Waarom dit HET moment is om loonsverhoging te vragen

Veel vacatures, weinig personeel. Dat maakt de arbeidsmarkt krap. Wil je een loonsverhoging? Nu sta je sterker dan ooit. Saskia legt het uit.

Om geld vragen vinden veel mensen niet fijn. Onderhandelen, afdingen of om méér vragen. Ook ik word er soms ongemakkelijk van. Gek eigenlijk. Want als we er niet zelf om vragen, krijgen we het ook niet. Nee heb je. Ja kun je krijgen. Dat geldt ook voor een hoger salaris. Dus: stap over die drempel, en vraag erom. Zeker nu.

Ruim of krap?

De arbeidsmarkt kan krap of ruim zijn. Dat heeft te maken met vraag en aanbod. Zijn er veel vacatures en is er een tekort aan personeel? Dan is de arbeidsmarkt krap. Met andere woorden: veel bedrijven zijn op zoek naar nieuwe mensen. Maar er zijn relatief weinig werklozen om uit te kiezen. De vraag naar werknemers is groter dan het aanbod.

Bij een ruime arbeidsmarkt is het andersom. Veel mensen zoeken een baan. Maar het aantal openstaande vacatures is laag. Er is in dat geval meer aanbod dan vraag.

Op dit moment is de arbeidsmarkt erg krap. In 50 jaar tijd was ‘ie niet zo krap en was de werkeloosheid niet zo laag. Bedrijven hebben vacatures open staan en krijgen die niet zo makkelijk gevuld. Ze moeten extra hun best doen om goed personeel te vinden. Dat maakt jouw positie als werknemer of werkzoekende sterker.

Wisselen of blijven?

Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn er veel jobhoppers. Mensen die snel van baan wisselen. Omdat ze het ergens anders beter kunnen krijgen. Dat kan om salaris gaan. Of om andere dingen, zoals leuker werk of fijnere voorwaarden.

Veel bedrijven staan te springen om goed personeel. Nieuwe mensen worden gelokt met een hoger startsalaris. Ligt wel aan het soort baan, hoor. Sommige bedrijfstakken trekken nu eenmaal sneller de portemonnee als het gaat om het binnen hengelen van personeel. Zeker als je merkt dat je als sollicitant gewild bent.

Wat nu als je helemaal niet wilt hoppen van baan naar baan maar lekker honkvast bent? Ook dan is dit dé tijd om loonsverhoging te vragen. Want je baas heeft niet zomaar een vervanger gevonden.

Hoi baas én loonsverhoging

Het ligt wel aan de sector waarin je werkt. Niet overal heb je een sterke positie. Blijf ook realistisch. Klop jij bij je baas aan en zeg je: “Ik wil een Tesla, 20 extra vakantiedagen en € 1.000 per maand meer verdienen, anders ga ik weg.” Dan zwaait je baas je waarschijnlijk dezelfde dag nog uit. Dat is geen serieus aanbod.

Denk dus na wat je wilt, wat reëel is en wat kan. Laat je niet gelijk tegenhouden als je baas zegt dat je binnen een cao valt. Je cao is een bodem, geen plafond. Tenzij je een standaard-cao hebt. Check dat dus vooral!

Kijk om je heen

Je wilt loonsverhoging, vraagt een gesprek met je baas aan en aan de onderhandelingstafel kom je niet uit je woorden. Zonder loonsverhoging druip je af. Dat wil je voorkomen. Daarom, bereid je goed voor.

Ook als je niet per se van baan wilt wisselen, is het slim om rond te kijken. Vergelijk je salaris met de concurrent. Wat zou je ergens anders kunnen verdienen? Is dat meer, neem dat mee in je onderhandelingen.

Zet je eigen salaris af tegen dat van je collega’s en de markt. Gebruik bijvoorbeeld een salariswijzer. Zo weet je wat marktconform is en wat jouw ‘marktwaarde’ is.

Zo vraag je om loonsverhoging

Als je loonsverhoging wilt, moet je weten wat je wilt en waarom. Denk niet alleen aan geld. Want secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook belangrijk. Geef goede argumenten. Neem bijvoorbeeld de inflatie. Die is torenhoog. Met hetzelfde salaris kun je minder kopen. Een goed argument om loonsverhoging te vragen. Maar met alleen de argumenten inflatie en krapte op de arbeidsmarkt kom je er niet. Dat is te algemeen.

Het gaat om jou. Houd het dus bij jezelf. Waarom ben jij waardevol? Ben je veel gegroeid het afgelopen jaar?  Wat voeg je toe aan het bedrijf? Is je baas tevreden over je werk, dan mag daar best wat tegenover staan.

Nu is het ideale moment om loonsverhoging te vragen. Mits je weet wat je doet. Zomaar zeggen: “Joe, geef me meer” werkt niet. Wees goed voorbereid en beargumenteer waarom jij een hoger salaris echt waard bent. Krijg je een nee? Zorg dan voor een plan B om zo toch wat extra’s te krijgen. Bijvoorbeeld een cursus of flexibele werktijden. Wel een ja? Vergeet het niet vast te leggen. Gelijk zwart op wit. Dat voorkomt een hoop gedoe. We wensen je veel succes!

Dit verhaal is ook verschenen als podcast

Volg ons op Spotify en mis niks

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek