Wendy (32): “Zo kon ik € 500 op mijn vaste lasten besparen”

Wendy (32) is de koningin van besparen. Ze wist de laatste jaren zo goed op haar vaste lasten te besparen dat ze iedere maand € 500 overhield. “Hierdoor kon ik een dag per week minder gaan werken.”

“Op woensdag aten we vroeger thuis altijd een broodje kroket. Feest voor mij en mijn broertje. Later hoorde ik van mijn moeder dat ze dat deed om te besparen. Dat broodje kroket was één maaltijd die haar niet zoveel geld kostte. Mijn moeder was alleenstaand en moest ieder dubbeltje omdraaien. Af en toe had ze een gesprek op onze school. Als oudste begreep ik op een gegeven moment wel dat die gesprekken over geld gingen. Over hoe het schoolgeld dit jaar weer betaald moest worden. Ik bewonderde hoe ze alles draaiende hield op een krap budget. Maar ik wist ook: dat wil ik later niet voor mijn gezin en voor mezelf.”

Beetje materialistisch

“Mijn man is mijn grote liefde. Maar hij is ook materialistischer dan ik. Toen we net samen waren, stonden we samen in een winkel naar een enorme tv te kijken. Zo een met een lichtje achterin, waardoor de muur mee kleurt. Hij wilde er dolgraag een hebben. Ik schrok van de prijs: daar moest mijn moeder drie maanden van leven. Ondanks wat tegensputteren ging de tv toch mee naar huis. Ook dure hobby’s kostten een hoop geld. Sleutelen aan auto’s. Miniatuurvrachtwagens in elkaar zetten. Ongemerkt ging er meer geld uit dan we door hadden. Sparen lukte amper nog.”

Verlammingsverschijnselen

“In 2015 kon ik opeens mijn rechterarm niet meer bewegen. In paniek belandde ik bij de dokter. Het waren verlammingsverschijnselen. Waarschijnlijk veroorzaakt door stress. Niet zo gek, eigenlijk. Ik werkte vijf dagen per week als gastouder, van 7 uur ‘s ochtends tot 6 uur ‘s avonds. Ik had mijn eigen kinderen nog en het huishouden. Er was nooit eens niets. Mijn lijf begon te protesteren. De dokter zei dat ik rust moest nemen, maar hoe dan? Mijn werk moest toch doorgaan.”

Op mijn vaste lasten besparen = minder werken

“In die tijd las ik online veel over besparen. Hoe kon ik zorgen dat we onze uitgaven onder controle kregen? Dan kon ik misschien minder gaan werken. Ik vond een schat aan bespaartips en probeerde ze allemaal uit. Via een forum leerde ik drie andere vrouwen kennen die dit ook deden. We hebben nu, jaren later, nog contact. Ik noem ze mijn bespaarbuddy’s. Tegen die dames kan ik alles over geld vertellen zonder veroordeeld te worden. Besparen heeft nog een beetje een suf imago. Wat eigenlijk jammer is, want ik gun het iedereen om geld over te houden.”

€ 500 besparen op vaste lasten

“Ik heb in totaal al zo’n € 500 van mijn maandelijkse kosten af kunnen halen. De grootste klapper maakte ik door onze hypotheek over te sluiten. Onze rente ging flink omlaag, waardoor we € 320 netto per maand minder gingen betalen. Ik zegde dubbele verzekeringen op. Ik ging anders en bewuster boodschappen doen. Van wat we iedere maand in totaal op vaste lasten besparen hebben we zonnepanelen op het dak kunnen laten leggen. Samen met de buren, zodat we korting kregen.”

Niet gierig

“Ik weet altijd wel een manier om goedkoper uit te zijn. Ik zou mezelf nooit gierig noemen. Ik weiger alleen geld uit te geven aan dingen die niet belangrijk voor me zijn. En ik geef ook niet graag onnodig veel uit. Waarom zou je de hoofdprijs voor een weekendje weg betalen als je zo makkelijk korting kunt vinden online? Wij gaan geregeld voor € 50 met het gezin in een bungalow vakantie vieren.”

Een dag vrij

“Sinds mei ben ik op woensdag vrij. Op die dag ben ik alleen moeder voor mijn eigen kinderen en geen gastouder. Dat vinden mijn kinderen fijn en ik ook. Lichamelijk gaat het goed met me. Ik ben nog altijd aan het revalideren, maar de ergste klachten zijn voorbij. Ik krijg nu de rust die mijn lichaam nodig heeft. Ik gun iedereen dat. Geld kan je erbij helpen, zoals dat het bij ons ook heeft gedaan. Doordat we nu minder uitgeven, hoeft er minder geld binnen te komen. Ik geniet intens van mijn vrije woensdag. Er is op die dag tijd voor mij om een tijdschrift open te slaan. Of om online naar bespaartips te speuren, want dat is stiekem een beetje een hobby geworden.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop