Wanneer betaal ik belasting over mijn spaargeld en hoeveel?

Heb je veel spaargeld? Houd er dan rekening mee dat je (meer) belasting moet betalen. Ik leg je uit hoe dat zit.

Door Saskia

Sparen, sparen en nog eens sparen. Ik kan er zelf niet genoeg van krijgen. Sparen is verslavend (vind ik dan). Maar sparen gaat niet ongezien. Als je veel spaargeld hebt, dan klopt de Belastingdienst bij je aan. Je moet namelijk vermogensbelasting betalen over je spaargeld.

Spaargeld en belasting

Iedereen kent het verschil tussen bruto en netto. De loonbelasting, die op je loonstrookje staat. Maar we betalen niet alleen belasting over ons inkomen. De Belastingdienst is ook geïnteresseerd in je spaargeld. Dit heet de vermogensbelasting en valt onder box 3. Hoe dit precies werkt, lees je hier.

Tot €50.000 geen belasting

Hoeveel en wanneer je belasting over je spaargeld betaalt, hangt af hoeveel je hebt. Over een deel van je spaargeld hoef je nooit belasting te betalen. Dit heet het vrijgestelde bedrag. In 2021 is dit €50.000. Al je spaargeld onder deze €50.000 is belastingvrij. Deze vrijstelling is flink verhoogd ten opzichte van vorig jaar. Toen was het nog €30.846. Met een fiscale partner krijg je een dubbele vrijstelling: €100.000. Heb je meer dan die €50.000 of €100.000? Vanaf dan ga je belasting over je spaargeld betalen.

Sterkste schouders, zwaarste lasten

In Nederland hebben we een progressief belastingstelsel. Dit houdt in dat je meer belasting betaalt als je meer spaargeld hebt. Oftewel: het belastingpercentage gaat omhoog voor grote spaarders. De bedoeling van zo’n systeem is dat het verschil tussen arm en rijk kleiner wordt. Maar omdat iedereen profiteert van de hogere vrijstelling in 2021, ga je pas meer belasting betalen dan in 2020 als je meer dan €136.400 aan spaargeld hebt. Voor partners is dit €272.800.

Belasting over je totale vermogen

Hoeveel procent belasting betaal je nu precies? Dat hangt af van de hoogte van je spaarsaldo. Hierbij worden je spaargeld en je beleggingen op één hoop gegooid. Dit is je totale vermogen voor de Belastingdienst. De fiscus gaat er vanuit dat als je meer vermogen hebt, je ook meer belegt. En over het algemeen kun je meer winst pakken met beleggingen dan met je spaargeld. Omdat je meer kunt verdienen als je meer vermogen hebt, betaal je ook meer belasting bij een hoger vermogen.

Hoeveel belasting betaal jij?

Met je totale vermogen (= spaargeld + beleggingen) kun je geld verdienen. Denk aan de spaarrente en het rendement bij beleggen. En over deze winst betaal je 31% belasting. Vorig jaar was dit 30%. Maar… je betaalt geen belasting over je werkelijke rendement (= winst), maar over een fictief rendement. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet belegt. Dat betekent dat je:

  • 0,59% belasting betaalt over spaargeld tussen de €50.000 en €100.000
  • 1,40% belasting betaalt vanaf €100.000 tot €1.000.000
  • 1,76% belasting betaalt als je €1.000.000 of meer spaargeld hebt

Houd hierbij rekening met het belastingvrije deel. Heb je als single €75.000 op de bank staan? Dan betaal je dus 0,59% over €25.000 (= €75.000 – de vrijgestelde €50.000).

[mailerlite_form form_id=9]

Nog meer vrijstellingen

Heb je een deel van je vermogen in groene beleggingen gestopt? Dan krijg je korting. Je betaalt in dat geval tot een bedrag van €60.429 geen belasting. Met een fiscaal partner is dit het dubbele. Met een fiscaal partner krijg je sowieso een extra heffingskorting van 0,7%. Dit is een korting op de inkomstenbelasting. Je betaalt dankzij deze heffingskorting onder aan de streep minder belasting. Ook mag je als fiscale partners jullie totale vermogen in de belastingaangifte verdelen zoals je zelf wilt. Soms is het voordeliger om alles bij de één op te geven, en soms is ieder de helft handiger.

Besparen op je belasting?

Elk jaar doe je belastingaangifte. De peildatum is altijd op 1 januari. Dus: doe je belastingaangifte over het jaar 2021? Dan is de peildatum 1 januari 2021. Dit betekent dat de Belastingdienst kijkt hoe hoog je vermogen was op 1 januari 2021. En op basis daarvan wordt de belasting voor het hele jaar berekend. Wil je belasting besparen? Dan had je vóór 1 januari 2021 actie moeten ondernemen. Je kunt besparen op je vermogensbelasting door bijvoorbeeld alvast een deel van je spaargeld aan je kinderen te schenken of te investeren in onbelastbare bezittingen. Maar, belastingregels veranderen regelmatig. Win daarom altijd eerst advies in voordat je gaat schuiven met je vermogen!

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop