Wat moet je echt in je vriezer hebben liggen om te besparen op je maaltijden?

Een vriezer kan flink helpen bij het besparen op je boodschappen. Maar wat moet je erin leggen om echt minder geld uit te geven aan eten en drinken? We geven tips.

Paprika en andere veelgebruikte groenten

Ik koop paprika altijd als ‘stoplicht’ (drie in een zakje) maar ik eet niet altijd alle drie de paprika’s in een maaltijd op. Daarom snij ik deze, maar ook bijvoorbeeld restjes als ik maar een halve paprika nodig heb voor een recept, in blokjes en stop deze vervolgens in de vriezer. Als ik dan iets maak waarvoor ik paprika wil/ moet gebruiken hoef ik het maar uit de vriezer te halen. Een handje of een hele gesneden paprika, afhankelijk van het recept, zo in de pan. Ik doe dit trouwens ook met veel andere groenten. We eten nooit een hele spitskool, dus die gaat (gesneden) in de vriezer, andijvie ook en ook verse spinazie heb ik altijd in mijn vriezer. Veel lekkerder dan diepvriesspinazie (vind ik) en zo kan ik aan elke maaltijd een extra handje vitamines toevoegen. Oh en als je een halve avocado over hebt is de vriezer ook een goede manier om deze goed te houden. Je kan het invriezen in blokjes, maar ook geprakt. Dat laatste ontdooit wat makkelijker! 

Gebak 

Onverwacht staat er ineens familie op de stoep. ‘We waren toch in de buurt!’ Je kent het wel. Niks lekkers in huis, dus je stuurt iemand van je gezin er even op uit om wat te halen voor bij de koffie. Ik niet, ik zorg altijd dat ik wat gebak in de vriezer heb. Zelfgebakken om nog meer te besparen. Cupcakes en kaneelbroodjes zijn mijn favoriet. Even in de oven en terwijl je de koffie hebt gezet is het gebak ook klaar. 

Vlees (en vleesvervangers) met korting

Je moet een beetje geluk combineren met kennis van het moment waarop je het beste naar de winkel kan gaan. Dan kun je goed vlees en vleesvervangers vinden in de supermarkt met weggooien-is-zonde-stickers en natuurlijk andere producten. Want ook voorgesneden groenten, voorgegaarde aardappeltjes en sommige kant-en-klaar maaltijden zijn heel goed in te vriezen. Een andere goede manier om je vriezer goedkoop te vullen is Too Good To Go. Je koopt dan via een app een pakket dat bestaat uit producten die anders weggegooid zouden worden, de producten met een weggooien-is-zonde-stickers die niet meer op tijd verkocht zijn. Je koopt deze voor een fractie van de normale waarde, meestal zo’n 66% minder. Enige nadeel is meteen ook het allerleukste aan de pakketten; je weet van tevoren nooit wat je zult aantreffen!

Speciale diepvriesgroenten

Diepvriesgroenten zijn meestal al een stuk goedkoper dan vers. Maar, doordat er meestal geen gekke toevoegingen zijn, wel weer gezonder dan pot en blik. Niet alle groenten vind je echter  van het huismerk terug. Deze koop ik dus als er een aanbieding mee is, beste optie: tweede halve prijs. Voor sommige groenten/ winkels is het zelfs goedkoper om de aanbieding te kopen dan de huismerk. Dus dit sla ik dan altijd flink in. 

Kant-en-klaar maaltijden

Of het nu gaat om pizza’s, friet of een zelfgemaakte maaltijd; kant en klare opties zijn altijd fijn om in de vriezer te hebben. Zo voorkom ik dat de Turk moet aanrukken om ons van eten te voorzien op baaldagen. Van de andere kant kan bulk koken je ook heel wat geld schelen doordat je ook producten in groot kan kopen en minder restjes overhoudt.  

Kaas 

Kaas is lang houdbaar, toch moet je goed uitkijken dat het niet gaat schimmelen. Er zijn mensen die zeggen dat je het er gewoon uit moet snijden. Anderen zeggen dat er dan nog onzichtbare schimmel in het product kan zitten. Wie er ook gelijk heeft; voorkomen is beter dan genezen. Daarom vries ik kaas die niet vlug genoeg op gaat altijd in. Plakken kun je zo invriezen. Geraspte kaas ook. Stukken kaas kun je beter van tevoren even raspen. Kaas die ingevroren is geweest kun je daarna het beste alleen warm gebruiken omdat de textuur wel een beetje wordt aangetast. Maar voor een tosti of ovenschotel is de kaas nog heerlijk! Nu heb ik het over ‘gewone’ kaas, maar ook veel andere kazen zoals geitenkaas, roomkaas, Parmezaanse kaas en zelfs halloumi zijn prima in te vriezen.

Lees ook: Zo begin je met maaltijden plannen

Brood 

Volgens mij is het vrij algemeen bekend dat brood prima is in te vriezen. Naast dat je elke er elke dag heerlijk vers brood door eet, bespaard het je ook veel geld doordat je minder vaak naar de winkel moet. Naast gewoon brood zijn ook veel broodjes heel goed in te vriezen. Alles wat zacht is van zichzelf kun je gewoon zo eten, harde broodjes kun je ook even in de oven leggen na ontdooien. Zelf laat ik mijn brood het liefste aan de lucht ontdooien, want in de magnetron wordt brood veel te klef naar mijn smaak. Een magnetron deksel zorgt er wel voor dat mijn brood niet uitdroogt. En ik wil nog even terugkomen op Too Good To Go, want er zijn ook veel bakkers die deelnemen!

Restjes uit blik

Blikgroenten zijn vaak goedkoper in een grote verpakking, maar je hebt lang niet altijd alles nodig uit zo’n grote verpakking. Helaas moet je na openen het blik wel vlug opeten en dat gebeurt bij mij meestal ook niet. Dus vries ik mijn restjes uit blik in. Mais, linzen, kidneybonen of kikkererwten kun je prima in een bakje in de vriezer bewaren. Volgende keer dat je hetzelfde recept maakt pak je het restje uit de vriezer in plaats van een nieuw blik. Soms kan het wel 50% goedkoper zijn om een grotere variant te kiezen dus wat mij betreft helemaal waard!  

Je kunt heel veel invriezen. Ook genoeg producten waarop staat dat ze niet geschikt zijn om in te vriezen. Vaak komt dat omdat de textuur dan aangetast wordt. Als ik twijfel probeer ik het altijd maar gewoon uit, negen van de tien keer gaat het prima.

Lees hier alle vragen aan Minke

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’