“Wees blij dat je geen toeslagen krijgt”

Heb je het nodig, dan krijg je in Nederland toeslagen. Dat systeem bestaat al jaren, maar blijft weerstand oproepen. De mening van Renée is duidelijk: “Als je ze niet ontvangt, zul je ze niet nodig hebben. Dus wees blij.”

Oneerlijk! Dat is wat ik het meeste lees in de reacties, wanneer we een verhaal delen over toeslagen. Of het kasboekje van iemand die toeslagen ontvangt. Zeker bij hoge bedragen aan toeslagen schieten de nekharen van veel lezers omhoog. Je kunt er de klok op gelijk zetten.

Ingewikkeld systeem

Kijk, het systeem van toeslagen dat we in Nederland kennen, voelt soms wat krom. Ik krijg geregeld berichten van mensen die uit een uitkering komen, weer gaan werken en daardoor alle toeslagen verliezen. Onder de streep worden ze daardoor armer in plaats van rijker. Dat lijkt me niet de bedoeling. En om eerlijk te zijn ben ik ook geen fan van het systeem an sich. Het is een papierwinkel en onnodig ingewikkeld. Ik ben zelf toch niet achterlijk en vind het aanvragen van kinderopvangtoeslag voor de wisselende opvanguren van mijn kinderen, een hels karwei. Je zou zeggen: dat moet anders en makkelijker kunnen.

Een beetje hulp

Dat er in Nederland regelingen zijn die mensen financieel helpen, vind ik goed. Huurtoeslag maakt wonen voor mensen betaalbaarder. Top! Je kunt je wel afvragen of het de huur onder de streep niet gewoon omhoog duwt. Maar dat is weer een andere discussie. Zorgtoeslag helpt mensen om de stijgende zorgkosten beter aan te kunnen. Zonder die toeslag zouden veel mensen die maandelijkse rekening helemaal niet kunnen betalen. Dat is zelfs met de toeslag een uitdaging voor velen, zeker in deze dure tijden.

Meteen boos

Wanneer wij een kasboekje delen van een gezin dat € 1500 aan toeslagen ontvangt, staan er binnen no time honderden reacties onder. Mensen die gewoon keurig een vraag stellen, zoals: hoe zit dat? Tot mensen die meteen boos worden. Maar als je het kasboekje goed zou lezen, zie je dat zo’n gezin erg veel betaalt voor kinderopvang. En daarvan krijgen ze een groot deel terug. Zo loopt het totale bedrag aan toeslagen hard op. En kan het gerust tot een bedrag van € 1500 of meer stijgen. Dat is nu eenmaal hoe het in Nederland geregeld is. Dat maakt mensen nog geen profiteurs. Ze ontvangen simpelweg de teruggave waar ze recht op hebben.

Toeslagen of teruggave?

Wat mij betreft veranderen we de naam van kinderopvangtoeslag, in kinderopvangteruggave. Want je moet altijd eerst zelf flink betalen voor opvang van je kids, voordat je dit bedrag terug krijgt. En iedereen heeft er recht op, ongeacht inkomen. Dat maakt deze toeslag anders dan bijvoorbeeld zorg- en huurtoeslag. En dat veroorzaakt ook de verwarring bij lezers. Want hoezo krijgen deze mensen zoveel geld, ze verdienen toch genoeg? Dat klopt, maar kinderopvangtoeslag is voor iedereen een recht, al gaat het bedrag natuurlijk omlaag wanneer je inkomen hoger is.

Ik kijk anders naar toeslagen dan veel andere mensen, merk ik. Nogmaals, geen fan hier van het systeem, maar ik ben vooral dankbaar dat ik niet van toeslagen gebruik hoef te maken. Nou ja, behalve de kinderopvangtoeslag dus. Dat betekent dat ons huishouden genoeg inkomen vergaart om alles zonder toeslagen te kunnen betalen. Daar ben ik blij mee. Niet dat er iets mis is met ze wel nodig hebben. Daar zijn ze tenslotte voor. Maar het jaloers-achtige gevoel dat ik soms lees in comments kan ik niet begrijpen.

Even toetsen voor toeslagen

Voor iedereen gelden dezelfde voorwaarden bij het aanvragen van toeslagen. Wist je dat er in 2021 100 miljoen aan toeslagen op de plank is blijven liggen. Omdat mensen het simpelweg niet aanvragen. Toets vooral of jij binnen die regels valt. Kom je er niet voor in aanmerking? Dan is de kans groot dat het dus (financieel) redelijk goed met je gaat. Kom je wel in aanmerking? Dan kun je dat financiële duwtje in de rug waarschijnlijk goed gebruiken. Maar om nou afgunstig te zijn richting anderen omdat zij wel geld krijgen en jij niet? Laten we daar vooral mee stoppen. Kijk naar je eigen kasboekje, je eigen portemonnee, je eigen mogelijkheden. En gun een ander ook wat. Dat is ook een stuk beter voor je hart.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!