Waspoeder versus pods: zoveel geld scheelt het per wasje

Grote wasjes, kleine wasjes. Wassen moeten we allemaal. Kiezen tussen waspoeder en pods? Hoeveel scheelt dat nou eigenlijk per wasbeurt?

Het schap met wasmiddelen lijkt elke keer groter te worden. Van dure, fancy pods tot huismerk waspoeder. Voor elk soort was is er iets te vinden. Ik ben al jaren fan van die grote, paarse fles van de Action. Prima spul. Maar ik heb me er eigenlijk ook nooit echt in verdiept. Tijd om daar iets aan te doen. Waspoeder versus pods, wat is goedkoper? Hoeveel scheelt het per wasje? En wat is beter voor je wasmachine?

Wat kost het?

Voor het gemak houden we even geen rekening met aanbiedingen. Maar kijken we puur naar de prijs van het product. We leggen de pods en het waspoeder van drie merken naast elkaar:

AH waspoeder kleur kost € 4,49. Hiermee kun je 30 keer wassen. Wat neerkomt op € 0,15 per wasje. De AH pods kleur kosten € 5,39 voor 24 stuks. Dat is ongeveer € 0,22 per wasbeurt.

Een verschil van €0,07 per wasje. Draai je drie keer per week een was? Dan bespaar je zo’n € 0,21 per week door voor het waspoeder te kiezen. Dit is € 10,92 per jaar (€ 0,21 keer 52 weken).

Ariel Original waspoeder kost € 10,69 voor 17 wasbeurten. En de Ariel Original all-in-1 pods kosten € 16,99 voor 28 stuks. Gebruik je het poeder? Dan betaal je omgerekend € 0,63 per was. De waspods zijn ongeveer € 0,60 per stuk. Hier is het waspoeder duurder: € 0,03 per wasje.

De Witte Reus waspods voor de bonte was kosten € 7,39 voor 14 stuks. Dat is € 0,53 per pod. Het Witte Reus waspoeder kost € 6,89 voor 17 wasbeurten. Per wasje is dat € 0,41. Een verschil van € 0,12 . Rekenen we dat om naar drie wasjes per week voor een heel jaar? Dan bespaar je € 18,72 met het waspoeder.

Waspods zijn makkelijk, maar niet altijd

Vaak zijn de waspods duurder. Je betaalt voor het gemak. Even zo’n capsule erin, en wassen maar. Bij waspoeder is het toch vaak wat meer geklooi. Schepje hier, schepje daar. En voordat je het weet gebruik je veel te veel (en is het dus helemaal niet goedkoper).

Bij pods weet je precies hoeveel je er hebt en hoeveel wasjes je dus nog kunt draaien. Bij waspoeder moet je altijd iets meer gokken. Maar dat vind ik ook wel weer een voordeel. Je kunt heel afgepast wassen.

Het nadeel van pods is namelijk dat je altijd één pod moet gebruiken. Ook voor een klein wasje. Met waspoeder kun je gemakkelijk een klein schepje gebruiken. Bijvoorbeeld als je een paar dingetjes uitwast. Bij pods moet je gelijk zo’n hele waspod erbij doen.

Wat is beter voor je was?

Het gaat er natuurlijk om dat je was schoon wordt. Als je iets dubbel moet wassen, heb je dubbel wasmiddel nodig. Dat wil je niet. Welk wasmiddel het beste is, hangt af van het soort was dat je draait. Volgens experts is waspoeder vaak beter voor de witte was. En houdt vloeibaar wasmiddel (zoals pods) kleuren het mooist, en werkt het meestal beter tegen vlekken.

Het nadeel van waspoeder is dat er vaak klonten inkomen en dat er resten in het bakje van je wasmachine achterblijven. Bij pods heb je dit niet. Vloeibaar wasmiddel lost iets beter op. Dat scheelt dus weer een schoonmaakklusje. Zo zie je maar: waspoeder versus pods, de strijd is nog niet gestreden!

Wat is beter voor de wasmachine: vloeibaar of poeder?

Volgens een wasmachine-expert is het beste voor je machine juist de afwisseling. Dus bijvoorbeeld de bonte was met pods en handdoeken en beddengoed met waspoeder. Maar het allerbelangrijkste is de dosering. We gebruiken vaak veel te veel wasmiddel. Te veel wasmiddel is slecht, zowel voor je machine als voor je kleding.

En met wat extra wasmiddel wordt je was echt niet schoner. Eerder viezer door strepen, vlekken, klonten of vetluis. Een goede dosering is dus het beste. Maar ook af en toe een kookwas draaien en reinigen met schoonmaakazijn doet wonderen tegen bacteriën in je wasmachine.

Goed letten op de dosering

Zowel voor je portemonnee, je was én je machine is het dus belangrijk niet te veel wasmiddel te gebruiken. Bij pods kun je de hoeveelheid natuurlijk niet doseren. Dat kan een nadeel zijn, maar het is ook wel weer handig.

Besparen op wasmiddel? Wat voor wasmiddel je ook koopt, reken altijd uit (als wasmiddel in de aanbieding is bijvoorbeeld) wat de prijs is per wasbeurt. En vergeet niet: dure merken zijn niet altijd beter. Het wasmiddel van de Lidl komt bijvoorbeeld heel goed uit de test van de Consumentenbond!

Daarnaast kun je besparen door de helft van het wasmiddel te gebruiken en de rest aan te lengen met schoonmaakazijn. Dit helpt tegen nare luchtjes én fungeert als wasverzachter. Dit kan bij pods dan weer niet, omdat je altijd een hele gebruikt. Waspoeder versus pods: het is een persoonlijke afweging.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop