Wat moeten we nu weer eten? Tips voor eeuwige inspiratie

Elke week weer bepalen wat je gaat eten. Veel mensen worden er gek van. Boodschappenexpert Minke geeft tips om dat probleem te tackelen.

Boodschappenexpert Minke beantwoordt iedere week een vraag van een lezer. Deze keer gaat de vraag over de frustratie van iedere week weer verzinnen wat je moet eten.

Vraag van deze week: “Ik word gek van het verzinnen wat we moeten eten iedere week. Hoe doe ik dat handiger? Hoe pak jij dat aan? Heb je tips en tricks of manieren die me helpen?”

Antwoord van Minke: Verzinnen wat je nu weer moet eten kan echt verschrikkelijk zijn. Zeker als je vlees uit de vriezer wil gebruiken voor de volgende dag en je dus al na het avondeten of op zijn laatst bij het ontbijt moet verzinnen wat je gaat eten. Daar moet je nog helemaal niet aan denken! Ik plan nog maar 1 keer per week wat ik ga eten en hoef me er dan 7 dagen niet meer druk om te maken. Heerlijk!

Plan vooruit 

Zelf plan ik altijd in het weekend wat ik de week erop allemaal wil gaan eten. Ik hou daarbij rekening met afspraken die staan, sportmomenten en natuurlijk ook uit eten en afhaal. Want ik heb ook niet elke dag zin om te koken. Deel van mijn maaltijdplan ligt helemaal vast, maar ik heb ook een aantal momenten die ik makkelijk kan wisselen. Doordat ik vooruit plan eet ik wel veel gezonder, omdat ik minder vlug toe geef aan mijn ongezonde cravings van dat moment. Ook bespaart het geld  doordat ik beter nadenk over wat er gebeurd met alle ingrediënten in de koelkast, diepvries en voorraadkast. Het probleem van bedenken wat je moet eten is hiermee alleen niet weg. Gelukkig zijn ook daar oplossingen voor!

Succesrecepten

Sowieso heb ik een lijstje met succesrecepten. Een goede manier is om deze samen te verzamelen in een ringbandmap. Elk recept wat een groot succes was bij je gezin aan tafel, bij de kok tijdens het koken en in je portemonnee stop je in die ringband. Ook als het uit een kookboek komt, ook als het van internet komt, ook als je beste vriendin je live via Facetime heeft geholpen met koken. Op het moment dat je dan gaat zitten om een weekmenu te maken kijk je in deze map om inspiratie op te doen over wat je kunt eten. 

Een app met mezelf 

Als ik ergens een recept tegen kom (tegenwoordig is dat meestal online) dan stuur ik de link daarvan naar een speciale Whatsapp groep die ik met mezelf heb aangemaakt. Vaak met het idee dat één of meerdere van de ingrediënten nog in mijn koelkast, vriezer of voorraadkast liggen. Of gewoon omdat ik iets wil proberen. Dus als ik dan ga plannen is het makkelijk en snel om even door de app te scrollen op zoek naar dat waar ik zin in heb. Is het recept een succes voor kok en eters? Dan gaat het in mijn succesrecepten map. 

Recepten sites

Als ik nog ingrediënten heb liggen waarvan ik echt niet weet wat ik er mee aan moet, dan ga ik naar Google. Heel vaak werkt het al om daar de ingrediënten in te typen. Anders heb ik ook altijd Pinterest, Allerhande, Smulweb en ook de Hello Fresh website vind ik erg fijn om lekkere recepten te vinden. Je voert in met welke producten je aan de slag wilt en je hebt vaak keuze uit tientallen recepten. 

Kant-en-klaar 

Ik heb ook altijd wel wat kant-en-klaar maaltijden in de vriezer liggen en plan er daarvan altijd wel minstens 1 in. Meestal is dit pasta, maar ik heb ook andere recepten die ik graag gebruik om in te vriezen. Sommige dingen kunnen zo vanuit de vriezer in de oven, andere kan ik ‘s morgens uit de vriezer halen en hoef ik alleen nog maar in de pan op te warmen. Zeker voor dagen waar weinig tijd is om te koken of te eten is dit erg fijn. 

Corona menu

In het begin van de corona maatregelen probeerde ik mijn boodschappen momenten zo ver mogelijk te rekken. Ik had op die momenten dan ook geen weekmenu meer, maar post-it’s op de koelkast met gerechten waarvoor ik ingrediënten in huis had. Elke ochtend vroeg ik mijn vriend er daar eentje van uit te kiezen. Eerst met de verse producten die minder lang goed bleven, dan met de meer houdbare of ingevroren producten. Nu hij weer naar kantoor gaat en ik wat vaker boodschappen doe is het weer veranderd, maar ik vond dat wel een heel gezellige manier van maaltijd plannen! 

Lees hier alle vragen aan Minke

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop