ja, dat is duurder. Brood haal ik bij de bakker, zuivel bij de kaasboer en melk bij de biologische winkel. Voor vlees gaan we naar de slager. Dan kom ik daar weer met mijn bakjes aanzetten. En elke vrijdag halen we een frietje bij de snackbar. In een papieren zakje. Dat weten ze inmiddels.”

Oei, meer uitgeven wanneer je meer gaat verdienen. Het gebeurt heel vaak en we noemen dit leefstijlinflatie. Zo word je onder de streep dus niet rijker wanneer je salaris omhoog gaat. Je geeft het namelijk allemaal weer uit. Om dat te voorkomen is het belangrijk om je uitgaven in de gaten te blijven houden, bijvoorbeeld met het gratis huishoudboekje Grip. Deze app download je hier. Je koppelt ‘m aan één of meerdere bankrekening(en) en ziet al je uitgaven meteen in categorieën op een rij. Je kunt ook terugbladeren en zien of je meer uit bent gaan geven.

Je houdt elke maand geld over. Zou je niet wat groter willen gaan wonen?

“Nee, dat zou met onze inkomsten best kunnen maar daar kiezen we niet voor. Eerder met pensioen gaan is voor ons belangrijker en je kunt je geld nu eenmaal maar één keer uitgeven. Ik voel me de laatste tijd juist aangetrokken tot de hele trend rondom van life.

Wil je straks in een huisje op wielen wonen?

“Om eerlijk te zijn: zo’n leven in een busje op wielen is niks voor ons. Maar het gevoel dat erbij hoort, dat gevoel van vrijheid, geen geldzorgen, doen wat je wilt, dat spreekt ons enorm aan. We zien onszelf wel langere tijd in Zuidoost-Azië reizen.”

Wat doe je verder allemaal om jullie droom van een vervroegd pensioen zo snel mogelijk te realiseren?

“Ik houd mijn financiën heel goed bij. Ik weet precies wat onze inkomsten en uitgaven zijn. Dat helpt enorm om meer over te houden. Daarvoor gebruik ik een app. Ideaal dat je uitgaven worden gemonitord. Ik let ook goed op vaste uitgaven, zoals abonnementen. Ik ben best fanatiek. Hoe? Nou, ik neem bijvoorbeeld niet elk jaar een tandartsverzekering, ik doe dit om het jaar. Ik ga dan twee keer naar de tandarts in de jaren dat ik de verzekering wel heb, in januari en december. Zo maak ik alles goed op en maak ik er ook nog eens goed gebruik van. En laatst heb ik mijn reisverzekering opgezegd omdat ik die al gratis standaard bij mijn nieuwe werkgever aangeboden krijg. Ook houd ik in de Google keep-app bij wat ik allemaal nieuw heb gekocht. Je vergeet dat namelijk snel en zo word ik geconfronteerd met hoeveel ik eigenlijk koop. Op deze manier heb ik mijn aankooppatroon kunnen verminderen en ben ik meer tweedehands gaan kopen. Maar eh, Netflix en Spotify hebben we wel hoor. En daar maken we gretig gebruik van.”

[mailerlite_form form_id=13]

Als je zo fanatiek bent, werk je dan ook met potjes?

“Mijn vriend en ik hebben allebei onze eigen rekening plus een gezamenlijke rekening. Van de gezamenlijke gaat alles af wat we samen doen/gebruiken. De rekeningen, boodschappen maar ook vakanties en etentjes. We leggen daarop in qua verhouding van inkomen. Voor de rest geen losse spaarpotjes, want ik heb niet een specifiek doel wat we minimaal moeten hebben of moeten houden. Sparen gaat ons relatief makkelijk af, dus een minimum hebben we er sowieso op staan. En elke maand sparen we er wat bij. Natuurlijk willen we graag vroeg stoppen met werken, maar het is niet zo dat we nu onszelf van alles ontzeggen. We leven nog wel. Alleen heel zuinig. En toch genieten we.”

En als je nou iets écht graag wilt hebben? Dat overkomt jou toch ook weleens?

“Natuurlijk, het helpt om geduldig te zijn. Als je het meteen wilt hebben en morgen bezorgd, dan betaal je de hoofdprijs. Ik neem gerust een paar weken of maanden de tijd, tot iets wat ik graag wil hebben, online tweedehands aangeboden wordt. Zo wist ik een keukenmachine die ik heel graag wilde hebben uiteindelijk te kopen voor €130 in plaats van €350.”

Met alles wat jij ervoor doet: is het haalbaar, die hangmat op je 45e?

“Je weet natuurlijk nooit wat de toekomst brengt, maar volgens mijn berekeningen moet het kunnen. Het is te gek als het ons lukt en we hopen erop. Ik heb ook al verhalen gehoord van mensen die het is gelukt. Ik geloof erin en ga ervoor. En als het een pensioen op mijn 50e wordt, ben ik nog altijd intens tevreden.”

Tip van Marlene: Track je uitgaven, zodat niet meer gaat uitgeven wanneer je meer gaat verdienen.

Zo helpt het gratis huishoudboekje Grip erbij.

1: Download de gratis app Grip.

2: Koppel je bankrekening of bankrekeningen.

3: Je ziet nu de saldi van je rekeningen en hebt ook je inkomsten in één klap op een rij staan. Je uitgaven worden automatisch in categorieën geplaatst. Zo zie je meteen waar je geld naartoe gaat.

4: Zie je structureel een overschot? Maak dan voor dit bedrag een maandelijkse spaaropdracht aan in je eigen bankierenapp, zodat het geld aan het begin van de maand al op je spaarrekening wordt gezet.

5: Meer spaarruimte creëren? Ga dan budgetten instellen in Grip, bijvoorbeeld voor boodschappen of horeca. Klik op ‘Nieuw Budget.’ Geef je budget een naam, kies een periode (maand of week bijvoorbeeld) en een bedrag. Ga je (bijna) over je budget heen, dan krijg je een melding van Grip.

Dit artikel is een samenwerking met Grip. De inhoud is nog altijd 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop