“We hebben er bewust voor gekozen om geen uitkering aan te vragen”

Vivianne (38) is kostwinnaar, omdat haar man een chronische ziekte heeft. Toen ze met weekgeld begon te werken kreeg ze grip op de financiën. Hoe ze dat doet laat ze zien in haar kasboekje.

“Door een chronische ziekte werkt mijn man Sven niet meer. Af en toe verdient hij wat bij, maar ik ben kostwinner. Of hij geen recht op een uitkering heeft? We hebben er bewust voor gekozen om deze niet aan te vragen. Dan moet hij waarschijnlijk toch weer solliciteren en dat geeft alleen maar stress. En ik wil niet afhankelijk zijn van de overheid. We redden het prima met mijn salaris. Sven is in 2012 gestopt met werken. Daarvoor had hij een fulltime baan, dus er viel opeens een inkomen weg. We kozen ervoor het huis te verkopen, want ik was bang dat we de hypotheek niet meer konden opbrengen. We zijn goedkoper gaan wonen en dit huis past eigenlijk veel beter bij ons. Gelukkig konden we ons vorige huis zonder restschuld verkopen.”

Ben jij tevreden met je salaris?

“Ik ben een half jaar geleden zes uur per week minder gaan werken, want ik ben weer gaan studeren. Dat betekende wel dat ik €400 minder per maand gestort kreeg. Toen ben ik goed gaan kijken hoe we dat financieel moesten gaan bolwerken. Ik las de blogs van PorteRenee en ging met weekgeld werken. Dat is een gouden zet geweest. Ik heb nu veel meer grip op de financiën. Iedere week op maandag stort ik het weekgeld op een aparte rekening. Van dat geld betalen we onder andere de boodschappen en ik koop er bijvoorbeeld een leuk truitje van. Het weekgeld mag op. Toen ik nog niet met een weekbudget werkte vloog het geld er ongemerkt toch best snel uit. Nu blijft er soms zelfs geld over. Heerlijk.”

Er staat een flink bedrag op jullie spaarrekening. Hoe hebben jullie dat bij elkaar gespaard?

“Ik ben in 2016 aangereden op de fiets en brak een rugwervel. Omdat het niet mijn fout was kreeg ik een schadevergoeding van €70.000. Gelukkig gaat het inmiddels fysiek weer goed met me, maar die som geld is natuurlijk heel fijn. Daardoor hebben we financiële ruimte. Zo hebben we gekozen voor een zorgverzekering met het hoogste eigen risico. Mochten we veel kosten maken, dan kunnen we het eigen risico van €885 makkelijk betalen. En maken we geen kosten? Dan hebben we toch mooi op de premie bespaard.”

Verzekeraars keren jaarlijks 475 miljoen euro uit aan letselschadeslachtoffers

Bron: amweb

Wat ga je met dat spaargeld doen? 

“Dat weet ik nog niet. Er zijn wel wat wensen en ideeën hoor. Een hutje op de hei bijvoorbeeld.
Ik heb net het boek Groen Geluk van Lodewijk Hoekstra gelezen. Een Tiny house met een moestuin, dat lijkt me in de toekomst wel wat. Ik word gelukkig van een groen leven. Verre reizen maken hoeft van ons niet. Of ik niet op de hypotheek wil aflossen? Daar moet ik me nog eens goed in verdiepen. Wij hebben een spaarhypotheek en ik heb begrepen dat extra aflossen dan wat minder aantrekkelijk is. Daar moet ik nog eens met onze adviseur over praten.”

Een spaarhypotheek is minder geschikt voor extra aflossen dan andere hypotheekvormen. Je spaart namelijk tegen een relatief hoge rente belastingvrij.

Bron: EigenHuis

Je belegt. Doe je dat al lang?

“Toen ik het verzekeringsgeld kreeg ben ik daarmee begonnen. Ik heb wel wat boeken gelezen, maar ik vind de materie echt ingewikkeld. Daarom heb ik gekozen voor beheerd beleggen.”

Aan welke goede doelen geven jullie geld?

“We geven geld aan mijn zus en zwager die in Portugal leven en we ondersteunen een kindje in een ontwikkelingsland financieel, zodat hij naar school kan.”

LEES OOK: “10% van mijn salaris gaat naar goede doelen”

Waar geef jij nou écht geen geld aan uit?

“Ik zie in deze rubriek vaak dat mensen veel geld uitgeven aan eten buiten de deur. Daar ben ik zelf niet zo van. Het is af en toe best leuk hoor, maar ik vind het gewoon zonde om veel geld uit te geven voor maar een paar uurtjes plezier. Verder valt het me op dat veel mensen dezelfde dromen hebben. Dat hutje op de hei, dat willen er wel meer.”

Welke financiële lessen heb jij van je ouders meegekregen?

“Ik kom uit een groot gezin en mijn vader verdiende geen topsalaris. We hadden geen auto en mijn moeder ging elke dag op de fiets naar verschillende supermarkten om aanbiedingen te scoren. Geld was echt wel een issue bij ons thuis. Ik denk dat ik daardoor ook geleerd heb voorzichtig met geld om te gaan. Ik geef nooit geld uit aan nutteloze dingen. Het enige waar ik eerder best veel geld aan uitgaf is kleding. Toen ik mijn financiën in kaart bracht schrok ik daar echt van. Dat doe ik nu niet meer en ik mis het niet.”

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek