Na 1 juni gaat de boete voor overstappen van energieleverancier tijdens de looptijd van je contract, flink omhoog. Dat betekent dat je een keuze hebt te maken.
Je kunt binnenkort weer een vast energiecontract krijgen. Er worden na 1 juni zelfs weer contracten verkocht voor twee of drie jaar. Goed nieuws, zou je zeggen. We zijn allemaal wel toe aan wat zekerheid als het aankomt op wat we betalen voor gas en elektra. Maar zoals dat vaker voor goed nieuws geldt, er is een maar…
Makkelijk weg
Tot 1 juni kun je een energiecontract vrij gemakkelijk openbreken. Wil je weg bij je energieleverancier vóórdat je contract afloopt? Dan betaal je vaak een boete van maximaal € 50 per product voor het openbreken van een jaarcontract. Heb je gas en elektra lopen bij één leverancier? Dan kom je als particulier dus uit op een boete van maximaal € 100. Dat zagen we altijd als een voordeel. Want zelfs als je een langlopend contract had, kon je altijd vrij makkelijk en goedkoop weg. We gingen massaal switchen van energieleverancier, mede door de bonussen die ze daar zelf voor gingen uitgeven, en zo werden inkomsten voor energieleveranciers onzeker en stegen de kosten. Dit gaat veranderen.
Hogere boete
Die boetebedragen wanneer je overstapt terwijl je contract nog loopt, gaan vanaf 1 juni omhoog. Die worden dan bepaald op basis van hoeveel geld de energieleverancier misloopt door jouw vroegtijdige opzegging. Er is dus geen vast boetebedrag meer. Dat is zo ongeveer dezelfde werkwijze als wanneer je je hypotheek oversluit. De bank dacht een afspraak te hebben met jou en rekende op die inkomsten. Wil je oversluiten naar een andere rente? Dan willen ze wat ze verloren aan kosten, terug hebben. Dit systeem geldt vanaf 1 juni bij langlopende contracten met energieleveranciers. Dit lijkt misschien nadelig, maar het kan leiden tot langere contracten, meer zekerheid en daardoor hopelijk ook lagere tarieven.
Wat is slim?
Wat is nou slim om te doen? Nog even snel vóór 1 juni overstappen naar een kortlopend contract, van bijvoorbeeld één jaar? Dat kan. Zo weet je van 31 mei 2023 tot en met 31 mei 2024 sowieso waar je aan toe bent. Dus ook in de winter, wanneer de energieprijzen doorgaans wat stijgen. De meeste mensen zullen inmiddels op variabele tarieven zitten, die tussentijds steeds aangepast kunnen worden. Een contract van een jaar, nog snel afsluiten vóór 1 juni, geeft zekerheid voor een jaar. Dalen de tarieven alsnog? Dan kun je er nog goedkoop onderuit, want de lagere ‘boete’ geldt. Het kan natuurlijk ook dat de tarieven stijgen en dat je volgend jaar tegen hogere tarieven een nieuw contract moet afsluiten.
Een andere optie is om variabel te blijven zitten. Zo kun je nog even aankijken hoe de energieprijzen zich ontwikkelen. Let wel: na 1 juni val je dus vanzelf onder de nieuwe regels en zit goedkoop onder een energiecontract uitkomen er niet meer in.
Je kunt er ook voor kiezen om juist te wachten tot na 1 juni. Dan zullen de langdurige contracten weer aangeboden worden, omdat energieleveranciers meer zekerheid hebben door de hogere overstapboetes. Je kunt dan een contract afsluiten voor bijvoorbeeld twee of drie jaar. Je weet gedurende die periode welke tarieven je betaalt. Het enige nadeel zou kunnen zijn dat de tarieven nog verder dalen, zoals ze de laatste maanden al deden en dat je dus meer dan de marktprijzen betaalt. Daarvoor in de ruil heb je dan wel de zekerheid. De prijzen kunnen natuurlijk ook stijgen en dan ben je spekkoper met je betaalbare vaste contract.
Koffiedik
We hadden je graag een klip-en-klaar antwoord gegeven, maar dat is er niet. Niemand kan in de toekomst kijken. Niet alleen vraag en aanbod spelen een rol bij het tot stand komen van energieprijzen, ook de oorlog in Oekraïne en andere onzekerheden spelen mee. En we hebben de laatste tijd wel geleerd dat niemand dat kan voorspellen. Dus doe vooral wat voor jou goed voelt en maak je eigen beslissing.