Vier stappen naar vermogen opbouwen (zonder mega inkomen)

Je geld laten groeien is niet alleen iets voor miljonairs. Mensen zoals jij en ik kunnen het ook! Leer je deze vier gewoontes aan en laat ook jouw geld lekker groeien.

Vermogen opbouwen. Die woorden hoor je eigenlijk alleen in reclames van beleggingsmaatschappijen. Dan ‘mag’ je al meedoen vanaf een inleg van € 10.000. Hartstikke aardig van ze. Maar hoe kom je in vredesnaam aan die eerste € 10.000?

Hoe begin je met het opbouwen van vermogen wanneer je niet stinkend rijk bent? Nou, door deze vier geldgewoontes aan te nemen.

Gewoonte 1: spaar om te starten

Mensen zijn tegenwoordig wat minder fan van sparen. Je krijgt met geluk 2% spaarrente, dus wat heeft het voor zin? Nou, sparen als appeltje voor de dorst en voor een kapotte wasmachine blijft nodig. Hoe hoog of laag de rente ook is. Geld hebben waar je altijd bij kunt, blijft nodig. Pas als je zo’n buffer op orde hebt, ben je er eigenlijk pas aan toe om met andere manieren van vermogen opbouwen aan de slag te gaan. Sparen lastig? Stel vandaag nog een automatische incasso in, voor een realistisch maandelijks spaarbedrag. Dat gaat dan vanzelf van je betaalrekening naar je spaarrekening.

Gewoonte 2: vind geld boeiend

Veel mensen vinden geld saai. Ze zijn er slechts twee keer per maand even mee bezig: wanneer het salaris op hun rekening wordt gestort én wanneer ze aan het einde van de maand blut zijn. Waarom niet wat meer aandacht aan geld besteden? Het is tenslotte best belangrijk in je leven. Lees eens een boek over geld, vraag die rijke oom hoe hij zo rijk werd, bezoek PorteRenee.nl wat vaker. Ga geld boeiend vinden, leer ondertussen veel en zie de mogelijkheden!

Gewoonte 3: doe iets met geld dat je overhoudt

Van oneindig spaargeld op een spaarrekening zetten wordt niemand vermogend. Heb je het geld voorlopig niet nodig (en heb je een goede buffer)? Kijk dan eens naar een spaardeposito. Je geld staat dan een bepaalde periode vast, tegen een wat hogere rente. Of is beleggen misschien wat voor jou? Even meteen een paar vooroordelen daarover uit de weg ruimen:

  • Nee, dat hoeft niet ingewikkeld te zijn
  • Nee, dat is niet hetzelfde als gokken
  • En nee, dat is niet doodeng

De laatste jaren is indexbeleggen steeds populairder geworden. Dat is een manier van beleggen waarbij je je inleg vanzelf spreidt over alle verschillende aandelen in een betreffend fonds. Door die spreiding kun je het risico verlagen.

Ik beleg zelf bijvoorbeeld bij Meesman, in een indexfonds met ruim zesduizend verschillende aandelen, uit allerlei verschillende landen en sectoren. Daar kun je het zelfs helemaal automatiseren. Ik stelde één keer mijn wensen in en sindsdien wordt mijn inleg elke maand automatisch van mijn rekening geschreven en belegd in het fonds dat ik uitkoos. Een kind kan bijna de was doen.

Wanneer je jezelf ‘gewoonte twee’ aanleert − namelijk: meer interesse hebben voor wat je met geld kunt doen − kom je vanzelf een keer bij het onderwerp beleggen aan. Bedenk of het wat voor jou is. Door te spreiden en voor de lange termijn te beleggen − wij houden zelf minimaal tien jaar aan − kun je het risico flink verlagen. Al is het risico bij beleggen nooit nul.

Gewoonte 4: doe niet wat een ander doet

Qua financiën doen we vaak wat mensen om ons heen, die we vertrouwen of naar opkijken, ook doen. Onze ouders bijvoorbeeld, een zus of broer die het goed op orde heeft, of een vriend(in) die er veel van afweet. Liever zorg je dat jij zelf ook kennis krijgt. Zodat je zelf kunt beslissen wat voor jou, jouw geliefden en jouw situatie de beste keuze is. Want dat Pietje A kiest, betekent niet dat B voor jou niet beter is. Als je doelen anders zijn, kan de weg daarheen ook anders verlopen. Het zelfvertrouwen dat meer kennis je geeft, zal je helpen om zelf beslissingen te maken. Zodat je komt waar jij graag wilt komen, in plaats van waar de buurman vindt dat je moet zijn. Succes!

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek