Vooruit koken: met deze producten is dat top

Boodschappenexpert Minke beantwoordt iedere week een vraag van een lezer. Deze keer gaat de vraag over in één keer voor meerdere dagen koken. Welke producten zijn daar geschikt voor en welke niet? Minke geeft antwoord.

Vraag van deze week: “Ik lees vaak de bespaartip om voor meerdere dagen te koken. Maar welke producten zijn daar geschikt voor? Want je kunt niet alles opwarmen toch?”

Antwoord van Minke:Ik vind het mega handig om wat gerechten achter de hand te hebben. Klaar om zomaar uit de vriezer te trekken en op te warmen. Maar ook kant-en-klare ingrediënten kunnen het leven makkelijker maken. Het allerleukste is eigenlijk dat je bijna alles wel kan invriezen maar hier in huis zijn er een aantal favoriet en een aantal minder populair. 

Sauzen en soepen  

Zelf ben ik erg fan van het invriezen van sauzen en soepen. Bijvoorbeeld pastasaus, helemaal klaar met groenten en (vegetarisch) vlees. Dat haal ik dan ‘s ochtends uit de vriezer en hoef ik ‘s avonds maar even op te warmen. Omdat mijn vriend geen champignons lust en ik ze onmisbaar vindt in een lekkere pastasaus is het extra makkelijk, ik kan 2 grote pannen maken en we hebben op de avond dat we pasta eten ieder saus zoals we hem het lekkerst vinden. Soep kun je maken op het moment dat je (restjes) groenten hebt waarmee je eigenlijk niks meer kan voor het niet meer goed is. Vervolgens heerlijk om op een luie zondagmiddag alleen maar een bakje soep uit de vriezer te hoeven halen 

Vullingen 

Omdat ik wraps, taco’s en broodjes graag combineer met verse rauwkost maak ik ze liever niet helemaal kant en klaar. Maar veel vulling maken, invriezen en op een later tijdstip in 10 minuten een lekker makkelijk gerecht op tafel hebben dat super gezond kan zijn als je er maar lekker veel groenten in stopt en wellicht aanvult, zoals ik, met lekkere rauwe groente zoals komkommer, sla en wortelen. 

Stoofpotje 

Mijn favoriete wintergerecht is wortelenstamp met hachee. Maar hachee maken kost best wel veel tijd, dus maak ik graag meerdere porties in 1 keer, meestal als de runderriblappen in de aanbieding zijn. Vervolgens koop ik ook wortelstamp in grootverpakking in de aanbieding en verdeel ik dat over evenveel porties als ik hachee heb gemaakt. Dat vries ik allebei in en als ik op een avond hachee wil eten hoef ik het alleen maar ‘s ochtends uit de vriezer te halen. De wortelstamp gaat trouwens wel direct uit de vriezer in de kokende pan water, omdat groenten een beetje snotterig worden als je ze eerst laat ontdooien. Ook vegetarische stoofpotjes zijn trouwens prima in te vriezen. En als je de trotse eigenaar van een crockpot bent (ik ben jaloers op je) kun je alle ingrediënten voorbereiden, inclusief kruiden en saus, in een zakje zodat je de inhoud daarvan maar ‘s morgens in de crockpot hoeft te dumpen zodat hij ‘s avonds klaar is. Zo kun je ook in grote hoeveelheden voorbereiden en tegelijk besparen op geld én tijd. 

Kant-en-klaar 

Ik heb ook veel producten kant-en-klaar gesneden in de vriezer liggen. Denk aan (bos) ui en paprika. Het versnelt het maken van een gerecht heel erg op de dagen dat je wel helemaal vanaf 0 kookt en zorgt voor minder afwas. Ook heb ik altijd gepelde knoflook, een hele gember en pepers in mijn vriezer. Gember en peper kun je gewoon direct uit de vriezer raspen, scheelt een hoop gedoe en verspilling. En je kunt na het raspen van de peper (omdat je de binnenkant dus niet aanraakt) gewoon in je oog wrijven. Ook een goede vooruitgang. Ook knoflook kun je raspen, maar de teentjes zijn ook in een aantal minuten te snijden of te persen. En het scheelt rommel op je aanrecht en in je koelkast, want bij mij wordt zo’n knoflookbol altijd een slagveld als ik een aantal tenen heb gebruikt. 

Ken jij de Budget Boodschappencursus van PorteRenee al? Die helpt je flink besparen op je kosten. Lees er hier meer over.

Ontdooien en opwarmen

Zoals ik net al zei doen groenten het niet zo goed om ontdooit te worden voor ze gebruikt worden. Deze gooi ik daarom dus het liefst uit de vriezer, direct in een pan water of hete wok. Bijna alle groenten zijn prima in te vriezen, meestal ben ik vrij eigenwijs en luister ik niet naar wat er op verpakkingen of internet staat. Zo wordt vaak geadviseerd om groenten te blancheren voor je ze invriest. Dat doe ik nou juist níet omdat ik het gevoel heb dat veel groenten daardoor eerder snotterig worden. Sommige groenten, bloemkool bijvoorbeeld, vries ik niet meer zelf in, er zijn heel veel goed betaalbare diepvries -opties voor die veel lekkerder zijn. Vlees(vervangers), soepen, sauzen en vullingen moet je wel eerst even ontdooien voor je ze opwarmt. Als je het de avond voor je het gaat eten in de koelkast legt heeft het genoeg tijd om te ontdooien. Ovenschotels kunnen meestal wel meteen in de oven, ze moeten dan alleen wat langer dan dat als ze direct gebakken worden. Zet de oven niet warmer, want dan krijg je een ‘aangebrand en nog nog gaar’ situatie. 

Lees ook: Zo bespaar je op je boodschappen door ze online te doen

Wat ik liever niet invries

Hoewel je heel veel producten prima in kunt vriezen, zelfs eieren, zijn er ook een aantal producten die ik ver verwijderd hou van mijn vriezer. 

Gekookte pasta

Het liefste kook ik pasta (of noodles) direct voor ik het serveer, dit is in 10 minuten klaar en geeft haast geen afwas dus ik vind dat niet zo erg. Maar bij een pasta ovenschotel is het belangrijk dat de pasta er al in zit. In dat geval stop ik ongekookte pasta in de schotel. Zoals ik ook zou doen als hij direct in de oven gaat. Zorg dat ze goed in de saus zitten zodat het niet knapperig bakt en het is vele malen lekkerder dan dubbel verwarmde pasta.

Aardappels

Ook aardappels doen het niet goed in de vriezer. Voorgekookte aardappels uit de supermarkt, zoals gekruide krieltjes of aardappelschijfjes, gaan meestal wel. Maar zelf gekookte verse aardappels worden er niet lekkerder op. Heb je hiervan dus restjes? Dan bak je ze beter meteen de volgende dag op in de pan. 

Zuivel

Hoewel veel zuivelproducten prima in te vriezen zijn blijf ik er meestal van weg om het ín een diepvriesgerecht mee te vriezen. Je krijgt namelijk kans dat het gaat schiften en je hele gerecht verpest. Wil je room in je soep? Voeg dit dan na het ontdooien toe. 

Kliekjes

Een klein restje avondeten, eigenlijk net niet genoeg voor een lunch of tweede avondmaaltijd. Zonde om weg te gooien, dus vries je het maar in. Ik heb het zo vaak gedaan. Helaas komt er 3 maanden later altijd dat moment dat ik het alsnog weggooi, want wanneer eet je nou zoiets? Ik vries het daarom niet meer in. Meestal combineer ik het als lunch met een soepje of een boterham of ik gooi het direct weg. Liever niet natuurlijk, maar ik heb genoeg zelfkennis en gebruik de ruimte in mijn vriezer dan liever voor iets anders. 

Ik kan nog uren doorpraten over dit onderwerp. Maar ik denk dat ik alle belangrijkste tips wel heb gegeven voor nu en dat ik je flink op weg heb geholpen.

Lees hier alle vragen aan Minke

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop