“We hebben 1,7 miljoen, maar ik speur altijd naar aanbiedingen”

Sonja (43) en haar man Bram (50) hebben samen een vermogen van 1,7 miljoen. Toch blijven ze op de kleintjes letten en speuren ze nog steeds naar aanbiedingen.

“Bram en ik hebben samen zeven kinderen, van wie er drie nog thuis wonen. Toen wij gingen samenwonen nam ik vier kinderen uit mijn vorige relatie mee en Bram één. Samen kregen we nog twee kinderen. Het is dus altijd een drukke boel bij ons. Bram heeft een goedlopend cateringbedrijf en werkt zeven dagen per week. Hij heeft ook nog vijf panden voor de verhuur. Ik werk fulltime in het bedrijf en heb een aantal chalets in Italië en Frankrijk die ik verhuur. Wij verdienen goed en werken knetterhard.”

Een lekkere vastgoedportefeuille. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?
“Door hard te werken, goed te sparen en met wat geluk. Op alle panden, inclusief het huis waar we zelf wonen, zit geen hypotheek meer. Bram is al heel lang ondernemer en heeft zijn panden bij elkaar gespaard. Ik heb ook gespaard voor mijn chalets. Het huis waar we wonen is van mij, dat heb ik vorig jaar afbetaald. Daar heb ik wel geluk mee gehad. Na mijn scheiding schonk mijn vader mij een flink bedrag, het maximale wat je belastingvrij mag schenken voor een woning. Sindsdien krijg ik ieder jaar een schenking van hem. Mede daardoor kon ik het huis kopen en versneld afbetalen. Mijn vader is ook ondernemer en heeft het financieel erg goed.”

Je hebt het over mijn en zijn vastgoed. Hoe hebben jij en Bram het financieel geregeld?
“Wij hebben onze financiën volledig gescheiden. Ik sta op de loonlijst van het cateringbedrijf en krijg salaris. Iedere maand € 2.600. De verhuurinkomsten van de chalets zijn ook voor mij. Gemiddeld verdien ik daar € 5.000 per maand mee. Ik betaal alle huishoudelijke kosten, zoals de boodschappen. En ik beleg. Bram betaalt weer andere dingen, zoals de rekening als we uit eten gaan. En hij spaart voor de twee jongste kinderen. Mijn drie oudste kinderen zijn inmiddels het huis uit. Voor hen spaarde ik altijd al zelf. Toen ze 21 werden kregen ze allebei € 20.000. Mijn dochter heeft het geld voor haar studie gebruikt en mijn oudste zoon heeft het verbrast. Hij kocht een auto en deed er leuke dingen van. Wat mijn andere zoon ermee heeft gedaan, weet ik niet precies. Het is zijn geld, hij mag er mee doen wat hij wil.”

aanbiedingen

Jullie hebben het financieel goed. Is het fijn geen financiële zorgen te hebben?
“Financieel hebben wij het inderdaad goed. Ons totale vermogen bedraagt rond de 1,7 miljoen. Best veel dus. Mensen denken altijd dat als je veel geld hebt, je geen zorgen meer hebt. Maar dat is niet waar. Veel geld brengt weer andere zorgen met zich mee.”

Wat voor zorgen dan bijvoorbeeld?
“Als je veel geld hebt, is er altijd de angst het te verliezen. Als je maar klakkeloos uitgeeft, raakt het echt een keer op. Ik denk heel goed na over uitgaven en geef het geld heel bewust uit. Misschien wel bewuster dan als ik minder zou hebben.”

Geef eens een voorbeeld van bewust uitgeven?
“Ik ga graag op vakantie, maar dan wel zo goedkoop mogelijk. Dat kan ook makkelijk, als je maar flexibel bent. Het kan veel schelen als je net een week eerder of later gaat. Ook ben ik flexibel als het gaat om de bestemming. Wil ik naar Kreta, maar is Kos goedkoper? Dan gaan we naar Kos. Ik speur altijd naar simpele en goedkope accommodaties, want het enige wat we daar doen is slapen. De rest van de tijd zijn we op pad. Ik hou van merkkleding, maar koop dat alleen met 70% korting. Voor de boodschappen ga ik naar de Lidl. Ik blijf dus op de kleintjes letten.”

Zijn er ook dingen waar je wel veel geld aan uitgeeft?
“Eigenlijk geef ik nergens veel geld aan uit. Ik doe graag leuke dingen met de kinderen in het weekend. Ik speur dan naar kortingkaartjes. En we hebben een abonnement op de dierentuin. Daar maken we ook veel gebruik van. Maar ik bezuinig op zo’n dagje uit niet op hapjes en drankjes. Ik vind het leuk om met de kinderen op pad te zijn en herinneringen te maken. Met al die uitjes probeer ik stiekem ook een beetje te compenseren dat ik zo weinig thuis ben.”

Krijgen de kinderen dure cadeaus met feestdagen of verjaardagen?
“Nee, ze krijgen geen buitensporig dure cadeaus. Ik koop het hele jaar door in voor feest- en verjaardagen. Zie ik in februari een leuk sinterklaascadeau in de aanbieding? Dan koop ik het alvast. Onze zoon was onlangs jarig en wilde een Nintendo Switch. Hij moest de helft zelf betalen. Dat kan ook prima, hoor. Hij zit in België op school en daar is het heel normaal dat kinderen elkaar € 20 geven op een kinderfeestje, dus hij heeft een spaarpotje. Door mee te betalen leert hij de waarde van geld ook kennen.”

Jullie zijn financieel vrij. Wel eens overwogen te stoppen met werken?
“Bram wil heel graag stoppen. Zijn bedrijf is enorm groot geworden en hij is toe aan rust. Hij denkt erover om het bedrijf te verkopen. Niet dat hij hele dagen thuis gaat zitten. Misschien een paar maanden om bij te komen, maar daarna willen we graag een B&B beginnen. Dan werken we nog wel, maar hebben meer vrije tijd en dus ook meer tijd voor de kinderen.”  

Ben je trots op wat je bereikt hebt?
“Ik ben trots, maar als ik het over mocht doen, weet ik niet of ik weer dezelfde keuzes zou maken. Dat harde werken heeft veel opgeleverd, maar heeft er ook voor gezorgd dat ik te weinig tijd met mijn kinderen heb doorgebracht. Dat is iets wat blijft knagen nu ze wat groter zijn.”  

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop