Waarom het na de eerste €100.000 sparen makkelijker wordt

De eerste €100.000 sparen is het moeilijkst. Daarna wordt rijker worden steeds makkelijker. Hoe dat zit, leg ik je uit. 

Google er maar eens op. De eerste €100.000 sparen. Je krijgt bijna 2,5 miljoen resultaten binnen een halve seconde. Als je in het Engels zoekt, krijg je 57 miljoen hits. Die ton klinkt in eerste instantie als een immens bedrag. Als een onhaalbaar bedrag voor de meeste mensen onder ons. Toch wisten wij (mijn man en ik) het bij elkaar te sparen. Ik schreef daar al vaker over op PorteRenee.  Je kunt er deze stukken over lezen:

Maar waarom is die eerste €100.000 sparen nou zo belangrijk? Dat vraag je je misschien af. Ken je Charlie Munger? Dat is de steenrijke zakenpartner van Warren Buffet. Die zei ooit dat die eerste ton het allermoeilijkst is om bij elkaar te krijgen. Pff, ik weet er alles van. Maar dat, als je vermogend wilt worden of gewoon je schaapjes op het droge wilt hebben, die eerste 100.000 euro’s het allerbelangrijkst zijn. Dus zorg dat je ze bij elkaar krijgt. Hij zei zelfs: “I don’t care what you have to do—if it means walking everywhere and not eating anything that wasn’t purchased with a coupon, find a way to get your hands on $100,000. After that, you can ease off the gas a little bit.”

Heel vrij vertaald: Doe wat je moet doen om die eerste €100.000 bij elkaar te sparen. Al zegt hij eigenlijk dollars, dat is net wat minder. Daarna kun je een beetje gas van het pedaal halen. Of: daarna kun je het iets relaxter aan gaan doen. 

Wat hij zegt makes sense, om maar in zijn taal te blijven. Met geld maak je nu eenmaal geld. Als je €100.000 gespaard hebt kun je daarmee meer geld maken. Je kunt het beleggen, je kunt het investeren. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld schulden die je financiën nu aardig op slot zetten, af te lossen. Wij kozen voor de minst risicovolle manier om het geld in te zetten. We stopten het in onze hypotheek en daarmee in ons huis. We hebben daardoor een vrij lage hypotheek, wat ons veel bewegingsvrijheid geeft in het leven. Dit levert misschien absoluut het minst geld op. Zet het op de beurs, draai een geweldig jaar met 8% rendement en je houdt er natuurlijk veel meer aan over. Maar wij kozen toch voor iets meer veiligheid.

Lees ook: We losten al 2 ton af op onze hypotheek

Zelfs in onze situatie ontstaat door het gebruiken van die eerste €100.000 een soort sneeuwbaleffect. We betalen nog geen €700 per maand voor ons huis, in plaats van de dikke €1.000 die we anders zouden moeten hebben betalen. Al denk ik eigenlijk dat ik dit huis dan aan onze neus voorbij had laten gaan, hoor. Ik vind dat flinke lasten! Maar anyway, dat verschil van dik €300 per maand, gebruiken we om te sparen, te beleggen en weer nog meer af te lossen. Ken je het beeld van een sneeuwbal die van een berg afrolt. Die neemt steeds een beetje extra sneeuw mee en wordt daardoor – als vanzelf – steeds groter. Ik wil niet zeggen dat je €100.000 van een besneeuwde berg af moet gooien. Maar als je dat geld inzet, wordt het wel steeds makkelijker meer waard. Snap je?

Even een voorbeeldje van hoe het werkt wanneer je wel kiest om te beleggen. Of wanneer je een andere manier bedenkt om ieder jaar een beetje rente, rendement of winst te maken.

Je investeert die €100.000 tegen een gemiddeld rendement (je winst dus) van 4%. Dit laat je 10 jaar staan. Dan heb je uiteindelijk €148.024. Dat is bijna €50.000 winst.

Doe hetzelfde met een veel kleiner bedrag van €1.000 en je winst is na dezelfde looptijd maar €480. 

Bij dezelfde procentuele opbrengst is de absolute winst (dus het bedrag in klinkende munten) een stuk hoger wanneer je meer in hebt gelegd. 

Die eerste €100.000 sparen Het is voor veel mensen een droom. En ik snap die droom wel. Een ton voelt als een gigantisch bedrag. Het is ook veel geld, maar je gaat er niet je pensioen van rond krijgen. Of je AOW compleet van aanvullen. Helaas. Het leven is duur. Die eerste €100.000 is wel een fantastisch en motiverend doel. Tenminste, dat vond ik.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek