“We hebben ons huis net op tijd verduurzaamd”

De energieprijzen schieten omhoog. Niet alleen gas, ook stroom is flink duurder geworden. Mandy is opgelucht, zij pakten hun huis net op tijd aan.

Mandy speelde als kind vaak in het huis van haar oma. Een 2-onder-1 kap tussen de kassen in het Westland. De laatste jaren woonde oma er alleen. Boven kwam ze niet meer, nadat ook haar bed naar de begane grond was verplaatst. De verwarming lekker hoog, zo was het voor haar nog best comfortabel. Toen zij naar een verzorgingshuis ging, kochten haar kleindochter Mandy en haar man Jowy het huis. “Mijn oma vindt dat geweldig. Al moet ze over foto’s en filmpjes van hoe het er nu uitziet wel even nadenken. Het lijkt in weinig meer op het huis dat zij verliet. Maar het voelt ook niet meer zo. Het huis was best wel koud en tochtig.”

Isolatie van stro

De belangrijkste reden daarvoor was snel gevonden: “Er zaten hier en daar gaten in het dak.” Het stel moest 252 vierkante meter dak vernieuwen en besloot meteen de isolatie aan te pakken. Want die was nog écht ouderwets: “Aan de binnenkant van het huis keek je zo tegen stro aan. Dat was ooit gebruikt als isolatiemateriaal. Hartstikke brandgevaarlijk natuurlijk, maar ook niet echt effectief. Als je de verwarming aanzette, steeg de warmte op en verdween zo via het dak naar buiten.” Het stel herstelde het dak, kon de oude dakpannen grotendeels opnieuw gebruiken en plaatste 10 centimeter dikke isolatieplaten die meteen voor een veel behaaglijker gevoel zorgden: “Toen pas durfde ik mijn kinderen daar te laten slapen.” 

Van dubbel naar triple

Er was nog meer werk aan de winkel. Er zaten meerdere grote ramen in de boerderij-achtige woning. Allemaal van ouderwets dubbel glas: “Wanneer je daar langs liep, voelde je de kou er vanaf komen. We vervingen het allemaal door triple glas.” Ook de kozijnen hadden wat aandacht nodig. “Die waren er slecht aan toe en ook daardoor kwam tocht naar binnen.” De kozijnen werden opgeknapt en hersteld waar dat nodig was. Spouwmuurisolatie maakte het huis nog net wat aangenamer en ook de isolatie van de schuur die aan het huis vast zit, hielp. En zo verdween de tocht uit het huis van Mandy en Jowy.

Nieuwe jas

Het huis een extra jasje aantrekken was geen goedkoop project. “Alles bij elkaar waren we zo’n € 80.000 kwijt. Maar wij hebben ook best een grote woning. Alleen het huis, zonder schuur, is al 170 vierkante meter. Bij een rijtjeshuis ben je natuurlijk goedkoper uit.” Ze konden het hele bedrag bekostigen van de overwaarde van de woning die ze verkochten: “Dat was natuurlijk een cadeautje.”

Met de hoge energieprijzen van nu, zijn Jowy en Mandy maar wat blij dat zij het verduurzamen van hun huis achter de rug hebben. “We kunnen ons huidige verbruik niet vergelijken met hoe het was geweest zonder alle isolatie die we hebben aangebracht. Maar je kunt erop rekenen dat dat een flink verschil maakt op de energierekening. Want als het binnen tocht, valt daar bijna niet tegenop te stoken.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek