Vincent spaarde in 5 jaar een ton bij elkaar: “Ik heb helemaal geen hoog inkomen”

Vincent (41) verdiende als journalist een bescheiden inkomen en gaf altijd alles uit. Tot de knop om ging. Hij stelde een doel: € 100.000. Binnen vijf jaar behaalde hij dat doel. Hij vertelt hoe.

Vijf jaar geleden had je nog geen spaargeld en nu een ton. Wauw! Lag dat toen vooral aan je inkomsten of ook aan je uitgaven?
“Ik was niet arm, ik verdiende wel minder dan modaal. En ik gaf dat allemaal uit. Aan noodzakelijke dingen, zoals de hypotheek en boodschappen. En als ik dan een beetje extra had verdiend, ging ik luxe uiteten of op een dure vakantie. Ik was me ook totaal onbewust van alle risico’s die ik liep als zzp’er. Ik had geen geld achter de hand voor als ik ziek zou worden of als opdrachtgevers zouden weglopen. Of voor als er een pandemie zou uitbreken.”

Waardoor veranderde dat?
“Eigenlijk doordat ik een erfenis kreeg van € 6.000, daardoor ging ik er wat bewuster over nadenken. Wat ging ik met dat geld doen? En toen door corona bijna al mijn werk wegviel – ik schreef over theater – besloot ik dat ik echt een betere buffer nodig had.”

Een ton is een flinke buffer! Was het heel erg afzien?
“Dat vragen mensen vaak, maar zo heb ik dat niet ervaren. Ik vond het heel leuk, maar ik heb al de aanleg om zuinig te leven. Dat komt van mijn ouders. Ik kom uit een arbeidersgezin, zij moesten ook altijd zuinig aandoen. Ze deden weekboodschappen bij de Aldi en verzonnen creatieve manieren om rond te komen. Dat deden ze uit noodzaak. Ik doe het vanuit een luxepositie natuurlijk, dat is heel anders, maar zo heb ik geleerd met weinig geld te leven. Ik heb wel de turbo erop gezet toen ik dit plan kreeg.”

Hoe heb je dat gedaan?
“Ik had helemaal geen verstand van geld, dus ik ben me er eerst in gaan verdiepen. En daarna ging ik mijn afschriften controleren. Wat kwam erin en waar gaf ik het aan uit? Dat in kaart brengen is de eerste stap. Ik had veel abonnementen en lidmaatschappen. Van twee daarvan wist ik niet eens dat ik ze had. Die zegde ik bijna allemaal op. En geen kleding meer kopen. Een goedkope auto rijden, nou jullie kennen alle tips vast wel.”

Foto door: Lilian van Rooij 

Je had zelf een bescheiden inkomen, maar ben je ook meer gaan verdienen de afgelopen jaren? Is dat nodig als je zoveel geld wil hebben?
“Sterk bezuinigen was de eerste stap, maar het sparen zou nog sneller gaan als ik meer zou verdienen. Ik zocht daarom bewust naar meer opdrachtgevers. Als freelancer kun je al gauw meer verdienen door meer te gaan werken. Verder heb ik bijverdiend door bijvoorbeeld een tijd lang scripties te corrigeren. En ik verkocht spullen via Marktplaats. Spullen uit ons huis, boeken, in onbruik geraakte babyspullen bijvoorbeeld, maar ook mijn eigen speelgoed van vroeger. En een racefiets die ik maar een paar keer had gebruikt.”

Heb je dan nu een modaal inkomen?
“Een modaal inkomen is € 40.000 bruto per jaar, dat verdien ik nu ongeveer inderdaad. Dat is wel het hoogste dat ik ooit heb verdiend. Vijf jaar geleden was het nog € 10.000 lager.”

Verloor je weleens de motivatie, op weg naar je spaardoel?
“Eigenlijk niet, ik heb gewoon het koop-gen niet. En ik zag duidelijk resultaat van alles. Ik hield mijn vermogen bij in een Excel-sheet met mijn spaargeld en beleggingen en ik zag dat bedrag steeds verder oplopen. Dat was vet om te zien! Dat gaf zoveel motivatie, dat ik er soms in doorschoot. Dan zei mijn vrouw: ‘Koop nou eens wat nieuwe kleren’. Dus ik moest leren om een balans te vinden.”

Ja, hoe was het voor haar eigenlijk? Werd zij ook gedwongen om zuiniger te leven?
“We houden onze financiën gescheiden, op aparte rekeningen. Dat is ook wel noodzakelijk als je zo bent als ik, haha.”

Het grootste deel van je ton is spaargeld, maar je hebt ook een beetje belegd. Hoe ging dat?
“Een steeds groter aandeel van mijn vermogen zit in beleggingen, vooral in ETF’s. Op een gegeven moment, in 2022, ging het heel slecht op de beurs. Dáár werd ik even moedeloos van. Dat ik bijna ging twijfelen of ik wel goed bezig was. Gelukkig is het de afgelopen maanden weer een beetje gestegen.”

Je wilde een ton zodat je andere keuzes zou kunnen maken, bijvoorbeeld op werkgebied. Doe je dingen echt anders, nu je een ton op de bank hebt?
“Haha, nog niet echt. Ik vind het leuk om te werken. Daar haal ik ook andere dingen uit dan puur geld, zoals voldoening en ik ontwikkel mezelf erdoor. Ik verkoop ook nog steeds spullen op Marktplaats, want dat vind ik leuk en het ruimt het huis op. Ik ben nu wel rustiger in mijn hoofd, ik heb minder stress. Ik heb niet meer die momenten dat ik denk: oh god, wat gebeurt er als er een opdrachtgever wegvalt of als er weer een pandemie komt? Daar was ik wel een tijdje bang voor.”

Binnenkort verschijnt je boek, Over geld praat je wel. Jij praat best makkelijk over geld. Is dat altijd zo geweest?
“Nee. Helemaal niet zelfs. Het grootste deel van mijn leven heb ik het er niet over gehad. Voor veel Nederlanders is het een taboe. Het voelde voor mij ook een beetje fout en zelfs vies om daar mee bezig te zijn, misschien door mijn linkse opvoeding. Mijn vader vond het ook best lastig toen ik steeds meer ging delen over geld, op LinkedIn en in mijn column voor de Volkskrant. Hij zei: ‘Moet je dat allemaal online zetten?’ Hij vond dat eigenlijk niet kunnen. Ik vond het zelf ook best eng in het begin, ik weet niet precies waarom, maar je voelt je toch bloot.”

En toen bleek geld toch een leuk onderwerp voor je te zijn geworden?
“Gaandeweg ontdekte ik inderdaad dat ik het heel leuk vind om met geld bezig te zijn, om te leren over beleggen en sparen. En dat geld niet per definitie goed of slecht is. Ik ben er vooral open over, omdat ik het leuk vind om over te schrijven. Het is natuurlijk mooi meegenomen dat anderen daar ook wat van leren of het inspirerend vinden.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop